Vietnam vanaf het water

Een groen land vol vriendelijke mensen, rijstvelden, tempels en water. Heel veel water. Daar wordt auteur Egbert Jan Riethof bijzonder rustig van.

Als we de Mekongdelta niet hebben gezien, zijn we niet in Vietnam geweest. En hópla… we reizen naar de zuidelijke Mekongdelta, de wonderbaarlijke waterwereld met kleurrijke markten, woonboten, eilandjes en honderden riviertjes. De veelzeggende bijnaam is de ‘rijstkom van Vietnam’. Handel en verkeer aan hier vaak over de honderden vertakkingen van de rivier de Mekong. Een vrouw met puntmuts, de klassieke non la (letterlijk ‘palmblad’), boomt ons in haar platbodem langs nederzettingen die op palen in het water staan. En langs blinkende rijstvelden.

Drijvende markt in Vietnam

Op de wal zien we toerfietsers met onmiskenbaar Nederlandse hoofden over een pad peddelen, met fietstassen van de Hema, alsof ze de Weerribben bij Ossenzijl doorkruisen. Ze zwaaien, landgenoten onder elkaar. Uiteindelijk komen we op een brede waterloop, de Hau, een Mekong-arm. Vlakbij zien we de contouren van de universiteitsstad Can Tho, bekend van de drijvende markt en de eindeloze waterwegen rondom de stad. Maar er is ook een prachtige boulevard (Hai Ba Trung) die je niet over het hoofd mag zien. ’s Avonds de perfecte plek om te flaneren of een hapje of drankje te doen.

In de Hau ligt een armada van volgeladen vaartuigen, de beroemde drijvende markt. Lokale handelaren komen producten aanschaffen die ‘groothandelaren’ op deze boten hebben aangevoerd vanuit het achterland. De vrouw met de non la meert af. Bijna verdwaal ik op de versmarkt van Can Tho, een netwerk van straatjes met uitstallingen van groenten, vis, ontelbare rijstsoorten en exotische snacks. De verkopers hebben vaak hun bromfietshelm nog op. Grappig is dat je verderop kooklessen kunt volgen met verse marktproducten. Je doet eerst boodschappen waarna je onder begeleiding van de chef een driegangendiner leert kokkerellen.

Vrienden

Ook bij ‘vissaushoofdstad’ Phan Thiet, 300 kilometer noordelijker, bekijk ik de wereld relaxed vanaf het water, in dit geval het marineblauwe zwembad van het luxe Victoria Resort. Ik zie tegelpaden, palmbomen, ligstoelen en Tranh, een jonge Vietnamese werknemer van het resort die Duits spreekt.

Maar vooral zie ik de enorme vlakte van de Zuid-Chinese zee met iets uit de kust viskotters die terugkeren naar de haven. De kotters hebben twee oranje banen langs de boorden en een blauwe stuurhut. De vissersvloot van Phan Thiet domineert de Vietnamese kust tot bij de Mekong.

Tranh komt een praatje maken. ‘De jongeren zien de buitenlanders graag komen’, zegt hij. ‘Ze brengen welvaart, het zijn vrienden. Ook de Amerikanen’, zo verwijst hij zijdelings naar de oorlog die woedde van 1962 tot 1975, toen het land nog in Noord en Zuid verdeeld was. Ik nip al watertrappend van de cocktail die Tranh op de rand van het bad heeft gezet. Fijn land, Vietnam.

Hoi An: de meest charmante kustplaats

In het kustplaatsje Hoi An, weer 700 km naar het noorden en halverwege het langgerekte land, doen we bij avond een rondvaart over de rivier de Vong. In het water weerkaatst het licht van de lampions die boven de kade hangen. De mensenmassa deint gezellig over de kade, de Bach Dang, en door de straten; de oude gevels – die er deels Europees uitzien – zijn kleurig uitgelicht. Orkestjes spelen slepende melodieën. Het is een gezellige pan vol reuring, behalve hier op het water, waar het kalm toegaat.

Hoi An is een toevalstreffer, een geschenk van het verleden: toen in de 19de eeuw de haven verzandde, vergaten de autoriteiten het bestaan ervan waardoor de restanten van oude welvaart behouden bleven. Zo’n vijftien jaar geleden was het hier nog uitgestorven, nu zijn westerse toeristen dol op de karaktervolle en gezellige stad.

Fabelachtig landschap in Vietnam

Was het in het zuiden een graad of 33, in het noorden van Vietnam is het twee dagen later best wat frisser, als we om 6 uur ’s ochtends in Tam Coc in de houten sampan stappen. Tam Coc is een populaire bestemming dankzij het landschap van diepgroene rijstvelden en grillige karstbergen. We gaan twee uur varen over spiegelgladde binnenwateren rond de karstrotsen van de regio Ninh Binh. Achter ons doet een vrouw ruggelings hangend in haar zetel geroutineerd het roeiwerk. De spanen duwt ze met de voeten, parasol in de hand.

Een dag later staan we aan de reling van de Emeraude, een wit schip dat de roemruchte baai van Ha Long bevaart, niet ver van China. Dit is de zee, maar ook hier verrijzen norse karstreuzen uit de waterspiegel, bonken kalksteen, pop-ups uit de oertijd – hoe komen de wanden zo kaarsrecht en de toppen zo gaaf en rond?

We blijven een nacht op dit schip dat net buiten een kleine inham voor anker gaat. De zon wisselt geel in voor oranje, de schaduwen worden langer. Cocktails, fauteuils, zwoele avondlucht…

Schildpadlegende van Vietnam

Hanoi is een van de leukste Aziatische hoofdsteden. Chaotisch en exotisch, knus en gezellig, met een geweldige ‘Old Quarter’. Ook hier treffen we water. Grote meren, waarvan het Huan Kiem, het ‘Zwaardmeer’, het meest iconisch is. We staan op de Rode Brug en kijken over het water naar de Schildpadtoren, de Thap Rua, die op een eilandje staat.

Blauwe bundels licht schieten schuin op uit de omringende oevers en vormen zo een boeket rond het bouwwerk uit 1886. In dit meer werd in 1968 een twee meter lange schildpad gezien; er zouden nog altijd schildpadden leven maar niemand die ze in jaren heeft waargenomen. De brug en de oevers van het meer zijn een verzamelpunt voor zowel lokalen als toeristen. Jongeren zitten vredig te chillen. Om het kalme Huan Kiem heen, raast de stad. Vietnam is vol en hectisch, maar het is ook een land van water. En waar water is, is rust.

Meer bezienswaardigheden? In de ANWB Wereldreisgids Vietnam vind je er nog veel meer of bekijk de 10 allerleukste tips voor Vietnam.

Zin gekregen in Vietnam, het land van de rijzende draak?

Je kunt nu bij ANWB Ledenreizen een schitterende groepsrondreis boeken naar Vietnam inclusief aantrekkelijk ledenvoordeel:

Bekijk aanbieding Vietnam

Niks voor jou? Een vakantie naar Vietnam kun je ook boeken bij: