Vakantie Lycische Kust

Velen beschouwen de kust tussen Bodrum en Antalya als de mooiste van Turkije. Langs de turkooizen zee liggen talloze prachtige stranden. Overal vindt u gezellige badplaatsen. Elke plaats heeft zijn eigen charme en sfeer. Het Lycische rijk heeft hier ook veel bijzondere monumenten achtergelaten.

Wandelen, kuren, winkelen, zweefvliegen, kanoën: u kunt het allemaal doen en meer dan dat. Op het water kunt u heerlijke boottochten maken. Het binnenland heeft veel natuurschoon. Genoeg ingrediënten voor een fantastische vakantie.

Attracties en evenementen

Antalya is een echte festivalstad. Het staat vooral bekend als filmstad. Hier worden in het najaar film- en documentairefestivals gehouden. In het najaar vinden ook het Antalya Festival en het Mediterraan Internationaal Muziek Festival plaats. Een goede reden om hier naar toe te reizen. Je hebt dan keuze uit bijzondere voorstellingen. Theater, klassiek en popmuziek staan op het programma.

Heerlijk op het water

Vanaf diverse plaatsen kun je leuke boottochten maken. Vanuit Marmaris of Bodrum bijvoorbeeld kun je zelfs naar Griekse eilanden varen. Het strand van Oludeniz is de uitvalsbasis voor een heerlijke dagtocht waarbij je een vlindervallei en het Sint-Nicolaaseiland bezoekt. Vanuit Fethiye is de boottocht rond de twaalf eilanden populair. Interessant en leuk is de boottocht naar Kekova. Hier zie je ondermeer een antieke stad die onderwater is verdwenen. Vanuit Dalyan varen boten naar de antieke stad Kaunos en naar de thermale openluchtbaden.

Modderbad

Vanuit Dalyan varen veel boten naar een meer Köcegiz met iets heel bijzonders. Bij de thermale openluchtbaden kun je een weldadig modderbad nemen. Het is goed voor reumapatiënten en mensen die lijden aan stress. Zo'n heet bad in de mooie natuur is eigenlijk voor iedereen heerlijk.

Waterplezier

Grote badplaatsen hebben er allemaal één of meer. Bodrum en Antalya hebben verschillende aquaparken met spectaculaire glijbanen. Vaak zijn er ook een golfslagzwembad, jacuzzi en lazy river waarop u lekker kunt ronddobberen op een matras.

Bezienswaardigheden

Het Lycische rijk had wel 23 kleinere of grotere steden. Tlos is de oudste Lycische stad. Hier vind je ondermeer grafmonumenten en de overblijfselen van een stadion en thermen. Letoön was het heilige gebied en cultuurcentrum: de tempelresten en het theater herinneren hier nog aan. De hoofdstad Xanthos heeft nog bezienswaardigheden zoals de triomfboog en de stadspoort. Ook vind je hier nog een theater, basiliek en tempel. Het grootste deel van Patara ligt nog onder het moeras begraven. De opgraving van Arykanda is een aanrader, want hier is een Grieks-Romeins-Byzantijnse stad te zien in een mooie omgeving.

Dodencultuur

Op talloze plaatsen langs de kust zie je stenen sarcofagen. Deze dateren nog uit de periode van het Lycische rijk. De stenen doodskisten hebben de vorm van een huis met een spitsboogdak. Bijzonder zijn ook de grafmonumenten die hoog in de rotsen zijn uitgehouwen. Bijvoorbeeld bij Fethiye, Dalyan en Demre kunt u ze zien. Vaak hebben ze de vorm van een tempel met zuilen en een driehoekige gevel. De doden werden hoog bijgezet zodat de vogeldemonen ze naar de hemel konden brengen.

Het park van Olympos

Het grootste nationale park van Turkije is Olympos-Beydaglari. Het ligt ten zuidwesten van Antalya. De meeste bezoekers komen voor de antieke stad Olympos en de eeuwige mythologische gasvlam van Chimeira. Het park heeft ook grotten die al in de prehistorie werden bewoond. Zo'n 140 km kust behoort tot het park, landinwaarts vind je een prachtig berggebied. Hier leven nog dieren zoals de bezoargeit, caracal, lynx en vos.

Lycisch of Dorisch

De Lycische kust heeft veel grafmonumenten. In Bodrum stond ooit zelfs het eerste mausoleum, één van de zeven wereldwonderen. Archeologische vindplaatsen zijn er ook. Dit zijn oude Lycische steden waar nog redelijk wat te zien is. Marmaris maakte ooit onderdeel uit van de Dorische Zeebond. In het openluchtmuseum is nog aardig wat te ontdekken. Arykanda is wellicht nog wel de grootste verrassing. Hier kun je een volledige antieke Lycische stad  bezichtigen.

Dorpen en steden

Verschillende stadjes langs de kust hebben een lange geschiedenis. Ze zijn (bijna) allemaal omgetoverd in gezellige vakantieplaatsen. Maar het draait niet alleen om toerisme. In de havens komen nog steeds vissersboten aan. Ook zijn er soms nog overblijfselen te zien uit een ver verleden. Dalyan, Fethiye, Kas en Kalkan zijn van die gezellige plaatsen. Dalyan ligt overigens niet aan zee, de andere havenplaatsen wel. In het binnenland ontdek je een heel ander Turkije. Elmali ten noorden van Kas is bijvoorbeeld een traditioneel stadje met de oudste Turkse badhuizen.

Eten en drinken

De vakantieplaatsen hebben vaak talloze restaurants zodat je keuze genoeg hebt. Veel eetgelegenheden serveren de lekkere Turkse gerechten. Soms kun je bijzondere Turkse hapjes bestellen, vegetarische maaltijden of gerechten uit de internationale keuken. Vaak eet je buiten op een terras. Steeds meer restaurants kleden hun restaurant gezellig aan, want daarmee trekken ze immers meer gasten. Voor het restaurant word je vaak al aangesproken. De restauranthouder wil hiermee de gasten uitnodigen, maar toeristen vinden deze gewoonte niet altijd zo prettig.

Snel weer buiten

Een hele avond tafelen is in gewone restaurants niet echt aan de orde. De bestelling krijg je over het algemeen snel op tafel. De laatste hap is nog niet naar binnen of de borden worden opgeruimd. Elk personeelslid heeft zijn eigen taak. Jongens die opruimen doen extra hun best dit zo snel mogelijk te doen. Voor de gasten is dit wel even wennen.

Kamperen

Tentzeil te huur

Langs de kust hebben de meeste vakantieplaatsen wel één of meer (eenvoudige) campings. Soms kun je er ook een tent huren indien je zelf geen kampeerspullen bij je hebt. Ook worden er wel eens éénkamerbungalows verhuurd. Vrij kamperen is toegestaan, maar niet in de nationale parken of op de stranden. De kuststrook is zo druk bezocht dat vrij kamperen geen aanrader is.

Kunst en cultuur

Al in de prehistorie werd het kustgebied bewoond. Tussen 600-400 v.Chr. ontstond hier het Lycische rijk. De Lyciërs woonden in het gebied tussen Fethiye en Antalya. De hoofdstad was Xanthos. Bijzonder is dat hier de eerste democratie ter wereld werd gevormd. Afhankelijk van het inwonertal mocht een stad maximaal drie afgevaardigden leveren voor de bondsvergadering. In dit gebied kun je nog talloze bijzondere grafmonumenten ontdekken. De doden werden ofwel begraven in stenen doodskisten in de vorm van een huis of ze werden bijgezet hoog in de rotsen.

Mausoleum van Halikarnassos

In Bodrum, het antieke Halikarnassos, stond ooit één van de zeven wereldwonderen. Het praalgraf van Mausolos werd hier in de 4e eeuw v.Chr. gebouwd. Het had een piramidevorm en was ongeveer 48 meter hoog. Het getuigt van een extreme verheerlijking van de machthebber. Sindsdien werden alle grafmonumenten met ongebruikelijke grote afmetingen mausolea genoemd. Van het beroemde praalgraf is niets meer over.

Oorlog en vrede

De Lyciërs zijn de geschiedenis in gegaan als volk dat zo gesteld was op hun vrijheid dat ze er de dood voor over hadden. In 545 v.Chr. probeerden Perzen de hoofdstad Xanthos in te nemen. De bewoners brachten eerst hun vrouwen en kinderen naar een burcht die door henzelf in brand werd gestoken. Ze vochten zich daarna dood tot de laatste man.

Spookstad

In 1923 werden alle Grieken uit Turkije en vice versa gedwongen het land te verlaten. Vaak woonden de twee bevolkingsgroepen afzonderlijk bij elkaar in grote dorpen. Na de uitwisseling veranderden deze in spookjesstadjes. Kaya Koyu bij Fethiye is zo'n spookstad. De 4000 huizen zijn ingestort en vervallen tot ruïnes. Met veel moeite kun je in de kerk nog wat schilderingen ontdekken.

Theaterbezoek

Elke Lycische stad had een theater. Hier werden Griekse tragedies en komedies opgevoerd. De eerste theaters werden tegen de rotsen aan gebouwd. De toeschouwers hadden eenvoudige zitplaatsen met kussentjes. Na de 4e eeuw v.Chr. kregen de nieuwe openluchttheaters een middelpunt met op regelmatige plaatsen een trapopgang. Alle zitplaatsen hadden uitzicht op het speelveld.

Natuur

Op verschillende plaatsen langs de kust komt nog de zeldzame reuzenschildpad Caretta Caretta voor. Turkije is het laatste gebied aan de Middellandse Zee waar de zeeschildpad nog eieren uitbroedt. De zeventien stranden tussen Dalyan en Anamur zijn daarom beschermd. Tegen de avond mogen gasten niet meer op het strand komen om de dieren niet te storen.

Mooie kloof

De kloof van Saklikent (ten westen van Antalya) is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. De meeste gasten komen hier echter met een toerbusje. De achttien kilometer lange kloof is onderdeel van het Ak-gebergte. Je kunt door het ijskoude water over scherpe stenen naar het einde van de kloof wandelen. De meeste mensen gaan al eerder terug. De omgeving van de kloof is idyllisch. Hier kun je verse forel eten bij restaurants tussen de bomen aan het water. In het Saklikent Nationaal Park kun je ook wandelen op de hogere plateaus.

Turkooizen zee met bergen

Tussen de Middellandse Zee en de Anatolische hoogvlakte strekt zich het Taurusgebergte uit. De beboste bergketen maakt het achterland zeer de moeite waard. Hier vind je watervallen, ravijnen en rotsen van mergel. De hoogste berg in het Lycische gebied is Akdag (3024 m). Soms lopen de bergen steil af in zee, soms is de kust vlak. Langs de kust wemelt het van de mooie baaien, zandstranden en rotsen. De zee heeft een rustige branding.

Overnachten

Langs de kust en in het binnenland wemelt het van de accommodaties. Je vindt hier veel mooie luxe hotels met zwembaden en veel voorzieningen. Bodrum en Marmaris zijn grote badplaatsen met veel hotels in de wijde omtrek. In Kemer komen de meer welgestelde toeristen. Hier vind je super-de-luxe vijfsterrenhotels in bijvoorbeeld Amsterdamse stijl. De gezellige havensteden Kas en Fethiye hebben allerlei soorten hotels. Heel eenvoudig zijn de huisjes op palen van het strand bij Cirali. Pensions zijn er genoeg in deze streek.

Uitgaan

Bodrum en Marmaris zijn de uitgaansplekken langs de Lycische kust. Hier zijn zoveel bekende discotheken dat mensen van heinde en verre hier komen feesten. Bodrum heeft zelfs een disco waar wel 5000 mensen in kunnen. Ook kun je hier dansen op varende schepen die in de zomer zijn omgebouwd tot disco. Er zijn talloze kroegen waar soms ook optredens plaatsvinden. Ook in de andere badplaatsen en stadjes langs de kust kun je prima uitgaan.

Winkelen

Leuke koopjes vind je aan de Lycische kust in overvloed. In of rond de bazaar wemelt het van de kleurrijke winkels met een aantrekkelijk assortiment. Hier koop je sieraden, want zilver en goud zijn goedkoper dan bij ons. Leer en tapijten zijn ook populair. Keramiek, theeglazen- en bladen, kleurrijke Turkse kleding, backgammon, tegeltjes: de keuze uit kleurrijke vrolijke artikelen is groot. Afdingen hoort echt bij het winkelen.

Pas op tapijten

Turkse handgemaakte tapijten zijn vaak prachtig. Maar ook prijzig vanwege het intensieve handwerk. Daarom doen verkopers extra hun best kopers te vinden. Een tapijt is een goede koop, maar let wel goed op dat je iets kiest wat je echt wilt hebben. Geknoopte tapijten zijn meer dan de helft duurder dan geweven kleden. Bekijk het tapijt ook even in het zonlicht op kleur. Onderhandelen over een tapijt is een hele gebeurtenis dus zorg dat je je niet laat overrompelen.

Zon, water en strand

Een groot aantal stranden langs de zuidkust mag het predikaat Blue Flag dragen. Dit eco-label betekent dat je er veilig kunt zwemmen en dat het er schoon is. Jaarlijks wordt er getest op vele criteria die door de Europese Unie zijn vastgesteld. Dergelijke stranden vind je bijvoorbeeld bij Finike, Kas, Kemer, Kalkan, Bodrum, Dalyan en Marmaris. Turkije heeft meer dan honderd Blue Flag-stranden.

Duinen van Patara

Achter het kilometerslange zandstrand van Patara strekt zich een mooi duingebied uit. Hier vind je veel bijzondere flora. Het is beschermd gebied zodat er niet gebouwd mag worden. Het is ook het leefgebied van de Caretta Caretta die hier in het broedseizoen haar eieren legt.

Veel keuze

De Lycische kust is een heerlijke strandbestemming. Strand is er dan ook in vele soorten en maten. Vaak vind je zandstranden in een baai. Meestal is er wel een gezellige badplaats in de omgeving. Voorzieningen zoals restaurants, ligbedden, watersport zijn bijna altijd voor handen. De grote uitzondering is Patara. Dit is het langste zandstrand van Turkije. Alleen bij de toegang vind je voorzieningen. Daarna is het eindeloze strand uitgestorven.

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Turkije