Roadtrip Amerika: Washington & Oregon

Een route (3200 km) door de noordoostelijke staten Washington en Oregon: vanuit Seattle zuidwaarts langs de kust, tot Astoria, dan oostwaarts via Portland naar de Painted Hills, en vervolgens terug naar het noorden, via onder meer Pendleton en Mount Rainier.

Klik hier om het kaartje te vergroten

Lengte: circa 3200 km | Tekst & foto’s: Teake Zuidema

Seattle

Seattle, de stad van onder meer Boeing, Microsoft en Starbucks, is een woud van wolkenkrabbers. Vanaf het observatiedek van de Space Needle zien we hoe de MonoRailTrain in het station van het futuristische EMP-museum - een ontwerp van de architect Frank Gehry - glijdt. Na enig turen ontwaren we ook, ver weg in het zuiden, de contouren van Mount Rainier. Tussen Seattle en de besneeuwde vulkaan liggen hemelsbreed niet meer dan 80 mijl. Wij hebben echter om daar te komen een route van 2000 mijl uitgestippeld. Een omtrekkende beweging vanuit Seattle door de staten Washington en Oregon.  

Forks

Nog geen 24 uur later zitten we in Forks, achter  een omelet met knapperige bacon. De Forks Coffeshop zit vol knoestige houthakkers, hunters & fishermen. Forks, aan de rand van het Olympic NationalPpark, was tot een paar jaar geleden zo’n stadje met 1 stoplicht waar niks gebeurde. Totdat schrijfster Stephenie Meyer haar vermaarde Twilight Saga over verliefde tieners en bloeddorstige vampieren hier situeerde. Sindsdien worden de bewoners geplaagd door horden tienermeisjes vanuit de hele wereld en kun je hier nu uit hout gesneden vampieren kopen.

Ruby Beach en het Woud van Hoh

Binnen en half uur rijden van Forks beukt de Stille Oceaan op het continent. We staan op een van de wonderbaarlijke stranden van het Olympic National Park. Met stacks, met bomen begroeide rotsformaties op het strand en in het water. Bezaaid met ‘de botten van de zee':  duizenden door wind en water gebleekte boomstronken. Maar ook de nog levende bomen zijn hier bijzonder. Zo is het Woud van Hoh een bos vol met grote, stokoude bomen die allemaal van wortels tot kruin door mossen zijn overwoekerd.  Een sprookjeswereld, waarin we dan ook nog Roosevelt-wapiti’s (edelherten) spotten.

Aberdeen

Sommige plekken zijn zo spuuglelijk dat ze juist daardoor weer een zekere charme hebben.  Maar zelfs dat kun je van het havenstadje Aberdeen niet zeggen. Rijen sobere woninkjes en een sobere diner goed voor een sobere lunch. Maar toch, komt niet alle goeie Amerikaanse muziek uit wanhoop en armoede? En zoals de blues uit de Mississippi-delta komt, is Aberdeen de oersoep van waaruit de Grunge Rock is ontstaan. Dit is de hometown van wijlen Kurt Cobain.

Zeeleeuwen in Astoria

Door een immense de brug over de Colombia-rivier over te steken, belanden we van Washington in Oregon. Hier ligt Astoria, een kustplaatsje dat, in tegenstelling tot Aberdeen, na de crisis in de hout- en visbewerking niet omlaag, maar juist omhoog is gevallen. Een ouderwets trammetje tingelt langs de haven, roestige gebouwen op houten pieren zijn omgetoverd tot restaurantjes, brewpubs en coffee shops, allemaal met fenomenaal uitzicht. Terwijl we zeeleeuwen horen brullen en machtige zeeschepen voorbij zien glijden, bestellen nog een lokaal gebrouwen Mom Heffeweizen Blond Ale. Proost!

Portland

Oregons grootste stad is wereldvermaard om zijn kleurrijke hipsters die geen hipsters willen worden genoemd én om de bloeiende eet- & drinkcultuur. Want het beste van deze stad, dat zijn toch wel de food carts. Her en der in het centrum staan clusters van tientallen hokjes op wielen waarin food wizzards exotische gerechten bereiden. Armeens, Koreaans, Irakees, Somalisch, noem maar op. Plus: de nodige mengvormen van al deze keukens.

High Sierra en de Painted Hills

Via de prachtige Colombia River Gorge hebben we Portland ver achter ons gelaten. De reuzenbomen en vulkanen van de kust maken plaats voor de weidse vlakten en de dorre, rollende heuvels van Oregons High Sierra. Boerenschuren en houten kerkjes, ze staan erbij alsof de dag des oordeels hier al een eeuw geleden heeft plaatsgevonden. Ook parkeren we voor een stop in de Painted Hills: oeroud landschap dat als een kameleon van kleur verschiet, al naar gelang de fratsen van zon en wolken. Wonderbaarlijk mooi!

Pendleton

De Pendleton Round Up is een hoogstmerkwaardig evenement. Een rodeo met cowboys én indianen. Met een kamp met meer dan 100 tipi’s en indianen uit het nabijgelegen Umatilla Indian Reservation. En een stadion met 35.000 toeschouwers,  die kijken naar rodeomannen die vreselijk hard proberen hun nek niet te breken terwijl ze als voddenbalen heen en weer worden geschud door een wild paard of een dolle stier.

Rimrock en Mount Rainier

Vanaf Rimrock is het nog 60 mijl naar het Paradise-resort op Mount Rainier. Naast de weg stuiteren rafters op de woeste Tieton, een rivier die door de gletsjers op de vulkaan gevoed wordt. En dan is het zover. Na bijna 2000 mijl reizen in 12 dagen spotten we dit bord naast de weg: Paradise. The Paradise Inn is een hotel in een enorme houten blokhut. Rood, geel en paarse bloemenweelde op de bergweiden alom. Via een zevental trails kunnen we nu de berg op en af. De kortste is 1,5 km lang. De langste, de Wonderland Trail, loopt in een cirkel van 150 km rond de berg. Die doen wij niet. Waarom zouden we?  We zijn hier tenslotte al in het paradijs.

6x slapen onderweg

Hier sliep REIZEN Magazine naar volle tevredenheid:
Seattle > Hotel Max: relaxed boetiekhotel downtown, 2-pk v.a. € 180.
Forks > Forks Motel: op het Olympic schiereiland, 2-pk v.a. € 65.
Astoria > Holliday Inn: aan de voet van de Astoria-Megler-brug, 2-pk v.a. € 80.
Portland > The Benson: historisch 4-sterrenhotel, 2-pk v.a. 178.
Mount Hood National Forest > The Resort at the Mountain, 2-pk v.a. € 99.
Mt. Rainier National Park > The Paradise Inn, een ‘Great Lodge of the West’ (uit 1916).

Auto huren in Amerika?

ANWB-leden boeken hun huurauto met ledenvoordeel via Sunny Cars. Meer info...
Daarnaast ontvangen abonnees van REIZEN Magazine die voor 3 dagen of meer een auto huren via Sunny Cars € 25 euro korting, zie hier.

Geïnteresseerd in een andere roadtrip?

Roadtrip New York City - Niagara Falls
Roadtrip Florida
Roadtrip New Mexico
De mooiste autoroutes ter wereld