Wereldwonder: Machu Picchu in Peru

Machu Picchu in Peru is een van de zeven wereldwonderen en dat is niet voor niks! REIZEN Magazine redacteur Kees Lucassen bezocht Machu Picchu en vertelt je waarom deze oude Incastad zo bijzonder is.

‘Oh-my-God!’ 
‘Magnifica!’ 
‘Merveilleux!’ 

Hut van de Bewaker: uitzicht op Machu Picchu

Tussen een Franse hippie, een Braziliaanse schone en een bejaarde Amerikaan staan we, vroeg in de ochtend, voor de zogenaamde  ‘Hut van de Bewaker’. Vanaf hier heb je het wereldberoemde uitzicht over Machu Picchu, inclusief Zonnetempel en Heilige rots. En ja, dat is erg mooi. 

Machu  Picchu is een oude Incastad, hoog in de Andes. Omdat de Spanjaarden bij de verovering van Zuid-Amerika deze stad niet hebben gevonden, is hij gespaard gebleven en is er nog veel van de Inca-beschaving te vinden.

Machu Picchu ligt afgelegen, de oude Inca`s moeten een paar dagen over een steil pad lopen om hier te komen. Maar ook nu heb je tijd nodig. Eerst moet je naar Cuzco, de stad die volgens de Inca’s (hoogontwikkelde Indianen die tot ver buiten Peru in het hoogland heersten, tot de Spanjaarden daar halverwege de 16de eeuw wreed een einde aan maakten) de navel van de wereld was. Grootspraak, uiteraard, maar een historische, bezienswaardige stad is Cuzco zeker wel. En vanuit dit Werelderfgoed kun je op een trein stappen die je via de Heilige Inca Vallei naar Aguas Calientes spoort, een bergdorp en de springplank naar Machu Picchu. Vanuit hier rijden er bussen naar de ingang. In de eerste, die al om half zes ’s morgens vertrekt, zitten wij. Dertig haarspeldbochten later stappen we de bus uit en de verlaten stad in. En net als we bij de Hut van de Bewaker staan, verschijnt ook de zon. 

Een wereldwonder dat vragen oproept

We lopen de stad in. Over een plein en door woonhuizen, kazerne en diverse tempels (onder andere voor de zonne- en de maangodin). De hele stad die in een bergwand is uitgehakt, en circa 13 km² groot, lijkt op een richel te hangen, uitkijkend over de Urubamba-kloof. Hij werd in de 15de eeuw gebouwd door de Inca-vorst Pachacuti, vermoedelijk niet alleen voor koninklijke, maar ook voor religieuze Inca-doeleinden. Zeker weten doen we dat niet, want dit is zo’n wereldwonder dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Maar ‘magnifica!’, dat is Machu Picchu zeker.
 
TIP - Het loont echt om al om vier uur ’s nachts bij de bushalte te gaan staan, zodat je met de eerste bus mee naar boven kunt. Heel even heb je dan het wereldwonder voor jezelf (samen met een Franse hippie, een Braziliaanse schone en een bejaarde Amerikaan).

Bekijk ook de 6 andere wereldwonderen

Cristo Redentor in Brazilië
Chichén Itzá in Mexico
Chinese Muur in China
Taj Mahal in India
Petra in Jordanië
Colosseum in Italië