Vaste evenementen in New York

In een stad waar voortdurend zoveel tegelijk gebeurt is het makkelijk om een world event of wat over het hoofd te zien. 

New York City Marathon

Ieder jaar als de bladeren verkleuren, beginnen in New York de marathon-kriebels. De stad is trots op zijn marathon en met recht. Het is ieder jaar weer een spektakel om te zien hoe ruim vijftigduizend hardlopers van over de hele wereld de five boroughs van New York doorkruizen op weg naar de finish in een herfstig Central Park. Met niet alleen honderdduizenden toeschouwers langs de route, maar ook food carts, straatfestivals en optredende bandjes is het tijdens marathon day feest in de hele stad.

Fleet Week in New York

Ieder jaar rond eind mei verandert Midtown West in een ‘Den Helder aan de Hudson’ wanneer de Amerikaanse marine met veel vertoon zijn vloot laat zien aan het grote publiek. Deelname van oude zeilschepen geeft dit evenement ook een Sail Amsterdam-achtig tintje.

Gigantische vliegdekschepen glijden door de baai. Matrozen ‘sailors’ uit alle windstreken fatsoeneren hun scheiding en hijsen zich in smetteloos witte uniformen om te gaan flaneren over Times Square, waar traditiegetrouw honderden dames met hen op de foto willen. Hypermoderne luchtvaartuigen scheren laag over historische schepen. De jaarlijkse Fleet Week is een indrukwekkend schouwspel. Laat je niet afschrikken door de dringende dagjesmensen bij de havenpieren. Wandelend langs de oever van de Hudson is alles ook uitstekend te bewonderen.

Rooftop Films

Cultuur meets uitzicht: Bekijk korte films en documentaires in geïmproviseerde buitenbioscopen op de meest uiteenlopende stadslocaties, Rooftop Films. Wat in 2003 begon als een klein alternatief festival is de laatste jaren uitgegroeid tot een ware zomerhit. De locaties, op daken van pakhuizen, scholen, in parken en op pieren, zijn altijd interessant. De films zijn - zoals op ieder festival - wisselend van niveau, onderwerp en stijl. Laat je dus verrassen. Soms zijn er premières. Vaak zijn de regisseurs en acteurs aanwezig, of is er vooraf live muziek.

Join the parade in New York

New Yorkers laten geen gelegenheid onbenut om een optocht te organiseren. Neem de traditionele Macy’s Parade, waarbij tijdens de vooravond van Thanksgiving Day gigantische ballonen over 8th Avenue worden meegevoerd. Een klassieker onder New Yorkse kinderen.

Of de St. Patrick’s Day Parade, een optocht van honderden marcherende Irish-Americans die - al dan niet voorzien van doedelzak en groene baret - de naamdag van hun beschermheilige vieren. Einddoel is overigens steevast de dichtstbijzijnde Irish pub. St. Patrick’s Day en bier horen bij elkaar.

Er is een Puerto Rican Day parade, een jaarlijkse German-American Steuben Parade. Er zijn processies in Little Italy en Spanish Harlem. Er is een heuse Mermaid Parade op Coney Island en het Ringling Brothers' Barnum & Bailey Circus laat traditiegetrouw ergens in maart zijn olifanten in het holst van de nacht door stad paraderen.

Mostly Mozart Festival in New York

Zoals de naam al doet vermoeden, worden tijdens dit muziekfestival in Lincoln Center voornamelijk stukken van Mozart gespeeld. Voornamelijk, want het programma bevat ook veel stukken van andere componisten die duidelijk door Wolfgang Amadeus beïnvloed zijn. Resultaat: een breed en afwisselend muziekfestival dat al bijna 50 jaar ieder zomer ’s werelds beste solisten en dirigenten naar New York lokt.

Bike Month NYC.

Mei is officieel fietsmaand in de Verenigde Staten. Dit betekent dat er ook in New York overal fietsevenementen worden georganiseerd. De klapper is ongetwijfeld de Five Borough Bike Tour, een benefiet fietstocht waarbij 32.000 fietsers alle stadsdelen doorkruisen over een parcours van van 65 kilometer lengte.

Alle tips graag snel bij de hand? Bestel de handige ANWB Extra Reisgids New York in onze webwinkel.

Een stedentrip naar New York boeken

Wil je New York met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips New York

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Rondreizen langs o.a. New York met Fox