Bezienswaardigheden New York

New York mag uiteraard niet ontbreken tijdens je rondreis door de Verenigde Staten. In ‘the city that never sleeps’ is alles groot, groter, grootst. Bezoek de bezienswaardigheden Soho, Times Square en Central Park. Ga op de foto met het Vrijheidsbeeld of scoor een prachtige aanvulling op de garderobe.

 1. Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Miljoenen nieuwkomers doorstonden de gezondheidscontrole op immigratiestation Ellis Island. Geschiedenis ligt hier voor het oprapen. Dagelijks maken boten vanaf de steiger bij Battery Park op de zuidpunt van Manhattan elke 45 minuten de rondvaart met stop op Ellis Island en bij het Vrijheidsbeeld. Wie er niet vroeg bij is ’s ochtends kan wel twee uur in de rij staan. 

2. Ground Zero en Wall Street

Het New York van na de millenniumwisseling draagt vooral het stempel van twee gebeurtenissen: de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de financiële crisis van 2008. Deze mijlpalen van de jongste geschiedenis hadden hun brandpunt op slechts enkele minuten lopen van elkaar: Ground Zero en Wall Street.

3. East Village en Lower East Side

Cafés, galeries, originele winkels en muziekclubs – Manhattans subcultuur leeft in de vroegere joods immigrantenwijk.

4. Greenwich Village

Kasseienstraatjes, restaurants, oude herenhuizen – New Yorkse idylle. De bijna doolhofachtige buurt van straatjes en liefdevol gerestaureerde oude gebouwen wekt de sfeer op van een charmant dorpje middenin de grote stad.

5. Meatpacking District en High Line

Wandelen boven de stad over het omgebouwde luchtspoor, shoppen in exclusieve boetieks: de voormalige slachtersbuurt is herontwikkeld. In de tv-serie Sex and the City struinen de vier New Yorkse vrouwen regelmatig door deze buurt om de mooiste mode-items te scoren.

6. Times Square

Als Manhattan ergens een centrum heeft dan is Times Square het fonkelende middelpunt van de stad. De LED- en neongevels, toeterende taxi’s, straathandelaren, het elegant geklede theaterpubliek; dat alles komt hier samen en Times Square vormt dan ook een van de klassieke bezienswaardigheden van New York. 

7. Subway en Grand Central Terminal

In New York met de subway rijden is een belevenis: vanwege de  mensen, de rommelige drukte en de eersteklas kunst in de stations. De subway is het rariteitenkabinet van de New Yorkse maatschappij.

8. Empire State Building

Het baken van de New York skyline. Het art deco interieur is elegant, het uitzicht vanaf de top is subliem en hoewel de rijen met toeristen ontmoedigend kunnen zijn – flauwe King Kong-grappen -  blijkt eenmaal boven dat het allemaal de moeite waard is geweest. Kom niettemin zo vroeg mogelijk naar de wolkenkrabber van New York.

9. Fifth Avenue

Hier shoppen de tienduizend rijkste New Yorkers hun garderobe bij elkaar. De Fifth is de duurste en meest exclusieve winkelstraat ter wereld en alleen daarom al een bezienswaardigheid an sich. Of het nu om Cartier gaat, om Gucci of om Versace, elk luxemerk dat iets wil voorstellen heeft hier een vestiging.

10. Rockefeller Center

Een bezoek aan New York zonder een blik op de skyline zou zijn als een strandvakantie zonder een duik in zee. Rockefeller Center is een stad in de stad. Vanaf het dakterras van  ’30 Rock’ heb je het beste uitzicht over de bezienswaardigheden van Manhattan.

11. MoMA en de museumbuurt

New York heeft een concentratie van kunsttempels zoals geen andere stad ter wereld. Je kunt weken doorbrengen alleen in de musea. Zeker sinds de heropening in 2005 is het Museum of Modern Art (MoMA) een van de hoofdattracties van New York. Het MoMA heeft naast Tate Modern in Londen de grootse verzameling moderne kunst ter wereld. 

12. Central Park

De hectiek en het lawaai achter je laten en ontspannen, even terugschakelen, weer mens worden. New York kan afmatten en overweldigen, in Central Park is de ruimte en rust om bij te komen.

13. Harlem

Het New York van de zwarten heeft een wedergeboorte beleefd. Die sluit aan bij de gouden tijden van de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Lopend over de hoofdstraat, 125th Street, van het stadsdeel ziet u duidelijkst de uitstraling van Harlem.

14. Manhattan, Brooklyn, River Road

Nog maar enkele jaren geleden werd het als waanzin gezien om te fietsen in New York. Sinds burgemeester Bloomberg honderden kilometers fietspad liet aanleggen is de fiets de leukste manier om de stad te beleven. Honderdduizenden New Yorkers pendelen inmiddels per fiets naar hun werk.

15. Brooklyn

Het creatieve zwaartepunt van New York wordt verlegd. De duizelingwekkende stijging van de kosten van levensonderhoud heeft in de voorbije 15 jaar veel mensen met een creatief beroep van Manhattan verdreven. Brooklyn is  tegenwoordig de wijk van kunstenaars, muzikanten, designers en studenten.

16. Brooklyn Bridge

Toen deze brug in 1883 geopend werd, was het een wereldwonder; de langste hangbrug ter wereld. Tegenwoordig is een wandeling over het anderhalve kilometer lange houten pad tussen de gevlochten staalkabels nog altijd even adembenemend. Verken eerst het schilderachtige Brooklyn Heights en loop dan de skyline van Lower Manhattan tegemoet. 

17. Coney Island

Hotdogs, bier, de zee en achtbanen – het schiereiland voor Brooklyn  is al 100 jaar het paradijs voor de gewone man. Ooit legendarische attracties als roller coaster, the Cyclone, Deno’s Wonderwheel en de Parachute Jump zijn slechts herinneringen uit een voorbije periode. De sfeer van licht verval draagt bij aan de bijzonder uitstraling van Coney Island.

18. Staten Island Ferry

De eenvoudigste manier om de stad vanaf het water te bekijken. Vaar vlak langs het Vrijheidsbeeld zonder uren in de rij te staan. Retour duurt ongeveer een uur, boten vertrekken doorlopend vanaf de terminal naast Battery park.
 

Stedentrip New York boeken bij ANWB

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om New York met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip New York bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk top 10 aanbiedingen stedentrip New York

Bekijk ook de rondreizen van onze reisdochters

Bekijk meer mogelijkheden voor een rondreis naar Noord-Amerika bij reisdochter Fox, gegarandeerd een unieke ervaring. Bent u een natuurliefhebber? SNP biedt mogelijkheden voor een rondreis naar de Verenigde-Staten in de natuur.