Het Topkapi Paleis

Residentie van de Sultans

Sultan Mehmet II was degene die opdracht gaf voor de bouw en resideerde er als eerste, maar later hebben er nog veel opvolgers van deze Sultan in het Topkapi Paleis gewoond. Het paleis werd door de jaren heen flink uitgebreid, uiteindelijk was er plaats voor vijfduizend mensen. De sultan en zijn familie, de harem en alle bedienden. Ruim vierhonderd jaar was dit het centrum van de Osmaanse heerschappij in Istanbul. Op een van de mooiste plekken in de stad, vlakbij de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee. Tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara heb je een fenomenaal uitzicht over de Bosporus.

Inmiddels is het paleis de plek in Istanbul met een wereldberoemde verzameling islamitische kunst. De meeste ruimtes (het paleis bestaat uit vier verschillende paviljoenen) zijn ingericht als museum. Veel oorlogsbuiten, geschenken, en in de Hazine Dairesi (de schatkamer) liggen juwelen en sieraden. Twee smaragden van 3,5 kilo onder andere, en een 84-karaats diamant. Ook erg populair is een rondleiding door de harem. Ruim veertig vertrekken zijn te bewonderen, maar let op, daar moet je wel extra voor betalen.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul