Wereldwonder: Petra in Jordanië

Google: Wadi Dana, Mount Nebo (die Mozes beklom), Rode Zee, Wadi Rum of Dode Zee en je ziet vijf goede redenen om Jordanië te bezoeken. Maar hét hoogtepunt van elke Jordanië-reis is ongetwijfeld Petra, de verborgen stad, uit rotsen gehakt. REIZEN Magazine vertelt je waarom Petra behoort tot een van de zeven wereldwonderen.

Chinese schoolmeisjes op weg naar Petra

En vandaag lopen wij vanuit een vrij Wadi Musa - waar Mozes water uit een rots zou hebben gehakt, maar wat nu een vrij droevig toeristenoord is – in de richting van dit wereldwonder. Onderweg slaan we alle ‘taxi’s’ in de vorm van ezels of paarden met rijtuigjes af, want we willen de spanning langzaam opvoeren. Een ideaal hulpmiddel hierbij blijkt de siq, een slingerende, bijna twee kilometer lange kloof, die steeds nauwer wordt. Een groep Chinese meisjes trekt gelijk met ons op, daarom houden we even in. Het is echt niet erg dat ze met zoveel zijn, maar hun luid meegeblèrde Shanghai Top 100 kan ons maar moeilijk bekoren.

De Schatkamer van het Jordaanse Petra

Plots wijken de golvende rotswanden als gordijnen uiteen en staan we op een groot ‘plein’, recht tegenover het imposante icoon van Jordanië: de uit rode rots gehouwen façade van de Schatkamer. Het is als de apotheose van een epische film, je weet dat het gaat komen, en toch sta je perplex. Wat een prachtig staaltje Hellenistische architectuur. De wereld die we zojuist hebben verlaten, bestaat niet meer. De siq blijkt een tijdmachine die ons twee millennia terug heeft geworpen. Terug in een antieke wereld. Terug naar het jaar nul.
Na de Schatkamer volgt een wandeltocht door de rotsstad die net zo duizelingwekkend is als het hier gefilmde avontuur van Indiana Jones. Op het hoogtepunt van de welvaart, die de Nabateeërs hier verwierven met de handel in specerijen, oliën, parfums en het heffen van tol op de Koninklijke Hoofdweg, telde Petra 25.000 inwoners. En wat van de stad overbleef, zien wij vandaag: grafkamers, een amfitheater, een Romeinse tempel, een ereboog, een Byzantijnse kerk en een offerplaats.

Miss Shanghai en haar vriendinnen laten zich ter hoogte van de Romeinse zuilengalerij op een karavaan kamelen hijsen. ‘You look very good’, liegt de jonge Nabil charmant. Nabil is een telg van de Bdul, een Bedoeïenstam van 5000 zielen die het nu hier in Petra voor het zeggen heeft. Ezelritten, tapijten, verse oude-vrouwtjes-thee, zilverwerk, koelkastmagneten, antieke munten, frisfrank en nog veel meer, en dat uiteraard allemaal voor een ’special price’. Met een ijskoude cola rusten wij uit onder het rietmatten afdakje van de oude Ibrahim. Zelf lurkt hij aan een waterpijp. ‘You, how many wife?’, vraagt hij. De ouwe baas weet het antwoord al, maar toch steek ik braaf één vinger in de lucht. Dan zegt hij, wijzend op zijn borst: ‘Ibrahim three.’ En je ziet hem denken: wie is er hier nou achterlijk?’

TIP - ANWB-dochter FOX biedt diverse reizen door Jordanië aan, waarbij uiteraard ook Petra wordt bezocht.   

Bekijk ook de 6 andere wereldwonderen

Cristo Redentor in Brazilië
Machu Picchu in Peru
Chichén Itzá in Mexico
Chinese Muur in China
Taj Mahal in India
Colosseum in Italië