Texas in 10 punten

Texas is een immens grote staat en heeft een sterke eigen identiteit. Wie tijdens een rondreis door de Verenigde Staten dit voormalige land wil doorkruisen, kan hieronder al kennis maken met Texas in tien punten.

Rondreis Noord-Amerika - Texas Cowboys

1. Wat is het groot

Op Alaska na is Texas de grootste staat in de Verenigde Staten, maar in Texas wonen dertigmaal zoveel mensen. Cowboys met enorme hoeden of zakenlui zoals J.R. Ewing waren lange tijd het symbool van Texas. De Texaan kan net zo goed in een laboratorium of high tech fabriek werken als op het land. Kapsones hebben ze: in het midden van negentiende eeuw was de staat een onafhankelijk land. Texas is een aparte wereld, met soms de ruigheid van een grensstaat.

2. Heet in de zomermaanden, zeg maar enorm heet.

Daar moet je tegen kunnen. Ein juli is het zo’n beetje de heetste vakantieplaats in de wereld. In Bangkok is het 95 graden Fahrenheit, in Athene 93, in Dallas is het 102. Bedank de Amerikanen en Amerika voor de uitvinding van de airconditioning, en de grote zakken ijs. Al is het gebruik van energie bijna onbeschaamd.

Rondreis Noord-Amerika - Texas Zonsondergang 

3. Onderschat de afstanden nooit

Op de kaart ligt Dallas lekker dicht bij Fort Worth. In het echt liggen de die steden mijlen en mijlen uit elkaar. Les: onderschat de afstanden nooit.

4. Winkelen: als je ervan houdt is Amerika geweldig

Grote winkels die altijd open zijn en waar het nooit druk is. Wall Mart: heerlijke winkel, met immer fatsoenlijke klanten die rustig op hun beurt wachten en opzij gaan, losse kassaeilandjes, je kunt erin en eruit lopen.

5. Texas heeft iets jaren vijftigs

Al die oudere heren en dames met hun hun vette eten en hun torenhoge hamburgers in de Denny’s, die er nog hetzelfde uit ziet als 20 jaar terug. Ouderwets Amerikaans, nog even smoezelig joviale bediening, stroop en vette cakes. Europa is sneller veranderd dan Amerika op het platteland.

Rondreis Noord-Amerika - Texas Steak Ranch 

6. Praat vooral over je werk als je op de camping staat

Standaardgesprek: Morning how are you doing this morning? Morning Sydney, and how are ‘you doing today? And you, mr. journalist are you already working? Clap on shoulder. Hello Mark, thank you, you want some coffee? No, you’re not a coffeeman, Mark? I’m working my head’s off. Yes he’s sleeping 2 days a week! Het lijkt een grap, waar steeds een mannetje uit een camper komt die met een nog stoerder werkverhaal komt.

7. Texas en alcohol

In Texas kom je niet zo makkelijk aan alcohol. De staat heeft strenge alcoholwetten en in sommige plekken wordt helemaal geen alcohol verkocht. Kruip zeker niet met een drankje op achter het stuur. De straffen zijn niet mals.

8. Texas, mode en dik zijn

Kopen en eten is in Texas bijna besmettelijk. Opvallend in de kleine steden: de vele dikke mensen, mannen zowel als vrouwen en vooral de ouderwetse kleding. De mode is hier nog niet doorgedrongen. Het is een sjokkende menigte, 50 % is er dik. De slankheidsterreur is in elk geval hier niet aanwezig, dat voelt wel zo lekker voor een beetje dikke mensen.

9. Van attractie naar attractie

De staat zit simpel in elkaar. Veel attracties, steden en parken, verbonden door grote lange mooie wegen en geweldige natuur. Het ritme is: drie uur rijden, uitstappen, wat eten of wat zien. Je moet wel erg van rijden houden!

Rondreis Noord-Amerika - Texas Veel rijden

10. Ufo’s in New Mexico: Roswell

Ufo-stad, is niet te versmaden. Iedereen gelooft hier in ufo’s, althans: ze hebben er een ware industrie van gemaakt met winkels en musea. Ga naar de winkel van Roger Florey, ufoloog (ufologist, staat er boven zijn hoofd). Hij gelooft echt, je prikt in hem en hij lepelt zijn drie verschijningen op. Gratis preek in de winkel te verkrijgen door de vraag te stellen: veranderde het uw leven? Wat dacht je. Waarom zit ik anders hier in een ufo-winkel?

Rondreizen Verenigde Staten boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Verenigde Staten met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Verenigde Staten

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Rondreizen door de Verenigde Staten van FOX