Wereldwonder: Cristo Redentor in Brazilië

De Cristo Redentor in Brazilië is sinds 2007 één van de zeven wereldwonderen. Cristo Redentor betekent in het Portugees 'Christus de Verlosser'. Het is het imposante standbeeld van Jezus dat met gespreide armen uitkijkt over Rio de Janeiro. Het beeld weegt meer dan 1000 ton, is 38 meter hoog en de spanwijdte tussen de beide armen is 28 meter. REIZEN Magazine medewerker Anne Wesseling bezocht Rio.

‘Wow! Er ist richtig groß!
‘Ich bekomme Nackenschmerzen.’

Cristo Redentor in Rio de Janeiro

Naast twee Duitse toeristen met nekpijn staan we aan de voet van Cristo Redentor. Maar eerst even dit: waarom heet de stad Rio de Janeiro, ofwel Januari-rivier, terwijl hij helemaal niet aan een rivier ligt? Als je aan de voet van het Christusbeeld staat, bovenop de berg Corcovado (‘de Gebochelde’) dan zie je beneden de enorme baai van Guanabara. Je ziet de steile bergen (waaronder de beroemde Suikerbroodberg) en daartussen de stad, met de hoge, strakke gebouwen op de vlakke stukken aan de kust, en tegen de hellingen de favelas, de sloppenwijken. Aan de overkant ligt Nitéroi, het Amsterdam-Noord van Rio. Veerboten varen heen en weer en boven de baai maken vliegtuigen een scherpe bocht, op weg naar de luchthaven.

Er is dus van alles te zien, maar een rivier, ho maar. En dat de vroege zeevaarder Gaspar de Lemos op 1 januari 1502 nog geen rivier van een baai kon onderscheiden en zich dus simpelweg vergiste, is volgens ons niet aannemelijk. Gelukkig is er nog een andere verklaring: ooit zou de stad Ria de Janeiro hebben geheten, naar het oud-Portugese woord ria dat verwijst naar: ‘een opening tussen twee rotsen’. Kijk, dat is wél logisch.

De geschiedenis van het Christusbeeld

Maar goed, je komt naar de 710 meter hoge Corcovado voor Cristo Redentor. Een priester, Pedero Maria Boss, kwam al met het idee om een Christusbeeld op de berg te plaatsen in 1850, toen Brazilië nog een Portugese kolonie was. Koning Isabela zag het echter niet zitten. Pas 70 jaar later, toen er voldoende geld was ingezameld, kon het idee worden verwezenlijkt. Vervolgens is het beeld in Frankrijk gemaakt en in 16 ton zware blokken per schip naar Rio de Janeiro vervoerd, waar de lading de 710 meter hoge Corcovado werd opgesleept. Waarna het reusachtige beeld op 12 oktober 1931 officieel is ingewijd, door de toenmalige president Getúlio Vargas. 

Ontdekking: het beeld staat in natuurgebied

Prachtig natuurlijk, maar nu we hier staan blijkt het veel te groot om van dichtbij te bekijken. Je krijgt er bijna kramp in je nek van. Het is veel lekkerder om een tijdje over de reling te hangen en in de verte te turen. Kijk, fregatvogels! En daar, twee ara’s!  

Ga daarna koffie drinken op een van de terrassen. Niet alleen voor het uitzicht, ook vanwege het oerwoud dat aan de rand van het terras begint. Je ziet grote gele vlinders fladderen en af en toe snort er een kolibrie voorbij. Nog lager, bij het helikopterplatform, zitten apen op een muurtje. Dat realiseerden we ons vooraf niet, maar het beeld staat in een natuurgebied. Waar de bergen te steil worden, houdt de bebouwing op en begint het bos, de Floresta da Tijuca. 

TIP - Een tandradbaan, de Corcovado Rack Railway, takelt je in 20 minuten - via de Floresta da Tijuca - tot vlak onder het beeld. Maar je kunt ook per auto, via een weg met de nodige haarspeldbochten, de berg op. Hoe dan ook, boven wacht dan nog een trap met 222 treden, tenzij je daar kiest voor de lift of roltrap. 

Bekijk ook de 6 andere wereldwonderen

Machu Picchu in Peru
Chichén Itzá in Mexico
Chinese Muur in China
Taj Mahal in India
Petra in Jordanië
Colosseum in Italië