Vervoer in New York

Vraag het een local; de beste manier om je door New York te bewegen is te voet. Lopend zie je het meest en bovendien: het ware New Yorkse leven ligt op straat. Toch, wie veel wil doen op een dag, legt al gauw grote afstanden af. Het is daarom handig om je vooraf te verdiepen in de verschillende vormen van vervoer die de stad rijk is. Daarbij zijn al die subway-treinen, bussen en yellow cabs niet alleen handig, ze zijn een essentieel onderdeel van wat New York, New York maakt. 

Subway in New York

Je ziet het niet altijd aan de verouderde stations af, maar de New York subway is wonder van techniek en planning. De cijfers alleen al zijn duizelingwekkend: Het netwerk van New York is meer dan 1000 km lang. Over het algemeen is de subway een betrouwbare, snelle en goedkope manier om grote afstanden in New York te overbruggen. De subway-lijnen lopen, zeker in Manhattan, vooral noord-zuid. Oost-west, ‘crosstown’, zijn er beduidend minder opties. Stadsbussen zijn in dat geval vaak een goed alternatief. Overstappen kan op hetzelfde kaartje.

Belangrijk: omdat de subway 24 uur per dag blijft rijden, worden de weekends en de nachten gebruikt voor onderhoud. Dit kan voor vertragingen en omleidingen zorgen. Het kan geen kwaad om de MTA website te bekijken.

Bus in New York

New Yorkers beschouwen stadsbussen als het domein van bezoekers uit de Mid-West en bejaarden die de trappen naar de subway willen vermijden. Ten onrechte. Toegegeven: uptown of downtown is de bus niet bepaald de snelste optie, maar wat scheelt dat tijdens je vakantie? De stadsbus is juist door zijn gemoedelijke tempo een prima alternatief voor de toeristische hop-on-hop-off dubbeldekkers. Tip: neem 's avonds vanaf de Upper West Side een downtown bus over Broadway en kijk - eventueel met een reisgids op schoot - uit het raam naar de voorbijglijdende stad. Geen tetterende tour guide, wel het uitzicht.

Metrocard

Subway en bus zijn allebei toegankelijk met dezelfde MTA Metrocard, verkrijgbaar in automaten of bij een loket in ieder subway-station. Er zijn ‘pay-per-ride’ en ‘unlimited’ kaarten. Wie vier dagen of langer in de stad is, kan het beste meteen bij aankomst een 7 dagen ‘unlimited’ metrocard te kopen. Het gemak en de vrijheid altijd en overal direct een bus of subway te kunnen nemen is het geld meer dan waard.

Taxi in New York

De yellow cab is een van de iconen van de stad en het maken van een taxi-rit door New York is een ervaring op zich. Buiten de spits, en vooral 's avonds is de taxi snel, efficiënt en zeker wanneer je met meer dan twee personen reist, opvallend voordelig. Gele taxi's mag je op straat aanhouden door je hand op te steken: ‘hailing a cab’. De tarieven staan op de zijkant van iedere legale taxi aangegeven. Chauffeurs zijn verplicht om je mee te nemen naar iedere bestemming binnen de vijf boroughs. De fooi ligt over het algemeen tussen de 15 en 20 procent. Tegenwoordig zijn taxi's uitgerust met creditcard automaten. 

Fietsen in New York

De fiets is bezig aan een gestage opmars in het New Yorkse straatbeeld. Gevolg van deze fiets-boom is dat er ook voor bezoekers op een stedentrip steeds meer mogelijkheden zijn om de stad per fiets te verkennen. Is fietsen in New York gevaarlijk? Nee, maar wel hectischer dan in de gemiddelde Nederlandse stad. Gelukkig zijn er genoeg gebieden waar je niet gehinderd door autoverkeer kilometers kan fietsen. In Central Park bijvoorbeeld, of langs de Hudson aan de West Side en ook op Governors Island kan je heerlijk ontspannen rondrijden.

Tip: huur een fiets in Battery Park en rijdt langs de West Side over het fietspad richting de Noordpunt van Manhattan. Zo zie je de stad vanuit een prachtige hoek, ontspannen met een koel rivierbriesje door je haar.

City Bikes

NYC’s openbare fietsen zijn blauw en heten Citi Bike (heeft iets met een bank te maken). Ideaal om tijdens een stedentrip zorgeloos de stad te verkennen zonder over sloten etc. na te hoeven denken. De fietsen zijn voorzien van mandjes en goede verlichting. Ze zijn ook uiterst degelijk!

Alle tips graag snel bij de hand? Bestel de handige ANWB Extra Reisgids New York in onze webwinkel.

Een stedentrip naar New York boeken

Wil je New York met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips New York

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Rondreizen langs o.a. New York met Fox