Het Dolmabahçe Paleis in Istanbul

Een van de mooiste paleizen van Europa

Alleen de ligging van dit paleis is al reden genoeg om deze bezienswaardigheid te bezoeken. Aán het water, in Besiktas, aan de Europese kant van de Bosporus. En het is ook nog eens een van de mooiste paleizen van Europa. Gebouwd in 1853, toen het de functie van het Topkapi Paleis overnam. Want de Sultans waren toe aan nóg meer luxe in hun dagelijks leven, en dat kon het Topkapi Paleis niet meer bieden.
Er werd een architect benaderd, de Armeen Garabet Balyan, en die kreeg carte blanche. Balyan ging dan ook helemaal los. Het paleis heeft een oppervlakte van 45.000 vierkante meter, bijna 300 kamers, en nog eens 46 zalen. Beroemd is ook het trappenhuis van kristal en in het paleis hangt de grootste kroonluchter ter wereld. Cadeautje van koningin Victoria.

De laatste adem van Atatürk

Heel lang heeft het paleis niet dienstgedaan voor de Sultan, want nog geen tachtig jaar na de bouw kwam Mustafa Kemal Atatürk de boel eens flink omgooien, zetten de Sultan af en stichtte de Turkse Republiek. En oh ironie, waar nam hij zelf zijn intrek in? Juist, in het Dolmabahçe Paleis. Tot zijn dood, op 10 november 1938 woonde hij hier. Opvallend: sinds hij op die dag zijn laatste adem uitblies, staan de klokken in het paleis stil op het tijdstip van zijn dood. Vijf minuten over negen.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul