De Prinseneilanden

Oase van rust in de alledaagse hectiek

Wat is er te doen?

Het is heel simpel: je komt er alleen met de boot en auto’s rijden er niet. Ik heb het over de Prinseneilanden, een groep van negen eilanden in de Zee van Marmara, op zo’n twintig kilometer van Istanbul en de Bosporus, net voor de kust van het Aziatische deel van de stad. Je ziet de metropool liggen, je voelt de drukte van alledag, daar aan de overkant, maar op de Prinseneilanden draait het maar om één ding: rust.
Van de negen eilanden zijn er vier bewoond: Büyükada, Burgazada, Heybeliada en Kinaliada. De andere vijf (Sedef Adası, Yassıada, Sivriada,Tavşanadası en Kaşıkadası) zijn niet bewoond en daardoor ook een stuk minder toeristisch. Je kunt ze wel bezoeken, maar dan moet je zelf een bootje zien te huren en er op eigen houtje heen varen.

Büyükada

Het grootste eiland van de negen is Büyükada, met name bekend om de prachtige zandstranden die je er kunt vinden. Een dagje relaxen gaat dan ook zo voorbij. Want al zijn de eilanden een bezienswaardigheid op zichzelf, er zijn ook nog genoeg attracties te bekijken als je de oversteek hebt gemaakt. Het Sint-Jorisklooster bijvoorbeeld, of de Hogere Zeevaartschool. Wat ook mogelijkheden zijn: het huren van een fiets of een tochtje per paardenkoets. Hoe de eilanden trouwens aan hun naam gekomen zijn: ze dienden ooit als verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen. Maar tegenwoordig is het absoluut geen straf om hier te zijn.

Hoe kom je op de Prinseneilanden?

Er vertrekken vanuit Istanbul vanaf twee plekken veerboten die naar de Prinseneilanden varen. Vanaf veerbootstation Katabas, dichtbij het Dolmabahçe Paleis. En vanaf Kadiköy aan de Aziatische kant.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul