Roadtrip Amerika: de Ronde van Florida

Een rondrit (circa 1500 km) vanuit Miami via onder meer Key West, de Everglades, Orlando en Palm Beach.

Klik hier om het kaartje te vergroten

Lengte: circa 1500 km | Tekst & foto’s: Bas van Oort

Miami (0 km)

Van God’s Waiting Room, een van Florida’s minder florissante bijnamen vanwege het grote aantal gepensioneerden in de staat, is in Miami weinig te merken. De energie spat er vanaf! In Miami Beach flaneren gespierde torso’s en rollen peperdure sportwagens, en ook in het Art Deco District is ‘never a dull moment’ het motto. Maar naast de cocktailbars en de over-de-top hotels met marmeren pooltafels en neonverlichte zwembaden, is er ook het Wynwood Arts District, met het grootste street art museum ter wereld, in een oude pakhuizenbuurt. Een verbluffende kunstflow met ruim zeventig galeries en een keur van koffietentje, bars en restaurants. Natuurlijk is het ook heerlijk shoppen in Miami.

Lees meer over de stad en het weer op de website van onze reisdochter Fox:

Meer informatie over Miami

Key West (270 km)

Ondertussen gaat het er 270 km verder, in het meest zuidelijke stukje vasteland van de Verenigde Staten, in Key West een stuk lomer aan toe. Cuba op 90 mijl, azuurblauw water, palmstranden. Ernest Hemingway woonde hier van 1931 tot 1939, en bracht zijn tijd door met schrijven, vissen en drinken. We geven hem geen ongelijk. Lees meer over Key West waaronder informatie over het weer, op de website van onze reisdochter Fox.

Meer informatie over Key West

Everglades (474 km)

Er is maar één weg naar en van Key West. Dwars door de Florida Keys (= 1700 eilandjes, verbonden met bruggen). Soms loopt die weg over land dat slechts een tiental meters breed is en daardoor krijg je soms het gevoel over water te rijden. Tot in Key Largo, waar de Everglades beginnen. Een immens moeraslandschap waarin tienduizend krokodillen leven, naast 27 verschillende soorten slangen. En dan zijn er ook nog overstekende panters. Met alle raampjes potdicht rijden we naar een Snake & Alligator Show, waar we horen dat een krokodil het geheugen van een goudvis heeft. 'En hersens zo groot als een pinda, we kunnen ze dus niet trainen.’

Naples (652 km)

‘Going to Naples? Daar is weinig te doen.’
We waren gewaarschuwd. Deze plaats aan de westkust doet ons denken aan Zonnedael, de kakkineuze woonwijk uit de Flodder-films. Alle gazons strak gemaaid. Maar Naples bezit wel de mooiste stranden van Florida. Hagelwit. Brandschoon. Het enige wat hier aanspoelt, zijn wat schelpen en af en toe een haaientand. Oh ja, en de zon gaat hier niet op, zoals bij de westkust, maar onder. En hoe! Boven de houten pier uit 1988 kleurt de hemel paarsoranje.
‘Dát hebben ze toch maar mooi niet in Miami!’

St. Petersburg (898 km)

Napels – Venice – St.-Petersburg: de etappe van vandaag doet nogal Europees aan. In St.-Petersburg wacht het Salvador Dalí Museum. Want jawel, buiten Figueres (bij Barcelona) bevindt de grootste collectie van Dalí-werken zich hier, in Florida.

Orlando (1039 km)

Prethoofdstad van de Wereld? Orlando. Alleen Disney, waar het pakweg 40 jaar geleden allemaal mee begon, heeft hier al 4 grote parken, naast een handvol kleinere themaparken. Tel daar Sea World, Universal Studio’s, Universal’s Islands of Adventure en Legoland bij op, en menig kind, klein of groot, zal zijn geluk niet op kunnen. We spotten stelletjes met Mickey Mouse oren, volwassen vrouwen in prinsessenjurken en just married stelletjes als Beauty and the Beast. It’s magic!

Space Coast (1136 km)

Een uur rijden van Orlando zitten we alweer aan zee. Aan de Space Coast, dé plek waarvandaan decennia lang bemande ruimtevluchten zijn gelanceeerd: Cape Carnaveral en het Kennedy Space Center (KSC) op Marrit Island.
‘De basis is nog altijd in gebruik’, horen we van NASA-veteraan David. Maar tegelijk is het complex open voor publiek, en daarom komt dit aardig in de buurt van een pretpark voor volwassenen. Terwijl we ons vergapen aan de originele Space Shuttle Atlantis, vertelt David: ‘Onze aarde zien vanuit de ruimte is een behoorlijk emotionele ervaring.’

Palm Beach & Fort Lauderdale (1380 km)

Direct langs het strand ligt kustroute A1A die begint aan de Gerorgia-staatgrens en eindigt in Miami. De oceaan blijft de oceaan, maar hoe zuidelijker je komt,  hoe meer het om geld draait. In Palm Beach is dat met name oud geld. We passeren statige villa’s en lopen door winkelstraten als Worth Avenue, naar Venetiaans voorbeeld. De nouveau riche (luxe jachten, onbetaalbare appartementen en op de boulevard paraderende decolletés van 3000 dollar per boob) vind je meer in Fort Lauderdale. Leuk om te zien, echt waar, maar het allerleukst zijn toch de kleine plaatsjes, zoals Lighthouse Point en Pompano Beach, waar het strand toegankelijk is voor iedereen. Voor we terug naar Miami gaan, gaan we eerst maar eens op dat strand liggen. Tot de zon ondergaat.  

8x slapen in Florida

Hotelbedden te over. Hier sliep REIZEN magazine:
Miami > Vintro Hotel & Kitchen: boetiekhotel in Art Deco District, 2-pk v.a. € 155.
Miami > Grand Beach Hotel: luxe hotel aan strand (South beach), 2-pk v.a. € 190.
Key West > The Gardens Hotel: mooi hotel van hout in 19e-eeuwse stijl, 2-pk v.a. € 170.
Tampa > Epicurean Hotel: dichtbij water en op half uurtje van St. Petersburg, 2-pk v.a. € 150.
Kissimmee> Regal Oaks Floria: resort op 15 minuten van de pretparken, 2-pk v.a. € 115.
Cocoa Beach > Hilton Cocoa Beach Oceanfront: direct aan strand, 2-pk v.a. € 115.
Palm Beach > The Chesterfield: statig hotel met fijne bar, nabij strand, 2-pk v.a. € 220.
Fort Lauderdale > Lago Mar Resort & Club: groot, luxueus & direct aan zee, 2-pk v.a. € 170.
De 8 hierboven genoemde hotels zijn erg comfortabel, maar ook aan de prijs. Budget-opties zijn er echter ook.

Auto huren in Amerika?

ANWB-leden boeken hun huurauto met ledenvoordeel via Sunny Cars. Meer info...
Daarnaast ontvangen abonnees van REIZEN Magazine die voor 3 dagen of meer een auto huren via Sunny Cars € 25 euro korting, zie hier.

Geïnteresseerd in een andere roadtrip?

Roadtrip Amerika bij reisdochter Fox
Roadtrip New York City - Niagara Falls
Roadtrip Washington & Oregon
Roadtrip New Mexico
De mooiste autoroutes ter wereld