Bezienswaardigheden Istanbul

Top tien bezienswaardigheden in Istanbul

Op, over, in of aan de rand van de Bosporus. De mooiste bezienswaardigheden van Istanbul liggen verspreid door de hele stad. Zowel aan Aziatische kant als Europese, de een nog mooier dan de ander.

Hagia Sophia in Istanbul

De Hagia Sophia werd ooit gebouwd als kerk, maar groeide daarna uit tot misschien wel de bekendste moskee van Istanbul. Inmiddels is het geen van beide meer, de Turkse regering maakte van het gebedshuis een museum, en daarmee is de Hagia Sophia (of Aya Sophia) nu een van de grootste trekpleisters van de stad. Die geschiedenis van het gebouw staat symbool voor de bijzondere mix in Istanbul, en iedereen herkent de Hagia Sophia in één oogopslag.

Lees meer over deze bezienswaardigheid

De Blauwe Moskee

De Sultanahmetmoskee, zo wordt de Blauwe Moskee ook wel genoemd. En eigenlijk is dit het islamitische antwoord op de Hagia Sophia. Maar erg geliefd maakte de Sultan zich in eerste instantie niet met de bouw van deze moskee. Hij liet er namelijk zes minaretten op zetten, net zoveel als De Grote Moskee in de heilige stad Mekka. De bezienswaardigheid doet tegenwoordig nog steeds dienst als moskee, maar is buiten gebedstijden gewoon open voor publiek.

Lees meer over de Blauwe Moskee

Grote Bazaar

Shopfanaten opgelet! Het grootste winkelcentrum van de wereld vind je in Istanbul. De Grote Bazaar vormt een labyrint van duizenden winkels, kraampjes en stalletjes. En dat maakt de bazaar een van de leukste bezienswaardigheden van Istanbul.

Werkelijk alles is hier te koop. Van sieraden tot Turkse tapijten, van leer tot de gekste souvenirs. Ruim 400.000 mensen kunnen tegelijkertijd door een wirwar van straatjes in deze overdekte markt struinen. Belangrijkste tip: afdingen.

Lees meer over deze bezienswaardigheid

Topkapi Paleis in Istanbul

Bij deze bezienswaardigheid waan je je heel even in een sprookje uit Duizend-en-een-nacht. Het Topkapi Paleis werd in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van Sultan Mehmet II, en was lange tijd de residentie van de Osmaanse Sultan in Istanbul. Geen overdadige pracht en praal, maar een fijne plek in misschien wel het mooiste deel van Istanbul, die tegenwoordig dienst doet als museum. Hier vind je wereldberoemde collecties islamitische kunst.

Lees meer over het Topkapi Paleis

Bezienswaardigheid: De Prinseneilanden

De hectiek van deze miljoenenmetropool even helemaal ontvluchten? Dat kan! In de Zee van Marmara liggen de Prinseneilanden. Een verzameling van negen eilanden, waar je vanuit Istanbul zo met de boot kunt komen. En dan is het vooral relaxen. Of, wat ook kan, een toeristisch tochtje per paardenkoets of een fiets huren.

Lees meer over deze bezienswaardigheid

Archeologisch Museum

Wat het Rijksmuseum voor ons is, is het Archeologisch Museum voor de Turken: het belangrijkste museum van het land. Beelden, zuilen, sarcofagen en het eerste vredesverdrag ter wereld: de collectie is grandioos en divers. En koop je een kaartje voor het Archeologisch Museum, krijg je gratis toegang tot het Museum van het Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen.

Lees meer over de musea van Istanbul

De Galatabrug

Als je het hebt over de verbinding tussen Oost en West, dan is de Galatabrug hét tastbare bewijs hiervan. Over de Gouden Hoorn worden de wijken Galata en Eminönü met elkaar verbonden. Ja, er raast verkeer over, maar ook het dagelijks leven is fascinerend om te zien. En dan met name de vissers.

Lees meer over de Galatabrug in Istanbul

De Maagdentoren in Istanbul

James Bond-fans zagen deze bezienswaardigheid in al een paar keer voorbijkomen. In The World Is Not Enough zat de beroemdste geheim agent ter wereld er zelfs opgesloten. De Maagdentoren is één van de blikvangers van Istanbul. Op een eilandje in de Bosporus, ’s avonds schitterend verlicht. Wat de Eiffeltoren voor Parijs is, of het Colosseum voor Rome, is de Maagdentoren voor Istanbul.

Lees meer over deze bezienswaardigheid

Dolmabahçe Paleis

De opvolger van het Topkapi Paleis heet het Dolmabahçe Paleis. Zelfde doel, maar met meer mogelijkheden. Want halverwege de 19e eeuw konden de Sultans wel wat meer luxe gebruiken, vonden ze. En dus gingen alle remmen los. Resultaat? Een overdaad aan pracht en praal. Een paleis versierd met de prachtigste tierelantijnen. En de plek waar Atatürk zijn laatste adem uitblies.

Lees meer over deze bezienswaardigheid

Bezienswaardigheid: Moskee van Süleyman

We besluiten Istanbul met nog één moskee, maar niet zomaar een. De Moskee (en hamam) van Süleyman torent hoog boven de stad uit, en lijkt daarmee de grootste moskee van heel Istanbul. Dat is niet helemaal waar, maar indrukwekkend is het zeker. Boven de Gouden Hoorn geeft deze moskee het silhouet van de stad vorm.

Lees meer over de moskee

Meer leuke bezienswaardigheden in Istanbul?

Haal het maximale uit je stedentrip Istanbul met onze ANWB Extra Reisgids Istanbul. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Istanbul

Jouw eigen stedentrip Istanbul boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Instanbul met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Samen met Stedentrips.nl kiezen we de tien beste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Istanbul