Vakantie Turkse Zwarte-Zeekust

Een van de beste raftrivieren ter wereld

De Zwarte-Zeekust zelf spreekt niet zo tot de verbeelding. Natuurlijk zijn er wel wat aardige stranden te vinden. Hier komen vooral Turkse vakantiegangers. Het achterland is veel meer de moeite waard.

Vooral het gebied rond de stad Trabzon in het oosten is een aanrader. Hier ontdek je bijzondere religieuze architectuur. In de stad, tegen een hoge rots, en verscholen in het stroomgebied van de rivier Coruh. Dit is overigens een van de beste raftrivieren ter wereld. Het Kaçkargebergte is al vele jaren een aantrekkelijk wandelgebied. Je kunt hier ook klimmen.

Zwarte Zee

Niemand weet echt waarom de zee zwart wordt genoemd. Misschien komt het omdat sommige stranden zwarte kiezels hebben. Een andere veelgenoemde verklaring is dat Turken de Middellandse Zee 'witte zee' noemen. De zee aan de andere kant wordt daardoor vanouds al zwart genoemd.

Attracties en evenementen aan de Turkse Zwarte-Zeekust

Tips

Raften
De legendarische rivier de Çoruh behoort tot de tien beste raftrivieren ter wereld. Rafters uit de hele wereld komen naar de 'laatste wilde rivier' van Turkije.

Stierengevechten
In de omgeving van het Kaçkargebergte worden veel stieren gefokt. Deze worden tegen elkaar opgezet tijdens de jaarlijkse stierengevechten. Dit driedaagse festival vindt in juni plaats in Artvin.

International Black Sea Giresun Aksu Festival
Elk jaar wordt van 20 tot 23 mei in Giresun het oogstfestival gehouden. Er treden artiesten op uit landen die aan de Zwarte Zee liggen.

Eiland bij Giresun
Vanaf Giresun kun je met een vissersboot naar het eilandje Giresun Adasi varen, waar je de ruïnes van een Byzantijns klooster kunt bezichtigen.

Wandelen
In het voorjaar is het prachtig wandelen tussen de bloemenzee in de met naald- en loofbomen bedekte heuvels aan de oostelijke kust van de ZwarteZee.

Bezienswaardigheden aan de Turkse Zwarte-Zeekust

De Aya Sofia van Trabzon is echt bijzonder. Mensen komen van ver om de prachtige fresco's in de kloosterkerk te bezichtigen. Met enige bijbelkennis kun je diverse taferelen uit het Nieuwe Testament onderscheiden. Een ander beroemd klooster is Sumela. Dit ligt in het binnenland achter Trabzon hoog in de rotsen. Het is als een adelaarsnest op een klif gebouwd. Doordat het vaak in mist is gehuld, maakt het uiterlijk nog spectaculairder. De huidige ruïne met fresco's wordt herbouwd.

Georgische ontdekkingen

Echt makkelijk is het niet, maar in de streek rond de plaats Artvin kun je op zoek naar Georgische kerkruïnes. Deze streek stond ooit onder Georgische heerschappij. De kerken zijn al lang vervallen en vergeten. Ze dateren immers al uit de negende en 10e eeuw. Sommige ogen nog steeds aantrekkelijk. De wandeling en de zoektocht zijn zeker de moeite waard.

Leuke grafstad

Landinwaarts heeft Amasya veel te bieden. De bezienswaardige stad wordt door midden gesneden door de Groene Rivier met vijf bruggen. Aan een kant van de rivier maakt de steile rotswand indruk vanwege de rotsgraven van Pontische koningen. De graven in de rotsen zijn wel drie tot twaalf meter hoog. Aan de andere kant van de rivier kun je op zoek naar mooie Osmaanse religieuze architectuur. Er zijn moskeeën, mausolea en grafmonumenten.

Opgravingen

Veel grote archeologische vindplaatsen zijn er niet in dit gebied. Ondanks het rijke verleden. De archeologische vondsten vind je vaak in kleine lokale archeologische musea. Het museum van Sinop bijvoorbeeld toont voorwerpen vanaf de Bronstijd. Op verschillende plaatsen zijn nog wel wat Romeinse overblijfselen te ontdekken. Zoals de stadsmuur, theater en burcht bij Hisarönü. Ook op andere plekken kun je speuren naar het verleden. Kastamonu bijvoorbeeld heeft een Byzantijnse burcht uit de 12e eeuw en een rotsgraf uit de 6e eeuw v.Chr.

Dorpen en steden aan de Turkse Zwarte-Zeekust

De houten huizen in dit stadje worden gerekend tot de mooiste uit de klassieke Turkse architectuur. Safranbolu ligt in het westelijk deel van de Zwarte-Zeekust een flink eind het binnenland in. Vanaf de 13e eeuw was deze plaats een belangrijke stop op de oost-westhandelsroute. De mooie houten huizen herinneren nog aan die periode. Om die reden staat het zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lelijk en mooi

Langs de kust kom je regelmatig lelijke stadjes tegen met hoge saaie flats of industrie. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke plaatsen. Zoals Amasra. Dit is een leuk stadje gelegen op een schiereiland. Hier kun je aan een van de baaien optredens bijwonen van Turkse zangers en zangeressen.

Eten en drinken aan de Turkse Zwarte-Zeekust

Helemaal in het oosten bij Rize- hoofdstad van de thee - wemelt het van de theeplantages. Je kunt zo'n plantage bezoeken. Of een bezoek brengen aan een theecentrum waar je meer informatie krijgt over dit drankje. De eerste theeplantages dateren overigens al van 1935.

Vis

In het vruchtbare Zwarte-Zeegebied wordt van alles verbouwd. Zoals thee, tabak, hazelnoten, graan, bananen en rijst. De keuken is echter vooral bekend om de vis. Favoriet is de hamsi. Deze vis die veel lijkt op ansjovis kunnen de bewoners wel op veertig verschillende manieren klaarmaken. In de restaurants zul je deze rijke keuze overigens niet aantreffen. Een vleesgerecht staat overigens wel altijd op de kaart.

Kamperen: zoeken naar een mooie plek

Naar mooie campings met alle luxe voorzieningen zul je lang moeten zoeken. De meeste kampeerders slapen hier in de vrije natuur. Bij het strand vind je genoeg mooie plekken. In het westelijk deel zul je bepaald niet de enige zijn. Bij sommige stranden lijken mensen zelfs permanent hun tent te hebben opgeslagen. Enkele vakantieplaatsen hebben overigens wel (kleine) campings. In de bergen heb je toestemming nodig om vrij te kamperen.

Kunst en cultuur aan de Turkse Zwarte-Zeekust

De Amazones werden als eerste genoemd door de bekende geograaf Strabo. In de periode rond de geboorte van Christus schreef hij over een volk van krijgshaftige vrouwen. Zij woonden aan de Zwarte Zee en dulden mannen alleen om de samenleving in stand te houden. Jongetjes werden gedood of teruggestuurd naar hun vaders.

Antiek verleden

Het kustgebied heeft in de loop der geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. In de 8e eeuw v.Chr. werden hier al door Griekse en Ionische stadstaten kolonies gesticht. De huidige steden Trabzon, Samsun en Sinop dateren nog uit die tijd. Later viel het gebied in verschillende handen. Van de antieke steden is weinig meer te zien. Wel kun je op verschillende plekken bijzondere religieuze architectuur bezichtigen van verschillende volkeren.

Natuur aan de Turkse Zwarte-Zeekust

Dé Zwarte-Zeekust bestaat niet. Afhankelijk van je bestemming zul je verschillende landschappen aantreffen. In het westelijk deel schermt het Pontisch Gebergte de kuststrook af van het binnenland. Slechts een smalle kuststrook blijft over. Het dichtbevolkte gebied is zeer vruchtbaar. Het heeft een rijke plantengroei, veel bossen, lieflijke rivierdalen en stranden. Tussen Sinop en Samsun richting oosten ontdek je aan de kust kapen en baaien temidden van een blauwe zee. Het ruige Kaçkargebergte in het oosten is de grootste natuurattractie.

Plateautoerisme

In het binnenland wemelt het van de plateaus waar je prachtig kunt wandelen. Sommige gebieden hebben veel extra's en hebben daardoor de status van nationaal park. Je kunt hier genieten van de volledige stilte en het lieflijke landschap. Onderweg kom je vriendelijke herders tegen. Je moet zelf je voedsel en tent meenemen. In iets drukker bezochte gebieden ontdek je houten berghutten op de groene alpenweiden.

Vogelparadijs

Moerasgebied is altijd zeer in trek bij vogels. Zo ook de delta van de rivier Kizilirmak ten westen van Samsun. Hier overwinteren allerlei watervogels. Je kunt er veel roofvogels, spechten en reigersoorten waarnemen.

Overnachten aan de Turkse Zwarte-Zeekust

De meeste vakantiegangers aan de Zwarte-Zeekust zijn Turken. Echt luxe accommodaties zul je hier niet vinden. In het oosten bijvoorbeeld wordt Trabzon vooral bevolkt door veel Georgiërs (soms prostituees). Zij slapen vaak in goedkope hotels waardoor het moeilijk is om een vrije hotelkamer te vinden. In de vakantieplaatsen is meer keuze, maar niet veel, aan overnachtingsmogelijkheden.

Uitgaan aan de Turkse Zwarte-Zeekust

In de steden zul je zeker een of meer nachtclubs kunnen vinden. De meeste Turken gaan hier echter naar een theetuin. Deze vind je op mooie locaties. Bijvoorbeeld aan de zee of op een uitzichtheuvel. Bij de populaire theetuinen kun je ook lokale optredens bijwonen.

Winkelen aan de Turkse Zwarte-Zeekust

Amasra staat bekend om de vele ambachtslieden die mooie houten voorwerpen maken. Ze maken hier beeldjes, sleutelhangers en andere items voor de toeristenmarkt. Daarnaast is er veel keuze aan lepels, vorken of ander keukengereedschap van hout. Liefhebbers van borduurwerk vinden hier ook een mooie keuze aan oud en nieuw handwerk.

Vreemde markt

Je zult niet snel zo'n bizarre markt tegenkomen als de Russische markt in Trabzon. Hier wordt werkelijk van alles verhandeld, zoals waterstofperoxide, autobanden, oorlogsrelikwieën. Je zult je ogen uitkijken maar de kans is klein dat je hier met een leuk geschenk vandaan gaat.

Zon, water en strand

Het strand bij Camburnu is de eerste die aan deze kust het predikaat Blue Flag mocht dragen. Dit betekent dat je een schoon strand kunt verwachten waar je veilig in zee kunt zwemmen. Je kunt eten in het restaurant of picknicken op een speciaal daarvoor bestemde plaats. Achter het strand begint het nationale park van het Kaçkar gebergte.

Strandtip

Grote stukken weg lopen direct langs de zee. Hier liggen vaak smalle kiezelstranden. Hoe verder de doorgaande weg van zee afloopt des te groter de kans dat er een aangenaam strand is. Bij het schiereiland ten noorden van Bafrakunt kun je nog mooie zandstranden ontdekken.

Weinig strandtoerisme

Prachtige stranden zoals aan de zuidkust zul je hier niet snel tegenkomen. Vaak zijn het smalle kiezelstrandjes langs de openbare weg. Er zijn wel zandstranden maar daar rijdt nauwelijks of geen openbaar vervoer heen. Vooral lokale Turken komen naar de badplaatsen. Zij zorgen voor een kleurrijk en levendig aanzien. Het strand wordt soms ook gebruikt als kampeerplek. Er zijn wel wat aardige stranden, je zult alleen wat langer moeten zoeken.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Turkije