Vervoer naar New York

Hoe kun je in New York komen en hoe reis je vervolgens het slimst naar het centrum? We zetten het op een rijtje.

Hoe kom je in New York?

Er zijn verschillende grote luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks van Amsterdam Schiphol vliegen naar John F. Kennedy International Airport (NY) en Newark Liberty Airport (NJ).

 • Samen met Sky Team partner Delta Airlines vliegt KLM dagelijks meerdere malen op JFK.
 • United, Continental en Partner Lufthansa vliegen rechtstreeks op Newark Liberty Airport.
 • Iceland Air biedt scherpe tarieven voor rechtstreekse of vluchten met een tussenstop in Reykjavik. Ook het Ierse Aer Lingus Airlines (tussenstop in Dublin) is vaak gunstig geprijsd.

Het loont om zelf wat met de reisdata te schuiven op de websites van de verschillende maatschappijen. Dagen midden in de week zijn goedkoper dan het weekeinde en een terugvlucht rond 19:00 uur - met een zeer vroege aankomst de volgende ochtend op Schiphol - is goedkoper dan een minder vermoeiende nachtvlucht van rond 22:00 uur.  

Op het vliegveld na aankomst in New York

De drukte bij de terminal hangt onder andere af van de maatschappij waarmee je vliegt, de verschillen per terminal zijn groter dan op bijvoorbeeld Schiphol. Door de bank genomen is Newark moderner en efficiënter dan JFK maar de oude Delta terminal op JFK is soms verrassend efficient.

Bij aankomst in New York

Er zijn verschillende manieren om naar de stad te reizen:

 • Taxi
  De makkelijkste manier om de stad te bereiken is het nemen van een taxi. Zoals in iedere wereldstad geldt hier: stap niet in bij snorders. Neem een officiële yellow cab. Soms betaal je de meterprijs – deze kan afhankelijk van de verkeersdrukte iets variëren. Soms rekent men een vast bedrag en kan een taxi dispatcher je vooraf precies vertellen wat de rit zal gaan kosten (exclusief 15-20% tip en tol voor de tunnel). Tegenwoordig bieden alle taxi's verplicht de mogelijkheid om met creditcard te betalen.
 • Shuttle Bus
  Er rijden bussen tussen de vliegvelden en verschillende bestemmingen in Manhattan. Het gebied ter hoogte van Penn Station op 34th St. en het Port Authority Bus Station of Grand Central Terminal op 42th St. is eenvoudig te bereiken. Vanaf daar kun je verder reizen per subway. Bussen zijn goedkoper dan taxi's en vertrekken 2 tot 3 keer per uur.
 • Air Train + subway of trein
  Het openbaar vervoer in New York is efficient en veilig. Deze optie is bovendien veruit het goedkoopst. Op beide vliegvelden rijdt een Air Train monorail via alle terminals naar verschillende parkeerplaatsen en een station waar je kunt overstappen op de subway of de trein. Vanaf Newark is het nemen van een New Jersey Transit (NJT) trein naar Penn Station in Manhattan een goede manier om files te vermijden. De treinrit duurt ongeveer 25 minuten.

Alle tips graag snel bij de hand? Bestel de handige ANWB Extra Reisgids New York in onze webwinkel.

Een stedentrip naar New York boeken

Wil je New York met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips New York

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Rondreizen langs o.a. New York met Fox