De leukste wijken van New York

Waar vind je in New York de gezelligste winkelstraten en beste buurtjes om uit eten te gaan? Bekijk de leukste wijken van Manhattan en Brooklyn in New York.

Wijken in Manhattan

New York en zijn skyline zijn zonder elkaar niet denkbaar. De beste plek om die te zien is in Manhattan: de 'Top of the Rock' van het Rockefeller Center. Beter zicht dan het Empire State Building en bovendien amper wachtrijen. Qua eten en drinken kun je in Manhattan alles, maar dan ook echt alles krijgen. Fastfood, chique, chinees, Italiaans, milkshakes, Starbuckskoffie…Elke keuken van de wereld staat hier zo’n beetje 24/7 tot je beschikking. Leef je uit! Wereldberoemd in Manhattan zijn de Broadwaymusicals; een garantie op spektakel. 

Bekijk meer informatie over de leukste wijken in Manhattan:

De straten in de West Village zijn zo schots en scheef dat zelfs geboren New Yorkers er verdwalen. Het is misschien ook wel de beste manier om deze romantische buurt te ontdekken, slingerend langs deftige herenhuizen, hippe restaurants, roemruchte kunstenaarscafés en designer stores. Ooit slenterden hier bohémiens als Jackson Pollock, Henry James en Jack Kerouac. Vandaag de dag hebben de kunstenaars plaatsgemaakt voor NYU studenten en uitgelaten groepjes 'Sex and the City' fans die poseren voor het huis van lokale beroemdheid Carry Bradshaw. Tja, voormalig buurtbewoner Bob Dylan zei het al eens: 'The times they are a changin’.

Wie hier rondloopt over cobblestone straten, met links en rechts rijk versierde gietijzeren gevels zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat men deze voormalige fabriekspanden 'South of Houston' veertig jaar geleden het liefste wilde slopen. Gelukkig zag men ervan af en in de jaren daarna groeide SoHo tot het centrum van de New York art scene. Nog altijd wonen en werken kunstenaars hier in hun lofts maar de meeste galeries zijn verhuisd naar Chelsea. Vandaag de dag is SoHo in de eerste plaats een buurt om te winkelen. Je vindt hier alles van design, mode en macbooks, tot muntdrop (bij het beroemde delicatessen-imperium Dean & Deluca). Van de Prada Store ontworpen door Rem Koolhaas tot de Uniqlo (de Japanse H&M), shoppers hoeven eigenlijk niet verder te kijken.

Ondanks dat hordes jonge hippe baarddragers de buurt min of meer geheel hebben overgenomen, ademen veel van de blokken met bakstenen woonkazernes hier nog altijd de sfeer van 'the old world'. Nog dagelijks worden hier bijvoorbeeld Oost-Europese specialiteiten als koosjere augurken en pastrami met de hand bereid bij Katz' Deli en The Pickle Guys. De best plek om de historie van deze klassieke immigrantenbuurt te beleven is het Tenement Museum, een van die New Yorkse plekken waar de negentiende eeuw nog tastbaar aanwezig is.

In deze buurt bevindt zich de grootste concentratie van oud geld en zittende machthebbers van New York. Wall St. tycoons, erfgenamen van grootindustriëlen en politieke power players, anyone who’s anyone woont hier, of in een van de town houses in de zijstraten, of in de appartementsgebouwen langs Fifth en Park Ave. Ondanks dat deze chique buurt niet direct bruist, valt er genoeg te beleven. Langs Madison Ave zijn alle belangrijke internationale mode-huizen vertegenwoordigd. En langs de 'museum mile' op Fifth Ave vind je internationale top musea zoals het Guggenheim, het Metropolitan the Nue Gallerie en The Frick Collection op loopafstand van elkaar.

Wijken in Brooklyn

Coney Island, het strand van New York, vind je in Brooklyn. Het heeft sfeer, dat is zeker. Sla vooral een ritje in een van de vintage kermisattracties niet over. In Brooklyn kun je uitstekend en uitgebreid shoppen. Beste spots: Carroll Gardens/Cobble Hill, Fort Greene, Park Slope, Prospect Heights en Williamsburg. Shopping malls, markten, speciaalzaken: er is hier van alles te vinden. Voor de lunch kun je neerstrijken op het buitenterras van de Fairway Market. Een enorme supermarkt. 

Bekijk meer informatie over de leukste wijken in Brooklyn:

Een wijk als een openluchtmuseum zo mooi, vol romantische straten en majestueuze negentiende eeuwse herenhuizen, kerken en andere monumentale panden die niet zelden een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad. Vanaf de 'Promenade' - bekend van talloze films - heb je prachtig uitzicht op Lower Manhattan. Vergeet vooral niet door te steken naar het pas aangelegde Brooklyn Bridge Park beneden aan de waterkant. Daar kun je wandelen, zonnen op een van de vele banken langs de East River, of een glas drinken op een beschut terras.

Deze twee buurten in de zogenaamde 'brownstone belt' van Brooklyn behoren tegenwoordig tot de meest geliefde in New York. Naast lommerrijke straten en pittoreske townhouses en koetshuizen vind je hier ook twee van New Yorks meest charmante winkelstraten. Smith St. heeft vele 'New Booklyn' winkels, cafés en restaurants. Op het paralel lopende Court St. opent de laatste jaren de ene na de andere bijzondere winkel zijn deuren. Hetzelfde geldt overigens voor het stuk Atlantic Avenue iets ten noord-oosten. Strikt genomen geen onderdeel van deze twee buurtjes - eerder de begrenzing ervan - maar dat is geen reden om de vele prachtige interieur-winkels daar links te laten liggen.

Veel gebouwen in het Fort Greene stammen nog uit de tijd dat het zelfstandige Brooklyn de derde stad van de Verenigde Staten was en ademen de grandeur van de Gilded Age. Maar ook los van de imposante architectuur is deze historische buurt met zijn park, de Brooklyn Academy of Music en de wekelijkse Brooklyn Flea een van de leukste bestemmingen voor een wandeling of een culturele avond uit.  

Wat Harlem betekent voor Manhattan, betekent Fort Greene voor Brooklyn. De aanwezigheid van invloedrijke zwarte schrijvers, acteurs en musici maakte de buurt in het midden van de 20e eeuw tot de ontmoetingsplek voor de Afro-Amerikaanse elite. Na twee decennia van teloorgang beleeft Fort Greene tegenwoordig een renaissance. Wie door de groene straten vol schitterende architectuur loopt krijgt een goede indruk van de culturele rijkdom van dit stadsdeel. Van het rustieke Fort Greene park en de Brooklyn Academy of Music (voor muziek, film en theatervoorstellingen) tot de talloze bijzondere winkels en cafés op Fulton St. en Lafayette Avenue, in deze buurt vind je alles wat Brooklyn momenteel tot een topbestemming maakt. Tip: Vergeet ook niet om op zaterdagmiddag de hipper-de-hippe (en gezellige!) Brooklyn Flea (vlooienmarkt) te bezoeken. Hier vind je alles, van biologische appelcider tot vintage brilmonturen en hippe handgemaakte kleding.

Alle tips graag snel bij de hand? Bestel de handige ANWB Extra Reisgids New York in onze webwinkel.

Een stedentrip naar New York boeken

Wil je New York met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips New York

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Rondreizen langs o.a. New York met Fox