Wereldwonder: De Chinese Muur in China

De Chinese Muur - en dan bedoelen we niet het afhaalrestaurant met die naam in Den Helder - is met afstand het grootste gebouw ter wereld. Toch kun je hem niet, zoals soms wél wordt gezegd, vanaf de maan zien. Dat weten we van Buzz Aldrin, in 1969 de tweede man op de maan,  die het in 2007 tijdens een lezing in ons eigen Delft vertelde. 

De Muur van 10.000 Li

In China zelf staat dit wereldwonder natuurlijk niet bekend als Chinese Muur, ook wel Grote Muur genoemd, maar als de Muur van 10.000 Li. De Li is een Chinese afstandsmaat, 1 Li = 500 meter, en daarmee zou deze verdedigingsmuur 5000 kilometer lang moeten zijn. Hij is echter veel langer, maar het is geen aaneengesloten bouwwerk meer, maar een verzameling van stukken.

Die begint aan zee, bij Shanhaiguan in de oostelijke provincie Hebei, en eindigt in Jiayuguan in de Gobiwoestijn, in de westelijke provincie Gansu. Het oudste deel van de huidige muur is in de zevende eeuw gebouwd en de laatste hand werd gelegd rond 1500, als we de recente restauraties niet meerekenen.

De geschiedenis van de Chinese Muur

Al veel eerder, zo’n 200 jaar voor onze jaartelling, is er een eerste muur gebouwd, in opdracht van de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi, die China had verenigd na een periode van onderlinge strijd. Deze eerste muur was van leem en klei gemaakt en moest bescherming bieden tegen invallen van de nomadische ruitervolken uit het noorden, met name de Hunnen. Aan de muur van Qin Shi Huangdi werd tien jaar gewerkt, waarbij volgens sommige schattingen meer dan een miljoen Chinezen stierven. Maar honderd jaar later waren de Hunnen nog steeds niet verslagen, daarom liet keizer Wu Di een nieuwe muur bouwen, 2000 Li (dus 1000 kilometer) lang. In de eeuwen die volgden bleven de noordelijke barbaren actief, reden om de muur voortdurend te repareren, te verstevigen en te verlengen. De laatste grote uitbreidingen vonden plaats tijdens de Ming-dynastie (1868-1644). Niet meer met leem, maar met bakstenen, en tevens werden er 1300 uitkijktorens gebouwd. Gemiddeld is de Grote Muur nu circa 7,5 meter hoog en 6 meter breed. Al het materiaal dat gebruikt is voor de huidige muur is genoeg om een kleinere muur - 2,5 meter hoog en 1 meter breed- op de evenaar rond de wereld te bouwen, als dat mogelijk zou zijn. Maar ook dat wonder zou je dan niet vanaf de maan zien.

Bekijk ook de 6 andere wereldwonderen

Cristo Redentor in Brazilië
Machu Picchu in Peru
Chichén Itzá in Mexico
Taj Mahal in India
Petra in Jordanië
Colosseum in Italië