Musea in Istanbul

Archeologisch Museum en moderne kunst

Als het gaat om musea heeft Istanbul van alles wat. Een gigantische verzameling kunst uit de oudheid, maar er is ook een geweldige moderne kunstscène.

Archeologisch Museum

Het is een van de grootste musea ter wereld, en het allereerste museum van Turkije. In 1891 opende het Archeologisch Museum haar deuren en inmiddels bestaat de gehele collectie uit meer dan een miljoen objecten. Het museum ligt vlak naast het Topkapi Paleis, en leuk voordeel: koop je voor het Archeologisch Museum een kaartje, dan krijg je automatisch toegang tot het Museum van het Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen. Die eerste biedt een enorm aanbod aan kunst uit de oudheid. Bijzonder: een kleitablet met daarop het eerste vredesverdrag ter wereld. Dat verdrag sloot de Egyptische Farao Ramses II in de 13e eeuw voor Christus.
Het Tegelpaviljoen is ook zeker de moeite waard voor een bezoek. Onder andere het beroemde Iznik-keramiek, waar ook de Blauwe Moskee mee is ingelegd, is hier te zien.

Andere musea in Istanbul

Maar Istanbul barst natuurlijk van nog veel meer musea. Een kleine greep uit het ruime aanbod:

Istanbul Modern

Een museum dat zich kan meten met het Pompidou in Parijs of het Tate Modern in Londen. Je vindt hier veel Turkse kunst, maar ook internationale kunstenaars. Wat je kunt verwachten? Alles. Experimentele kunst, schilderijen, video-installaties of sculpturen. Er is een vaste collectie maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen, er is een bioscoop, mediatheek, museumwinkel en een café met topterras.

Pera Museum

De familie Koç, een steenrijke familie uit Istanbul, zijn zulke kunstfanaten dat ze inmiddels al drie particuliere musea uit de grond hebben gestampt. Het Pera Museum staat in Beyoglu, en huist in het voormalige Bristol Hotel uit 1893. Je ziet er permanente collecties Ottomaanse schilderijen, Anatolische maten en gewichten van de prehistorie tot de tijd van Atatürk en keramiek uit Kütaya. De openingstentoonstelling was ook om je vingers bij af te likken: een overzichtstentoonstelling van de wereldberoemde fotograaf Henri Cartier-Bresson.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul