Langlaufschoenen kopen: handige aankooptips

Als je nieuwe langlaufschoenen wilt gaat kopen, waar moet je dan op letten? De langlaufschoen moet  in ieder geval licht, buigzaam en nauwelijks voelbaar zijn. Dit betekent dat hij nergens mag drukken, maar toch de hiel stevig moet omvatten.

Samenstelling van de langlaufschoen

Aan de bovenkant is een soepele voering aangebracht. Hierdoor sluit de schoen goed om de enkel (zonder kans op blaarvorming) en kan er geen sneeuw binnendringen. Het gewicht van de langlaufschoen varieert van 300 tot 500 gram. De zool moet tot de teen vrij van de ski kunnen komen. Een metalen plaat, die in de neus van de schoen is ingebouwd, voorkomt dat de zool uitscheurt.

Soorten langlaufschoenen

Er zijn langlaufschoenen die hoog boven de enkel sluiten, schoenen die er net boven sluiten en schoenen die de enkels vrijhouden. De recreant is het beste af met een hoog model. Het materiaal van de bovenkant moet goed waterdicht zijn en ook moet de schoen een zachte voering hebben. Een anti-slipprofiel op de zool voorkomt dat je uitglijdt als je gewoon op de schoenen loopt.

Voor het skiën met de schaatspas is een speciale, extra stevige schoen nodig. Zowel in de lengte als in de breedte zijn de profielen versterkt. De zool heeft een grotere torsiestijfheid.

Waar kun je langlaufschoenen kopen?

Nieuwe langlaufschoenen kun je kopen bij de volgende sportwinkels:

Dit heb je ook nodig als je gaat langlaufen: