Vakantie Turkse Egeïsche Kust

Een heerlijk klimaat en gezellige vakantieplaatsen

De kuststrook langs de Egeïsche Zee is het beloofde land voor menige vakantieganger. Het heeft een heerlijk klimaat, gezellige vakantieplaatsen en een antiek verleden waar nog heel veel van te zien is.

Kusadasi is de uitvalsbasis om zoveel mogelijk te zien. De andere badplaatsen langs deze kust worden vooral door Turken bezocht. Behalve antieke hoogtepunten zoals Efese, Troje en Sardes heb je hier ook leuke attractieparken. Ideaal dus voor een actieve en interessante strandvakantie.

Attracties en evenementen aan de Turkse Egeïsche Kust

Zon, zee, strand maken de kuststrook aantrekkelijk voor kinderen. Door de zeer vriendelijke benadering van de Turken zullen ze zich extra snel thuis voelen. In de omgeving van Kusadasi heb je keuze uit drie aquaparken, de ene nog spectaculairder dan de andere. Verder is er in de omgeving van deze badplaats een museum met locomotieven en een museum met levensgrote poppen. Izmir heeft een cultuurpark waar je met bootjes over een waterplas kunt varen. De tocht met paard en wagen vinden sommige kinderen erg leuk.

Hoppen naar Griekenland

Vanuit Cesme kun je met de boot naar het Griekse Chios. Het is een leuke dagtocht.

Kamelengevechten

Buitenlandse vakantiegangers spreekt dit niet meteen aan, maar de Turken zijn er gek op. In de paartijd, in januari, worden de kamelengevechten gehouden bij Selçuk en Aydin, ten zuiden van Izmir. Soms worden deze in de lente ook bij andere stadjes gehouden. In het antieke theater van Efese zijn regelmatig voorstellingen van internationale artiesten, onderdeel van het jaarlijkse culturele zomerfestival.

Stoomlocomotieven

Op de weg Camlik - Selçuk ontdek je een openluchtmuseum voor stoomlocomotieven. Hier staan een twintigtal locomotieven en enkele wagons.

Waterpret

In de omgeving van Kusadasi vind je veel waterattracties. Er zijn verschillende aquaparken waarvan de één nog meer spectaculaire glijbanen heeft dan de andere. Adaland is wellicht het meest uitdagende park. Hier vind je ook een 'safaripark' en andere spannende en leuke activiteiten. Bijvoorbeeld een disco, een rodelbaan en botsboten.

Bezienswaardigheden aan de Turkse Egeïsche Kust

Efese, Troje, Milete, Sardes. Het antieke verleden wordt nergens anders zo levend gehouden als hier. Efese is weer zo opgebouwd dat je echt een goede indruk krijgt hoe mensen hier vroeger hebben gewoond. Troje spreekt natuurlijk aan vanwege het wereldberoemde verhaal. De opgraving zelf is vooral interessant voor kenners. Antiek Milete, Sardes - en zo zijn er nog een paar antieke steden- zijn wel degelijk de moeite waard voor een bezoek. Je zult je ogen uitkijken.

Bedevaartsoord

Het huisje op een berg bij Selçuk is sinds een halve eeuw het huis van Maria. Om precies te zijn na de visioenen van een Duitse kloosterzuster die eind 19e eeuw de plaats van het sterfhuis van Maria doorkreeg. Het gebouwtje - ingericht als kapel - is nu een druk bezochte bedevaartsplaats van zowel christenen als islamieten.

Dilek Nationaal Park

Ter afwisseling van de drukke badplaatsen kun je in de omgeving van Kusadasi rust zoeken in het Dilek Nationaal Park. Het is een mooi en ruig heuvellandschap met kloven en valleien. Hier kabbelen riviertjes. Het aangename klimaat zorgt voor een overdadige flora. Vele honderden plantensoorten komen hier voor. Ook zeldzame dieren zoals de Anatolische cheetah en wilde Turkse paarden. Je kunt er mooi wandelen, ondermeer langs de kloven. Langs de kust liggen verschillende rustige stranden.

Interessant lokaal museum

Nog niet zo heel lang geleden werden alle opgegraven voorwerpen naar het museum van Istanbul of Ankara gebracht. Tegenwoordig zijn de musea bij opgravingen zoals bijvoorbeeld Efese en Bergama wel degelijk de moeite waard. De voorwerpen zijn bijzonder net als het idee dat deze beelden, sarcofagen en andere kunst ooit in deze steden stonden.

Levende antieke stad

Langs de Egeïsche Zee kust wemelt het van de interessante archeologische vindplaatsen. Efese is het meest spectaculair. Hier kun je nog echt door de antieke stad dwalen, langs de hoofdstraat en van het enorme theater naar de wereldberoemde bibliotheek. Hier staat nog zoveel overeind dat je echt het gevoel krijgt terug in de tijd te gaan. Vooral in de laatste twee eeuwen voor onze jaartelling maakte de stad een bloeiperiode door. Trek hier flink veel tijd voor uit want er is erg veel te zien.

Meer antiek verleden

Liefhebbers van antieke steden hebben hier veel te zoeken. Behalve Efese moet je zeker ook Bergama (het antieke Pergamon), Priëne, Milete en Didyma bekijken. De laatste was een tempelcomplex met het orakel van Didim. Het zeer imposante bouwwerk is nu omringd door een dorp. De andere opgravingen geven veel bloot van het leven in de tijd van de Ionische stadstaten, vele eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Je kunt hier op zoek naar tempels, marktplaatsen, theaters, thermen en allerlei overheidsgebouwen.

Wereldwonder

Alleen een zuil van de Tempel van Artemis resteert nog in Selçuk. Vijf keer verrees hier een nieuwe tempel met steeds meer pracht en praal. Het geld kwam van koningen die al hun kostbaarheden offerden zodat het een echt wereldgebouw werd met veel schilderijen en beelden. In 263 werd de vijfde en mooiste tempel geplunderd en in brand gestoken.

Dorpen en steden aan de Turkse Egeïsche Kust

Langs de kust en zeker bij de stranden vind je volop badplaatsen. Kusadasi is de badplaats voor westerse badgasten. De andere kustplaatsen zijn vaak populair bij Turken (uit Izmir). Langs de kust is de vakantiesfeer duidelijk aanwezig. Rijd ook eens het binnenland in. De sfeer in de dorpen is daar nog echt Turks en leuk om te proeven. Zeker als er in een grotere plaats een lokale markt is. Reisorganisaties bieden ook verschillende leuke dagtochten aan naar het binnenland in.

Eten en drinken aan de Turkse Egeïsche Kust

Het warme vruchtbare westen levert een overdaad aan fruit en groenten op. De zee zorgt voor heerlijke vis. In elke vakantieplaats langs de kust tref je veel keuze aan restaurants. Vaak verkopen ze lekkere Turkse gerechten. In Kusadasi is de keuze heel groot. De meeste eetgelegenheden vind je langs de boulevard en bij de haven. Je zult hier zelfs Nederlands of andere Europese gerechten bestellen. Izmir heeft een echte kebabstraat. Langs de boulevard en in het Cultuurpark kun je lekker buiten eten.

Kunst en cultuur aan de Turkse Egeïsche Kust

In Troje woonde al heel lang geleden een volk dat verwant was aan de Griekse kolonisten. Vanaf de 11e eeuw v.Chr. werden meer 'Griekse' stadstaten aan de westkust gesticht. De Ionische Grieken kozen daarvoor bij voorkeur een baai met langgerekte schiereilanden en een heuvel voor de akropolis: Het resultaat: de stadstaten Smyrna (huidige Izmir), Troas (Troje), Milete, Pergamon en Priëne.

Nietszeggende gezichten

De Griekse beelden van de Ionische volkeren waren zeer realistisch. De anatomie van het lichaam werd perfect uitgebeeld, bekend zijn de gestaalde spieren in de mannelijke beelden. Het leek wel alsof de beelden konden bewegen, dat was in ieder geval het doel van de maker. De gezichten hadden echter geen uitdrukking.

Trojaans drama

Volgens de overlevering werd voor de onneembare stad Troje met hoge muren een groot houten paard neergezet. Een achtergebleven Griek bij het paard vertelde een omslachtig verhaal in de hoop dat de bewoners het enorme paard binnen de stadsmuren zouden halen. Dat hebben ze geweten want 's nachts kwamen er tientallen Griekse strijders uit het paard die de bevolking massaal ombrachten.

Natuur aan de Turkse Egeïsche Kust

Tussen de kust en het binnenland ligt een gebergte. De uitlopers van het Taurusgebergte (tot 1000 m) lopen in het zuidwesten direct door in zee. Hierdoor ontstaat een mooie kust met ontelbare baaien, inhammen en rotsen. De schiereilanden en eilanden worden door de vakantiegangers zeer gewaardeerd. Er stromen hier grote rivieren met brede dalen naar zee. Door de enorme slibafzettingen is het een vruchtbaar gebied.

Roze zoutpannen

De zoutpannen -een ondiep meertje- bij Camalti (omgeving Izmir) leveren niet alleen zout. Het is ook een aantrekkelijke omgeving voor broedende flamingo's, pelikanen en reigers.

Overnachten aan de Turkse Egeïsche Kust

Voor elke portemonnee is hier bijpassende accommodatie te vinden. Je kunt zeer luxe overnachten in vijfsterrenhotels of in een bijzonder historisch pand. Ook zijn er bungalows te huur, kamers in pensions of eenvoudige hotels. Veel vakantiegangers boeken vaak al accommodatie bij hun vliegreis. De keuze is zo groot dat je niet hoeft te reserveren wanneer je rond wilt trekken langs de grote attracties. Tijdens een rondreis word je vaak ondergebracht in aangename accommodatie met zwembad.

Uitgaan aan de Turkse Egeïsche Kust

Kusadasi is een echte uitgaansstad. Tot in de vroege uurtjes valt er wel wat te beleven. De gasten van de vele honderden hotels worden vermaakt in gezellige bars. Vaak is er wel een concert van een lokale band die traditionele muziek laat horen. Ook de nieuwste westerse muziek is bepaald geen uitzondering. Zowel overdekt als in de open lucht zijn er discotheken, binnen en buiten de stad. Grote vier of vijfsterrenhotels hebben een eigen disco. Een optreden van buikdanseressen is er voor de echte liefhebbers.

Het stadse uitgaansleven

Het Turkse uitgaansleven in Izmir is anders dan dat in de vakantieplaats Kusadasi. Een leuke kans om het verschil te proeven tussen het Turkse Zandvoort en het Turkse Amsterdam. In de culturele en moderne stad Izmir kun je allerlei voorstellingen bijwonen. Van klassieke concerten tot ballet en van opera tot optredens van de modernste westerse popartiesten. In juni en juli is het Internationaal Kunst en Educatie Festival. Er zijn optredens in de stad, maar ook in het antieke theater van Efese. Erg leuk om bij te wonen.

Winkelen aan de Turkse Egeïsche Kust

De moderne stad Izmir heeft een oude stadswijk met aantrekkelijke winkelstraatjes en een bazaar. In deze overdekte marktstraten vind je vele leuke koopjes. Rond de oude bazaar oefenen vele ambachtslieden nog hun vak uit. De bazaar van Kusadasi heeft veel keuze aan allerlei leuke winkeltjes. Je kunt hier koper, onyx, tapijten, juwelen, leren kleding, accessoires en nog veel meer kopen. Afdingen hoort er wel bij. Als er een cruiseschip in de stad ligt dan zijn de prijzen even wat hoger.

Zon, water en strand

Bozcaada is een klein rustig eiland in het noorden van de Egeïsche Zee. Het is maar vijf bij zes kilometer groot. Het staat al eeuwen bekend om de wijn. Je vindt er een middeleeuws fort en prettige stranden. De zuidkust heeft de mooiste stranden. Heb je even genoeg van het strand dan kun je altijd nog het fort, de Griekse kerk en de wijncaves bezoeken.

Turkse stranden

Kusadasi is bij buitenlandse vakantiegangers veruit de meest populaire vakantieplaats aan de Egeïsche Zee. Enkele kilometers van de stad liggen de smalle, drukbezochte kiezelstranden. Pamacuk bij Efese heeft één van de mooiste stranden aan deze kust. Op talloze plekken langs de kust zijn verschillende vakantieplaatsen te vinden. Dikili bij Bergama heeft een zwart strand. Foça en Cesme zijn leuke Turkse badplaatsen. De stranden worden hier druk bezocht. In het Dilek Nationaal Park vind je rustiger stranden.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Turkije