De Hagia Sophia in Istanbul

Eerst kerk, toen moskee, nu museum

Hagia Sophia - onstaan als kerk

‘De kathedraal van Constantinopel’, dat was de Hagia Sophia toen er in de 4e eeuw gestart werd met de bouw van de kerk. De naam komt uit het Grieks, en betekent ‘heilige wijsheid’. Ruim 20.000 bouwvakkers werkten meer dan zes jaar aan het immense bouwwerk. Met een indrukwekkend resultaat. De koepelconstructie is een van de grootste uit de antieke tijd. Ondanks dat die koepel tegenwoordig iets kleiner is – in 558 stortte de oorspronkelijke koepel in als gevolg van een aardbeving – is het na de St. Pieter in Rome het grootste koepelgebouw ter wereld.

Van moskee tot museum

Het duurde een eeuw of negen, dat de Hagia Sophia een kerk bleef. Toen vonden de moslims in Istanbul onder leiding van Mehmet de Veroveraar het genoeg. Ze bouwden vier minaretten op de kerk, het kruis werd vervangen door een halve maan en de nieuwe moskee ging Aya Sophia heten. De prachtige Byzantijnse mozaïeken werden verstopt achter een dikke laag pleisterwerk en kwamen pas veel later weer aan het licht. Honderden jaren werd er nog gestreden door de christenen en moslims om de Hagia Sophia, tot Mustafa Kemal Atatürk, wie anders, daar in 1934 een eind aan maakte. Het gebouw was geen kerk meer en ook geen moskee, hij bepaalde dat de Hagia Sophia een museum zou worden. Dat is het nu nog steeds, net als UNESCO Werelderfgoed en Lonely Planet riep de Hagia Sophia uit tot een van de mooiste gebouwen ter wereld.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul