Vervoer in Istanbul

In veel wijken van Istanbul is lopen de beste manier om zoveel mogelijk te zien. Maar Istanbul is groot. Erg groot. Dus gebruik maken van het openbaar vervoer ontkom je niet aan. Lees meer over de tram, bus, trein, ferry en metro.

De tram in Istanbul

Er zijn in Istanbul verschillende tramlijnen. Je hebt de beroemde Tünel, een van ’s werelds oudste ondergrondse kabelliften. Die gaat tussen Karaköy en Tünel Square. Dan is er een verschil tussen de moderne tram (lijn F1 en T1) en de nostalgische tram. Die laatste is vooral toeristisch en gaat in de oude stad (tussen Tünel Square en Taksim Square) en in Moda, vlakbij Kadiköy.

Vervoer per metro in Istanbul

Het metrosysteem van Istanbul is niet groot, maar functioneert goed. Lijn M1 gaat van Aksaray naar Atatürk International Airport. M2 van Beyoglu naar het zakendistrict in het noorden van de stad (langs onder andere het stadion van Galatasaray en het Taksim plein).
Metrolijnen M3 en M4 zijn in de buitenwijken van de stad. M3 in het westen, M4 aan Aziatische kant (van buiten de stad naar Kadiköy). Deze twee lijnen zal je dus niet snel nodig hebben.

De metrobus

Met de metrobus wordt een bus bedoeld die over speciale rijstroken rijdt, om zo niet in files terecht te komen. Tussen Europese en Aziatische kant zijn er drie verschillende lijnen. Lijn 34, lijn 34T en lijn 34A.

De Dolmus

Dit is het vervoermiddel dat met name door locals gebruikt wordt. Het is een van de meest gebruikte vervoermiddelen in de stad. Een soort taxibusje dat je deelt met andere gebruikers. Aan Aziatische kant rijden er met name gele station wagons, aan Europese kant herken je ze als blauwe minibusjes. Als je op de juiste route staat, kun je in- en uitstappen waar je wil, zolang je maar overlegt met de chauffeur. Vaste haltes zijn er niet. Prijs is afhankelijk van de afstand die je aflegt, ook weer in overleg met de chauffeur.

Veerboten

Een stad aan het water heeft natuurlijk ook een boel veerboten. Wil je naar de Prinseneilanden, dan heb je sowieso een boot nodig. Maar er zijn nog wel meer bezienswaardigheden makkelijk per boot te bereiken. Handig om te weten: je hebt de ferry (vapur) en waterbus (deniz otobüsü). Die laatste zijn het snelst (en moderner en comfortabeler), de ferries het goedkoopst. Tussen Besiktas, Kabatas en Eminönü (Europa) en Üsküdar, Kadiköy en Karaköy (Azië) gaat er een regelmatige dienstregeling. In de lente en zomer gaan er een stuk meer boten dan in herfst en winter. Met name naar de Prinseneilanden.

De AKBIL-pas

Ben je langer dan een paar dagen in Istanbul, en verwacht je vaak gebruik te maken van het openbaar vervoer, dan is een AKBIL-pas handig. Een elektronisch systeem waardoor je makkelijk gebruik kunt maken van alle ov-voorzieningen in de stad. Let op: behalve voor de Dolmus. Met een AKBIL-pas (vergelijkbaar met onze ov-chipkaart) reis je ook nog eens iets goedkoper, en het is mogelijk om met meer dan één persoon op een pas te reizen. De kaart koop je bij de grote bus-, tram- en metrostations. Daar vind je ook nog meer informatie over de pas. (Let op de bordjes Akbil Satis Noktasi.) Goed om te weten: je kunt de pas weer inleveren en dan krijg je wat geld terug. Niet weggooien dus!

Voor leuke routes in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul

Speciaal voor jou geselecteerd