Vijf uiteenlopende New York restaurants

New York heeft een overweldigend aanbod aan restaurants, cafés en koffietentjes. Je vindt er exclusieve sterren-zaken, waarvoor je maanden van tevoren moet reserveren via een geheim telefoonnummer. Maar ook traditionele diners met kunstlederen ‘boots’ waar de doorzichtige American koffie nog als vanouds per liter wordt bijgeschonken. Hier zijn vijf uiteenlopende tips voor de ware New York flavour.

Tip 1: Mile End

De zogenaamde Kosher Deli is een begrip in New York. Bagels, pastrami, augurken en roggebrood (niet het super donkere dat we in Nederland kennen) stuk voor stuk zijn het vaste onderdelen van de New Yorkse deli traditie die zijn wortels heeft in de Midden-Europese joodse keuken. Dat laatste zien veel New Yorkers overigens gemakshalve over het hoofd. Wat hen betreft zijn de bagel en pastrami (net als de pizza) puur New Yorkse gerechten.

Of toch niet? Mile End is een jong en hip deli-restaurant afkomstig uit… Montreal en het is waarschijnlijk nu al een van de beste deli’s in New York. De Montreal deli traditie is net wat anders en juist dat is zo verfrissend. De bagels zijn dunner, iets knapperiger geroosterd en, het valt gewoon niet te ontkennen, verrukkelijk. Hun smoked meat (een soort Canadese pastrami) is sappig, lekker rokerig en iets minder gepekeld dan standaard pastrami. Alle ingrediënten komen van lokale leveranciers en alles wordt ter plekke bereid. Met hun nieuwe frisse kijk op de Amerikaans-Joodse keuken hebben eigenaar Noah Bernamoff en chef Aaron Israel een ietwat belegen traditie nieuw leven ingeblazen. Mile End serveert naast lunch en brunch gerechten ook een diner.

Tip 2: Red Rooster 

In 1957 zong Ella Fitzgerald het al: ‘You must take the A-train’, want ‘way up in Harlem’ is waar het allemaal gebeurt. Sinds enige tijd zijn deze woorden opnieuw actueel. Harlem bruist weer en de perfecte plek om dit op je in te laten werken is in restaurant Red Rooster.

Een vrolijke mengelmoes van Stockholm (gravlax en gehaktballetjes) en Harlem (macaroni-and-cheese, geroosterde kippenbouten en gestoofde ossenstaart). De sfeer is huiselijk en los maar kijk niet vreemd op als local barfly William Jefferson Clinton (houdt kantoor om de hoek) of een zekere Barack Obama (huurde Samuelsson in als chef voor zijn eerste officiële staatsdiner) op een doordeweekse avond plots voor een punt Cheddar-korst appeltaart aanschuiven.
Let op: Reserveren is een must.

Tip 3: Minetta Tavern 

Tijdens de drooglegging in de jaren ’30 ontstonden in veel Amerikaanse steden de zogenaamde speakeasies, illegale cafés, verstopt achter restaurants of boven winkels. Minetta Tavern grijpt terug op deze traditie. In een decor dat de indruk wekt dat hier niets is veranderd sinds de Great Depression, maken ze tegenwoordig geen geheim meer van hun uitstekende keuken. Zoals in de meeste etablissementen van restaurateur Keith McNally valt die te omschrijven als: downtown chic met een Franse inslag. Neem de French Dip, een hemelse pistolet - van McNally’s eigen bakery - ingewreven met boter en knoflook en daarna kort geroosterd, daarop dunne plakken perfect gegrilde biefstuk. Besmeer met wat mosterd en doop het geheel in het kommetje jus tot het brood precies zacht en smeuïg genoeg is. Alors… Fugetaboutit. Minetta Tavern zelf is open voor zowel brunch, lunch, als diner en supper. Hip publiek, retro sfeer, vooruitstrevende keuken. 

Tip 4: Don Antonio by Starita 

New Yorkers nemen weinig zaken zo serieus als pizza. Met religieuze toewijding maken ze pelgrimstochten naar verre uithoeken van Queens en Brooklyn, waar dat ene oude mannetje, die ene perfecte thin crust slice uit zijn hout-gestookte (en liefst hand gebouwde) oven tovert.

Toen dus bekend werd dat New York pizza goeroe Roberto Caporuscio in een nieuw restaurant zou gaan samenwerken met zijn voormalige leermeester Antonio Starita ging er een gejuich op in New York alsof de Beatles een reünie hadden aangekondigd. De twee pizza-bakkers gelden als absolute meesters van de flinterdunne Napolitaanse pizza, een genre dat sinds enkele jaren onwaarschijnlijk populair is in New York. De concurrentie is dus moordend maar pizza-minnend New York zal je niet horen klagen. Hoe meer opties hoe beter. Verwacht in Don Antonio by Starita overigens geen keuze uit 25 toppings. Geen pizza Hawaii of pizza Shoarma, maar gewoon red (tomaat) of white (kaas) pizza van het allerhoogste niveau. Starita kookte in zijn restaurant in Napoli eerder al voor voor Sophia Loren en de voor Paus. We willen maar zeggen: met een beetje extra inspanning zullen ook de New Yorkers wel overtuigd raken.

Tip 5: Buttermilk Channel 

Het verhaal gaat dat Nederlandse kolonisten ooit hun vee lieten waden door het ‘botermelk’ kanaal dat Governors Island van Brooklyn scheidt. Nu is het de naam van een restaurant met retro sfeer en een hippe maar onpretentieuze American bistro-keuken. Een hoogvlieger tussen de vele ambitieuze restaurants die hun deuren hebben geopend in dit deel van Brooklyn. Hier vind je meer over Buttermilk Channel.

Alle tips graag snel bij de hand? Bestel de handige ANWB Extra Reisgids New York in onze webwinkel.

Een stedentrip naar New York boeken

Wil je New York met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips New York

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Rondreizen langs o.a. New York met Fox