Istanbul - De Maagdentoren

Het gezicht van Istanbul

Kiz Kulesi, zo heet de Maagdentoren in het Turks. Het is vooral een bezienswaardigheid in Istanbul die voor de Turken zelf een belangrijke rol speelt. Ruim 2500 jaar geleden begon de indrukwekkende geschiedenis van dit bouwwerk, toen de Atheense generaal Alcibiades opdracht gaf voor de bouw. Reden: de Perzische schepen in de Bosporus onder controle houden. Byzantijnse keizers, Ottomaanse Sultans, iedereen heeft daarna in de loop der tijd zijn stempel op de toren gedrukt. Door verbouwingen, of restauraties. En zo groeide het gezicht van Istanbul mee met de ontwikkeling stad.

Open voor publiek

Rond de afgelopen eeuwwisseling werd besloten de toren open te stellen voor publiek. Vanaf Usküdar pak je zo een veerboot richting Kiz Kulesi, en met name overdag is dat echt een aanrader. Dan is het er bijna altijd rustig, vind je heerlijke plekjes om te lunchen en je hebt een weids uitzicht over de Bosporus. ’s Avonds is het eiland ook open voor bezoek, maar dan is het wat meer een toeristenfuik. Boven in de toren zit tegenwoordig ook een restaurant en een café. Wederom: schitterend uitzicht.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul