Wereldwonder: Chichén Itzá in Mexico

Niet Paaseiland of Stonehenge schopte het tot de zeven nieuwe wereldwonderen, maar deze Tempel van Kukulcán in Mexico. REIZEN Magazine vertelt je waarom deze indrukwekkende tempel zo bijzonder is.

Ooit waren de Maya’s het meest ontwikkelde volk ter wereld, met een driehoekig rijk vol paleizen en piramides. Als vandaag het woord ‘Mayarijk’ valt, verschijnt prompt deze piramide op het netvlies. Het grijswitte gevaarte is dertig meter hoog en telt precies 365 treden naar de tempel op de top, want zoveel dagen in het jaar telde ook de kalender van de Maya’s. De Maya’s waren vlijtig in de weer met kunst, handel en wetenschap. Vooral in wiskunde en astronomie waren ze bekwaam. Zonder rekenmachientjes of computers bekonkelden de knappe koppen het wonderlijke fenomeen dat hier twee dagen per jaar optreedt: dan vallen zon en schaduw zó op deze piramide dat het lijkt alsof er een slang van de trap kronkelt. 

Die slang zie je ook op andere dagen overal in Chichén Itzá, de belangrijke Mayastad waarin deze tempel staat, welgelegen op het schiereiland Yucatán in Mexico. Dat de stad Werelderfgoed is, zal niet verbazen. Chichén Itzá dateert uit de zesde eeuw, maar kwam pas eeuwen later tot bloei. Het was Topiltzin Quetzalcoatl, oftewel ‘Gevederde Slang’, die rond het jaar 1000 heerste over het Mayarijk en later als Kukulcán werd vereerd als Mayagod. Hij bouwde Chichén Itzá uit tot een glorieuze hoofdstad, met een markt, heilige waterbronnen, badhuis, offerplaats, klooster, een sterrenwacht in de vorm van een slakkenhuis en talrijke tempels en paleizen. Het ene bouwsel nog uitbundiger gedecoreerd dan het andere, met hiërogliefen en gebeeldhouwde dieren en goden, waaronder de alomtegenwoordige regengod Chac met z’n kromme snuit. Tot circa 1200 na Christus bleef de stad een belangrijk religieus centrum. 

TIP - Van alle Mayasteden is Chichén Itzá de beroemdste en drukste. Kom vroeg, om acht uur zwaait het hek open, of nog beter, blijf een nacht logeren in een van de hotels pal naast de ingang. 

TIP 2 - En van de uiterst sympathieke kaartjesverkoper José, horen we: ‘Ook bijzonder, hier vlakbij ligt de rand van de Chicxulub-krater, 180 kilometer breed! Hij is ontstaan door de inslag van een meteoriet, 65 miljoen jaar geleden, wat toen meteen aan het bestaan van de dinosauriërs een einde maakte. Maar dat waren natuurlijk andere tijden señor.’  

Bekijk ook de 6 andere wereldwonderen

Cristo Redentor in Brazilië
Machu Picchu in Peru
Chinese Muur in China
Taj Mahal in India
Petra in Jordanië
Colosseum in Italië