De Moskee van Süleyman

Ottomaanse bouwkunst in Istanbul

Net als bij de Blauwe Moskee speelt ook bij de Moskee van Süleyman een ander gebouw een belangrijke rol. De Hagia Sophia. Süleyman, Sultan in de 16e eeuw, wilde een moskee nóg groter dan die er al stonden. Om het resultaat meteen maar te verklappen: dat is niet gelukt.
Maar toch lijkt het zo. Architect Sinan, die honderden gebouwen in Istanbul ontwierp, koos een briljante locatie voor dit bouwwerk. Hoog boven de stad torent de moskee boven Istanbul uit, en heeft het immense gebouw (bijna zestig bij zestig meter, en ook nog eens ruim vijftig meter hoog) een onmiskenbare aantrekkingskracht. Hier wil je heen om te kijken.

Ook binnen in de moskee is veel pracht en praal. Binnenplaats van marmer, veel motieven en wandversieringen. Maar de Sultan dacht niet alleen aan zichzelf. Op het complex liet hij ook een koranschool, gaarkeuken, badhuis en ziekenhuis bouwen. Gaarkeuken en badhuis bestaan nog steeds, die laatste is nu een bekende hamam. De enige gemengde in heel Istanbul.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul