De Blauwe Moskee in Istanbul

Badend in een blauwe gloed

Blauwe Moskee, een islamitisch statement

Wij zien het inmiddels alleen nog maar als schitterende architectonische hoogtepunten, maar vroeger werden er nog wel eens bouwwerken uit de grond gestampt om een statement te maken. Zo ook de Blauwe Moskee. Sultan Ahmed I kon het begin 17e eeuw maar niet verkroppen, dat de Hagia Sophia van oorsprong een christelijk bouwwerk was. Dus liet hij zijn eigen moskee bouwen, er precies tegenover. Architect Sedefkâr Mehmet Aga kreeg de opdracht om de grandeur van de Aya Sophia te overtreffen. Of hij daarin geslaagd is? Sommigen vinden van wel, anderen niet. Gelukkig staan ze er allebei en zijn ze allebei te bezoeken.

Valse start

Toch maakte Sultan Ahmed zich niet meteen geliefd met de bouw van deze moskee. Reden? Hij liet zes minaretten op de moskee plaatsen. Om zijn rijkdom aan iedereen te tonen, maar de islamitische wereld vatte het op als een belediging. De Grote Moskee in het heilige Mekka, die had zes minaretten. En dat evenaren getuigde niet van respect. Maar de Sultan loste dit probleem op door de Grote Moskee een zevende minaret te schenken.

Waarom de moskee in de volksmond De Blauwe Moskee heet? Vanwege de 20.000 met name blauwe Iznik-tegeltjes (beroemd keramiek uit de stad Izmik) waarmee het interieur gedecoreerd is. Ook tegenwoordig is de moskee nog steeds in gebruik voor gebedsdiensten, in tegenstelling tot de Aya Sophia. Toeristen kunnen dus vijf keer per dag de bezienswaardigheid niet bezoeken, en op heilige vrijdag kan de moskee zelfs wat langer dicht zijn. Maar daarbuiten is de attractie gewoon te bezichtigen. Tussen 09.00 en 17.00 uur.

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul