Ski-onderhoud: dat doe je zó

Voor én na het skiën je ski's verzorgen maakt het verschil

Ga je skiën of ben je juist net terug? Geef je ski's of snowboard een goede onderhoudsbeurt en je merkt gegarandeerd het verschil. Je staalkanten blijven scherp, je glijdt beter en draait lichter. Zo beperk je de kans op ongelukken en je ski's gaan een stuk langer mee. Onze tips voor onderhoud op een rij.

Ski-onderhoud voor of na je skivakantie?

Voordat we je gedetailleerde tips geven over het onderhouden van je skimateriaal, vraag je je misschien af op welk moment je het beste kun slijpen en waxen. Doe je dat nu juist vóórdat je op vakantie gaat of juist erna? Als je het écht goed wilt doen, doe je het op beide momenten. Zodra je terugkomt van je vakantie, zorg dan dat je je ski's zo snel mogelijk schoonmaakt. Vul eventuele krassen op het belag op en breng een goede laag wax aan (of laat het doen door een specialist!). De waxlaag kun je laten zitten. Vervolgens berg je je ski's op op een schone en droge plek. Let op dat je je ski's niet onder spanning ophangt.

Tegen de tijd dat je weer op skivakantie gaat, haal je je ski's of board weer tevoorschijn en volg je onderstaande tips. Succes verzekerd!

Stap 1: Staalkanten (laten) slijpen

De staalkanten van je ski's of board zorgen voor houvast op de helling en een goede sturing. Sneeuw (vooral harde sneeuw) maakt de kanten snel bot. Al na twee weken wintersport is er van de oorspronkelijke scherpte soms nog maar 40% over! Dit geeft op wat hardere piste een onzeker gevoel. Voor het carven zijn scherpe staalkanten en slijpen onontbeerlijk. Al hoewel het mogelijk is om zelf, met het juiste materiaal, te slijpen, raden we je aan om dit bij een specialist te doen. Dan weet je zeker dat je je ski's net zo terugkrijgt als toen je ze in de winkel aanschafte.

Stap 2: Ski's en snowboard (laten) waxen

Als je staalkanten weer lekker scherp zijn, breng je een goede waxlaag aan. Het in de was zetten van ski's vormt een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Dat een goede waxbehandeling loont, merk je direct op de piste: de ski's glijden beter en draaien lichter.

Soorten skiwas

Er zijn verschillende soorten skiwas. We raden je aan om een was te kiezen die één of meer dagen goed blijft. Je kunt koude of warme was gebruiken. Meestal heb je nog de keuze uit twee of drie kleuren.

Warme was

De soorten was die je aanbrengt met een warm strijkijzer, noemen we warme was. Door de was op deze manier aan te brengen dringt hij diep in de poriën van het Belag. Deze warme was zorgt voor het makkelijk glijden en draaien van de ski of het board. Bovendien vermijd je oxidatie zodat het Belag langer mee gaat.

Koude was

Wassoorten uit een tube of spuitbus noemen we koude was. Hiertoe behoren ook de blokjes waarmee je de glijlaag kunt inwrijven. Deze wassoorten geven slechts een oppervlakkige laag op het Belag.

De meeste soorten zijn even snel als eenvoudig aan te brengen. Ze bieden weinig bescherming tegen het oxideren van het Belag, maar ze laten de ski's of het board redelijk glijden en draaien.

Warme en koude was combineren

Een combinatie van warme en koude was is heel goed mogelijk. Een prima methode is om bijvoorbeeld thuis een laag warme was aan te brengen. Ter plaatse kun je dan de waslaag onderhouden met een tube of spuitbus.

Zelf ski's waxen

Het waxen van je ski's is een klusje dat je best ook zelf kunt doen.

Benodigdheden:

  • belagreiniger
  • schraper
  • was
  • strijkijzer

Je brengt de was aan door een blokje was tegen het strijkijzer te laten smelten. Vervolgens 'strijk' je de was in het Belag. Goed laten afkoelen en vervolgens met een plastic schraper de overtollige was, die boven het Belag uitsteekt, verwijderen. Alleen de poriën blijven zo gevuld. Hierna even met een borstel er overheen en klaar! Doe je dit waxen ná je skivakantie, dan kun je de overtollige was laten zitten en pas er weer af halen als je weer gaat wintersporten.

Bij dit werk kan er nogal wat rommel ontstaan. Let er vooral bij het schrapen op dat er geen schilfers op de grond vallen. Leg voordat je begint, onder de werkplek een stuk papier of plastic uit. Kan dat niet, dan kun je overwegen koude was te gebruiken.

Ski-onderhoud zelf doen of door de vakman?

Het moge duidelijk zijn: een grote onderhoudsbeurt (door de vakman) doet wonderen, zeker als de ski's of het board in slechte staat verkeren. Maar let op (en dat stipten we net al even aan): ondeskundige behandeling kan je ski's of snowboard flink beschadigen! Wees daarom alert bij hele goedkope aanbiedingen voor onderhoud. Soms neemt men dan een grove slijpband, waarmee men alle beschadigingen wegwerkt. Daarna gaat de ski door een waxmachine. De onderkant ziet er dan op het eerste gezicht weer prima uit.

Echter, al na een uurtje skiën merk je dat de eerste zo lekker draaiende ski's niet meer vooruit te krijgen zijn. Draai je ze om dan zul je een grijze onderkant zien, waarop kleine kunststof haartjes zitten. Deze zijn ontstaan door het te grof slijpen. Het enige dat er dan opzit, is de ski's weer weg te brengen naar een sportzaak die het beter doet. Anders moet je zelf een paar uur met een schraapstaal de 'haartjes' eraf proberen te krijgen.

Nog geen wintersportvakantie geboekt?

Bekijk ook eens de wintersportvakanties van onze residochter Pharos Reizen.

Dit is ook handige informatie: