New York tips

In New York ben je nooit lang genoeg. Een heerlijk luxeprobleem! 

10 bezienswaardigheden in New York

De beste tips op alfabetische volgorde. Sommige geijkte bestemmingen hebben we weggelaten: we vertrouwen erop dat je ook zonder onze aansporingen naar Times Square zal gaan.

Maak van je stedentrip een expeditie. Dit spannende museum herbergt niet alleen de grootste natuurhistorische collectie ter wereld. Het neemt de bezoeker ook mee naar romantischer tijden waarin avonturiers er nog gewapend met snor en tropenhelm op uit trokken om de witte plekken op de kaart te verkennen. Die Leeuw? Een jachttrofee van President Teddy Roosevelt. Die papegaai? Was ooit van De Grote Houdini. 

De tijd staat stil in het American Museum of Natural History

Een bezoek aan dit kolossale museum is een van de klassieke rituelen die horen bij opgroeien in New York. Er is bijna geen New Yorker te vinden die niet als kind tussen de skeletten, de meteorieten en de opgezette grizzlyberen heeft gedwaald. De collectie is overweldigend: zo’n 600 dinosaurus fossielen, een compleet Tyrannosaurus rex skelet en een hypermoderne astronomie-vleugel. Het museum heeft 225 wetenschappers in vaste dienst en organiseert meer dan 120 veldonderzoek expedities per jaar. De kennis die in dit immense gebouw ligt opgeslagen is werkelijk van onschatbare waarde.

Maar wat het American Museum of Natural History daarnaast zo bijzonder maakt is de nostalgische sfeer die er hangt. In de zalen met diorama's, Mesdag-achtige panorama's achter glas, staat de tijd letterlijk stil. De coyotes, de reuzeninktvis, en Peter Stuyvesant met zijn houten poot, ze staan of hangen al decennia roerloos voor hun geschilderde achtergrond en voeren je terug naar een periode waarin National Geographic Channel nog niet bestond.

Hoogtepunt: het 30 meter lange model van een Blauwe Vinvis hangend aan het plafond van de schitterende Milstein Hall of Ocean Life.

Het museum in de populaire cultuur

Dat het Museum of Natural History tot de verbeelding spreekt, blijkt uit de vele films en boeken waarin het een rol speelt. Wie zich wil voorbereiden, leest bijvoorbeeld J.D. Salingers roman ‘The Catcher in the Rye’, of kijkt Wes Andersons film ‘The Royal Tenenbaums’. Voor kinderen: ‘Night at the Museum’

Waar kun je nu beter naar het theater gaan dan in New York, op het wereldberoemde Broadway. Zeker de moeite waard om dat sfeertje eens te gaan proeven.

Broadway-kaartjes met korting

Kaartjes zijn prijzig. Maar de doorgewinterde Broadway-bezoeker heeft zo zijn methodes. Immers: Never trust a man who pays retail. Veel theaters bieden op de dag van de voorstelling rush en standby tickets. Vraag bij het box office van het theater wat de voorwaarden zijn en hoe vroeg je in de rij moet gaan staan voor welk type toegangskaart.

Voor discount Broadway musical-kaarten is er TKTS. Geheimtip! New Yorkers verdoen geen uren tussen de hordes bij het loket op Times Square maar gaan naar de veel rustigere Downtown Brooklyn locatie. De subway rit erheen is steevast korter dan de wachttijd op Times Square. Kom vroeg en wandel na afloop in een kwartiertje naar een van de omliggende historische buurten Cobble Hill, Brooklyn Heights, of Dumbo.    

Benieuwd wat er draait op Broadway? Check broadway.com.

Toen deze brug in 1883 werd geopend, was het een wereldwonder; de langste hangbrug ter wereld. Ruim 125 jaar later is een wandeling over het anderhalve kilometer lange houten pad tussen de gevlochten staalkabels nog altijd even adembenemend.

De aanleg van de Brooklyn Bridge ging gepaard met zoveel rampspoed en heldendom dat het een wonder mag heten dat er nog geen Hollywood film over is gemaakt. Eerst overleed de hoofdingenieur John August Roebling nadat zijn voet was verbrijzeld tussen de kade en een veerboot, zijn pas 32-jarige zoon Washington die de leiding van hem overnam raakte invalide dankzij de ziekte van Caisson en was aan huis gekluisterd. Nog 11 jaar lang zou zijn vrouw Emily zijn instructies overbrengen op de werklieden, van wie er ook twintig de bouw niet zouden overleven. Het is kortom een wonder dat de brug er überhaupt gekomen is.

De aantrekkingskracht van de brug zit hem overigens niet alleen in de lengte van de overspanning - tweemaal zo lang als alles wat er daarvoor gebouwd was - of het technische vernuft van de constructie. Roebling streefde er vanaf het begin naar om naast een robuuste, vooral ook een mooie brug te bouwen, een brug die los van zijn functionaliteit ook architectonische waarde zou hebben voor de stad. Je hoeft halverwege je wandeling over de East River maar om je heen te kijken om te weten dat dit gelukt is.
Verken eerst te voet het schilderachtige Brooklyn Heights en loop dan de skyline van Lower Manhattan tegemoet.

De groene long van Manhattan is een reusachtige negentiende-eeuwse stadstuin met romantische promenades, gazons, vijvers, sportvelden, standbeelden, watervallen en rotspartijen. Bijzondere fauna: schildpadden, karpers, haviken, eekhoorns - werkelijk achter elke boom - en een enkele wasbeer.

Vroege vogels in Central Park

Iedere stedentrip naar New York zou eigenlijk moeten beginnen met een ochtendwandeling in Central Park. Eerst de sfeer opsnuiven van de ontwakende stad, dan eropuit. Op naar het park dus, waar joggers en wielrenners in alle vroegte hun rondetijden aanscherpen. Het zelfde geldt voor de honden, die hier - zoals iedere eekhoorn in Central Park weet - tot 9.00 uur los mogen uitrazen. Op dit tijdstip is het park van de New Yorkers.

Ronduit idyllisch is een wandeling onder het bomen-gewelf van The Mall, richting de Bethesda Fountain en het aangrenzende The Lake, een volgens het romantische landschapsideaal aangelegde roeivijver, bevolkt door karpers, kraanvogels en schildpadden. Let op de Oak bridge, ontworpen in 1860 en gereconstrueerd in 2009. Eikenhout? Nee, kunststof. ‘Frowned upon’ door puristen, maar helemaal geen onorthodoxe oplossing wanneer je bedenkt wat architecten Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux voor ogen stond met Central Park: een kunstmatig landschap dat dramatischer, mooier en... natuurlijker zou zijn dan de natuur zelf.

Wat te doen in Central Park?

Central Park biedt bezoekers een haast eindeloze hoeveelheid activiteiten. Je kunt er fietsen, hardlopen, inline skaten, in koetsjes rondtoeren, of honkballen. ’s Winters zijn er maar liefst twee ijsbanen waar je schaatsen kunt huren. Zomers is er een goeddeels gratis openlucht festival: Summer Stage, met concerten van grote namen. Het prestigieuze Shakespeare in the Park is een ander jaarlijks hoogtepunt net als de finish van de New York Marathon.

Opmerkelijk weetje: tijdens het vogeltrek-seizoen is Central Park een van de beste plekken langs de hele Amerikaanse noordoostkust om bijzondere vogels te spotten. De meest uiteenlopende exemplaren strijken hier neer voor een pitstop. Vanuit de lucht is namelijk ook voor trekvogels meteen duidelijk: Central Park is een oase van groen te midden van alle auto’s en gebouwen.

Handig: de Central Park app, verkrijgbaar in de iTunes store en op Google Play (Android).

Het baken van de New York skyline. Het art deco interieur is elegant, het uitzicht vanaf de top is subliem en hoewel de rijen met toeristen ontmoedigend kunnen zijn - flauwe King Kong-grappen - blijkt eenmaal boven dat het allemaal de moeite waard is geweest. Kom niettemin zo vroeg mogelijk. 

In an Empire State of Mind

Het is niet voor niets dat de New Yorkers zo gesteld zijn op hun Empire State Building. Wolkenkrabbers genoeg hier op Manhattan, maar tegen zoveel elegantie en karakter kan gewoon niets op.

Opvallend genoeg zijn beroemdste wolkenkrabbers van New York altijd gebouwd in tijden van grote economische malaise: De Twin towers, kort na de oliecrisis in 1974. De Empire State en de Chrysler Building allebei in 1931, middenin de Big Depression. Als er nog volop geld is worden er grootse plannen gesmeed en wanneer de torens er dan eindelijk staan is er geen behoefte aan kantoorruimte en staan ze er een beetje verloren bij. ‘The Empty State Building’ werd hij spottend genoemd door de New Yorkers die wel wat anders aan hun hoofd hadden dan dit symbool van economische hoogmoed. De toeristen daarentegen, namen vanaf dag één in grote getale de lift naar het observatiedek op de honderd-en-tweede verdieping, hoog boven het geploeter in de straten van midtown Manhattan. De eerste King Kong film uit 1933 deed de rest: The Empire State Building groeide in korte tijd uit tot het icoon van de altijd naar de hemel reikende stad New York.

Een van de meest imposante openbare gebouwen van de stad. Hier temidden van de duizenden reizigers voel je de polsslag van de stad pas echt goed, maar wees gerust. Er zijn in dit kloppend hart van Manhattan ook genoeg plekken om rustig te zitten en de bonte parade van New Yorkers met een drankje voor je neus aan je voorbij te laten trekken. 

Al vanaf de opening in 1913 spreekt Grand Central Terminal tot de verbeelding. Destijds, in de hoogtijdagen van de Amerikaanse spoorwegen, was het station de toegangspoort naar het continent. Filmsterren, buitenlandse staatshoofden, ze werden hier onthaald door de internationale pers en uitzinnige menigten. Het is nog altijd het grootste en drukste station ter wereld. Jaarlijks komen er alleen al 21 miljoen toeristen.

Omdat het in goede staat wordt gehouden is het een van de onbetwiste hoogtepunten van New York. Neem dus vooral de tijd om uitgebreid rond te kijken in deze adembenemende ‘stad in een stad’ met 68 winkels en 37 eetgelegenheden. Tip: The Oyster Bar.

Geheimtip: The whispering gallery, een bezienswaardigheid voor je oren… vraag bij de informatie kiosk midden in Vanderbilt Hall.

Een bezienswaardigheid van het caliber Louvre of British Museum: hors catégorie. Van het imposante Beaux-Arts gebouw tot de onuitputtelijke collectie kunstschatten, een bezoek aan het Metropolitan Museum of Art is een overdonderende ervaring. En geloof ons, al blijf je een week, je kunt nooit alles echt goed bekijken. Maak dus selectie, maar vergeet niet de Egyptische Dendur tempel, de afdeling Antiquiteiten en de Europese oude meesters te bezoeken. 

Metropolitan Museum, de schatkamer van New York

Maar liefst twee miljoen objecten telt de collectie van The Met, van prehistorische stenen voorwerpen tot de meest recente digitale kunst. De vijf miljoen bezoekers die het museum jaarlijks ontvangt, kunnen naast de vaste collectie ook ongeveer 30 verschillende tijdelijke tentoonstellingen bekijken, van krakers als ‘Splendors of Imperial China’ of ‘Savage Beauty, Alexander McQueen’, tot kleine, maar vaak goed gecureerde, shows rond één kunstenaar of thema. Vooral tijdens de crisis, toen ook het Metropolitan moest bezuinigen, bleek hoe onuitputtelijk de achtergrondcollectie van het museum eigenlijk is. De tentoonstelling ‘The Age of Rembrandt’, een overzicht van alle 17e eeuwse Hollandse meesters uit ‘de kelder’, telde bijvoorbeeld niet minder dan 227 werken.

Tip: een deel van de collectie Middeleeuwse kunst is ondergebracht in een eigen dependance: The Cloisters, op een prachtige locatie op het uiterste noordpuntje van Manhattan. Een toegangskaartje voor het Metropolitan Museum of Art, is op dezelfde dag ook geldig voor The Cloisters.

Geheimtip: 's zomers is het dak van het museum een van de beste plekjes in de stad om een drankje te drinken. Niet alleen is het uitzicht over de boomtoppen van Central Park geweldig, zomers zijn er op het dakterras bovendien vaak speciale kunstwerken en installaties te bewonderen.

Al bij het beklimmen van de trappen raak je onder de indruk van de grandeur van de New York Public Library op 5th Ave. In andere steden zou een dergelijk gebouw met een ingang bewaakt door twee gebeeldhouwde leeuwen: ‘standvastigheid’ en ‘geduld’, een keizerlijk paleis zijn, al dan niet opengesteld voor publiek. In New York is het een openbare bibliotheek. 

De collectie bevat een schat aan bijzondere boeken, handschriften, foto's en prenten die regelmatig worden tentoongesteld. Een afschrift van de onafhankelijkheidsverklaring door Thomas Jefferson, bijvoorbeeld of een  editie uit 1632 van Shakespeares toneelwerken. Zelf rondneuzen kan ook. Ga naar de Rose reading room, een leeszaal zoals een leeszaal er behoort uit te zien, met eindeloze rijen eikenhouten tafels, koperen leeslampen, metershoge kasten vol in leer gebonden folianten en – voor wie uitgelezen is in zijn West – Apache Engels woordenboek – een sierplafond met luchtschilderingen waarnaar je eindeloos kan zitten staren.

Rondleidingen in de New York Public Library

Wie meer wil weten over de ontstaansgeschiedenis en de architectuur van deze marmeren Beaux-Arts kolos uit 1911 kan zich ‘s middags om twee uur melden voor een gratis rondleiding. 

New York is een havenstad en er is geen betere manier om dit te ervaren dan een stuk te gaan varen. De bestemming doet er niet zoveel toe - het kan bij wijze van spreken Staten Island zijn... De iconische oranje Staten Island Ferry is ‘the best free ride in town’. 

Een retour met de Staten Island Ferry kost een uurtje. De overtocht vergt geen voorbereiding (er is altijd een volgende boot) en is gratis bovendien. Het leuke is dat je niet alleen de haven van New York van dichtbij kan zien, maar tegelijk een aardig inkijkje krijgt in het dagelijks leven van gewone New Yorkers.

Er is niets toeristisch aan de oranje schuiten en juist dat maakt ze zo aardig. Zoek op de heenweg een plekje aan stuurboord om het Vrijheidsbeeld van dichtbij te bekijken. Terug biedt de boeg hetzelfde uitzicht op Lower Manhattan dat miljoenen immigranten voor je reeds zagen toen ze vol verwachting de haven van de Nieuwe Wereld binnen stoomden. Amerika!

New York’s meest bijzondere park volgt het traject van een oud 'elevated' goederenspoor. Wandelen in een oase van rust, hoog boven het stadsgewoel maar midden tussen de gebouwen.  

Een bezienswaardigheid with a view

Om de New Yorkers te ontlasten van een groeiende stroom goederentreinen in de stad werd in de jaren ’30 langs de West Side een verhoogde spoorlijn aangelegd. Toen die door de opkomst van de vrachtwagen in onbruik raakte, bleven de roestige smeedijzeren pilaren en bruggen achter als tastbaar bewijs van Manhattans industriële verleden. Nu is historisch besef niet bij iedere New Yorker even sterk aanwezig en bijna was de High Line afgebroken. Op het laatste moment zag de stad hier gelukkig vanaf en in 2006 begon de aanleg van een bijzonder nieuw park op het High Line traject.

De industriële sfeer is zoveel mogelijk behouden: beton, stukken rails en minimalistische houten banken naast gras en wilde planten (o.a. van de Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf.) In de avondschemering is het park op zijn best. Door de ongewone hoogte waarop je tussen - en soms dwars door - de oude gebouwen door slingert, voelt het soms alsof je de stad betrapt op een onbewaakt ogenblik.

Niet-te-missen-tips tijdens je bezoek aan New York

 1. Smulbroodjes: Sullivan Street Bakery
  In New York zijn ambachtelijke broodbakkers net zo dun gezaaid als ijssalons in Siberië. Sullivan Street Bakery verkoopt wel lekkere broodjes – in talrijke soorten. Twee vestigingen, één in Chelsea en één in Hell’s Kitchen, en verder diverse verkooppunten.
 2. Van de tv: Magnolia Bakery
  Fans van de tv-serie Sex and the City beschouwen Magnolia Bakery, de favoriete bakkerij van Carrie, Miranda, Charlotte en Samantha, als een bedevaartsoord. Eerlijk is eerlijk: nergens smaken de Double fudge brownies lekkerder.
 3. Mensen kijken: Rock Center Café
  Wowie, wat een locatie. Het terras van het Rock Center Café ligt in de schaduw van de beroemde wolkenkrabber Rockefeller Center. Je zit hier in hartje New York.
 4. Theatherhap: Restaurant Row/West 46st street
  Maak een compleet dagje uit van je bezoek aan het theater. Middenin het Theatre District schuren internationale restaurants tegen elkaar aan. Restaurant Row is de bijnaam van West 46st street.
 5. Chelsea Market
  Hou je van hippe eethallen? De Chelsea Market is precies wat je zoekt. Kies uit 35 minirestaurants, van een oosterse broodjeszaak tot een pannenkoekenbakker.
 6. Lekker Hollands
  Ga fietsen in Central Park. Een gids neemt je mee langs alle highlights, inclusief Strawberry Fields, het vredessymbool voor John Lennon.
 7. Uitzicht op de skyline
  Voor het mooiste uitzicht op de skyline neem je de ferry óf een taxi over de Brooklyn Bridge. Dumbo Park in Brooklyn wordt omgeven door nieuwe, trendy winkels.

Altijd handig in New York

 • Trek minimaal drie dagen uit voor je bezoek aan New York. De rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam duurt ongeveer 8 uur. 
 • De medische kosten in de VS zijn hoger dan in Nederland. Zorg voor een reisverzekering met werelddekking en dekking medische kosten. Meer informatie op anwb.nl/reisverzekering.

Alle tips graag snel bij de hand? Bestel de handige ANWB Extra Reisgids New York in onze webwinkel.

Een stedentrip naar New York boeken

Wil je New York met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips New York

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Rondreizen langs o.a. New York met Fox