Langlaufski's kopen: handige aankooptips

Er zijn langlaufski's voor de rustige langlaufer en voor de gevorderde en snellere langlaufer. Welke langlaufski's bij jou passen? We geven je wat handige tips hoe je daar achterkomt.

Wat voor langlaufer ben jij?

Voor de rustige langlaufers zijn er ski's die een minimum aan onderhoud vergen en een speciaal zoolprofiel hebben. Dit zijn de zogenaamde no-wax ski's. Deze hebben een profiel dat bestaat uit schubben of een 'chemisch' afzetgedeelte. Heb je een grotere vaardigheid, dan zal misschien de voorkeur uitgaan naar ski's die je met skiwax moet behandelen. Door het in de was zetten van de ski kun je de glij- en afzeteigenschappen nauwkeurig aanpassen aan de sneeuwsoort.

Tegenwoordig zijn er ook mengvormen van ski's met en zonder was ('wax-ski' en 'no-wax-ski'). Afhankelijk van de sneeuwconditie en de tochten die je wilt maken, kun je deze soorten ski's in de was zetten.

Sportieve langlaufski's: Skating

De zogenoemde Skating langlaufski's hebben een glad belag en veel voorspanning. De langlaufer moet op een dynamische manier met deze ski's omgaan om optimale prestaties te krijgen. Voor het pure recreatieve langlaufen zijn ze minder geschikt. Ben je een sportieve langlaufer of een echte skater, dan zijn deze ski's een feest.

Waar kun je langlaufski's kopen?

Wil je nieuwe langlaufski's kopen, ga dan naar een van onderstaande sportwinkels. Bedenk van tevoren goed waar, wanneer en hoe vaak je wilt gaan langlaugen. In de winkel kan de verkoper je dan het best adviseren welke langlaufski het meest geschikt is.

Dit heb je ook nodig als je gaat langlaufen: