Shoppen in New York

Bescheiden als ze zijn, nemen New Yorkers zonder meer aan dat niets kan tippen aan het winkelaanbod van hun stad. “If you can’t buy it here, it doesn’t exist”. Feit is dat je de meest uiteenlopende zaken kunt kopen. Van levende zeeduivels in China Town tot Italiaanse stoffen in The Garment District. We lichten een kleine greep uit.

Alles is te koop in New York, zij het tegen een prijs. De truc is: weten waar je moet zijn. Veel kledingboetiekjes en onafhankelijke boekwinkels zijn inmiddels naar Brooklyn verhuisd, bijvoorbeeld. Stijgende huren hebben het winkelaanbod in delen van New York ietwat verschraald: steeds meer landelijke ketens als Target, Barnes & Noble en Foot Locker en steeds minder zogenaamde ‘mom & pop stores’. Hieronder enkele winkels en markten die wél specifiek voor New York zijn.

Boekenwinkels New York

Strand books

New York is het centrum van de Amerikaanse boekenwereld. Bijna alle belangrijke uitgevers zitten in Manhattan en veel belangrijke schrijvers wonen in Brooklyn. De stad is een paradijs voor wie van lezen houdt. Boeken zijn hier bovendien opvallend veel goedkoper dan in Nederland. Nergens zijn boeken zo goedkoop en ruim voorradig als in Strand. Je vindt er zowel ramsj- als tweedehands titels.

De winkel heeft als slagzin: ’18 miles of books’ en oogt als een obscure boekengrot waar alles willekeurig door elkaar heen is gekwakt, maar het personeel weet iedere titel feilloos te traceren. Eigenlijk onnodig, want het plezier zit hem juist in het rondneuzen. Tip: Op de eerste verdieping is een overzichtelijke afdeling met geweldige kunst- en fotografie-boeken.

Idlewild Books

Geen toeval dat deze boekwinkel is vernoemd naar de pre-1963 benaming van het vliegveld JFK. Idlewild Books werd geopend door een oud VN-medewerker, die geïnspireerd door zijn internationale bestaan, zijn boekwinkel geheel heeft ingericht op lezende reizigers. Reisgidsen, kaarten, reisverhalen en vertaalde literatuur zijn ingedeeld per land. Bladeren kan in een oude vliegtuigstoel…mét beenruimte. 

Shoppen in de Upper East Side

Bergdorf Goodman

In een pand dat ooit toebehoorde aan de Vanderbilts zit een modewarenhuis dat als geen ander de klassieke Upper East Side chic belichaamt. Hier winkelen de ‘ladies who lunch’ en de personal shoppers. Acht verdiepingen met louter designer labels en heritage merken. Regenlaarzen heten hier ‘Wellies’ en de onberispelijk geklede verkopers rekenen uw handgemaakte Ascot subtiel af buiten het zicht van het winkelend publiek. Klanten van Bergdorf Goodman hechten immers aan het idee dat geld geen rol speelt. Dat sophisticated spel wordt in dit warenhuis met ouderwetse perfectie gespeeld en alleen dat al maakt een bezoek bijzonder de moeite waard.

Elektronica aanschaffen in New York

In midtown Manhattan – met name op Broadway and 5th Ave – ritselt het van de elektronicawinkels met etalages die schreeuwen dat alles ‘toevallig’ net afgeprijsd is: ‘vraag naar onze scherpe’… ‘speciaal voor u’…etc. Mijd deze winkels. Het scheelt tijd, geld en hoofdpijn. Het kopen van elektronica in de VS is aantrekkelijk vanwege de prijzen en het aanbod, maar wie denkt dat een gunstig dealtje te kunnen maken met die charmante New Yorkse cameraverkoper tegenover de Empire State Building, komt doorgaans bedrogen uit. De verkopers bij de elektronica-instituut B&H zijn niet minder gehaaid, maar wel goed geïnformeerd en efficiënt. Beide winkels hebben bovendien een goede website, zodat prijzen makkelijk te vergelijken zijn.

B&H

Deze winkel beslaat een heel blok in Midtown en hoewel je er allerlei elektronica kunt kopen, is dit bovenal een paradijs voor fotografen. Digitale camera’s en lenzen, maar ook film en afdrukpapier, werkelijk alles vind je in dit fascinerende warenhuis – een beleving op zich, zie alleen al het vernuftige systeem van liften en kabelbaantjes waarmee boodschappen door de kolossale winkel naar de kassa worden vervoerd. Voor wie opzoek is naar een vintage Leica heeft B&H ook een onuitputtelijke tweedehands afdeling (ook inkoop).

Alle tips graag snel bij de hand? Bestel de handige ANWB Extra Reisgids New York in onze webwinkel.

Een stedentrip naar New York boeken

Wil je New York met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips New York

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Rondreizen langs o.a. New York met Fox