Top 10 bezienswaardigheden Istanbul

Istanbul, letterlijk op de grens van Azië en Europa, verbindt het westen en het oosten met elkaar. Deze miljoenenstad herbergt tal van bezienswaardigheden en is een verplichte stop tijdens een rondreis door Turkije. Wij geven je alvast 10 tips.  

1. Hagia Sophia

Ruim 20.000 bouwvakkers en duizend kunstenaars werkten zes jaar aan deze kolossale kerk. Kerk? Inderdaad, vanaf 537 was de Hagia Sophia (Aya Sofia) negen eeuwen lang een kerk, totdat de moslims er vier minaretten bovenop kwakten – waarvan er maar twee gelijk zijn – en de christelijke mozaïeken enthousiast verstopten achter dikke lagen pleisterwerk. De christenen en de moslims streden om de Hagia Sophia (Aya Sofia) tot 1934, toen de staat ingreep en het van gebedshuis tot museum omdoopte. 

Rondreis Turkije - Hagia Sophia

2. Paleis van de sultans

Het majestueuze paleis van de sultans diende als decor voor honderden films en is dé topattractie van Istanbul. Het is ook meteen de duurste: een kaartje voor het paleis kost zo’n 8 euro, daar komt nog zo’n 6 euro bij voor de harem en nog eens zo’n 4 euro voor de kroonjuwelen. Trek gerust een dag uit om het kolossale paleis te zien. Ondanks lange rijen en een verplichte bliksemrondleiding (achtervolgd door een bewaker) doe je er goed aan om de harem níet over te slaan.

3. Blauwe Moskee

Toen sultan Ahmet zijn moskee liet bouwen, maakte hij zich niet geliefd: alleen de moskee van de Profeet zelve in Mekka had zes minaretten. Schande. Iedereen kent de Sultanahmet Camii, zoals het gebedshuis officieel heet, als de Blauwe Moskee – vanwege de blauwe gloed die van de duizenden Iznik-tegeltjes afstraalt. De Blauwe Moskee functioneert in tegenstelling tot de Aya Sofia nog altijd als moskee en is tijdens gebedsdiensten dus verboden terrein. In het zomerseizoen is er buiten net na zonsondergang een muziek- en lichtshow.

Rondreis Turkije - Blauwe Moskee

4. Hippodroom

Het ovalen plein voor de eerder genoemde ‘Grote Drie’ is het voormalige Hippodroom, de beroemdste plek van Constantinopel, zoals Istanbul in Byzantijnse tijden heette. Het Hippodroom verrees in 200 v.Chr. toen keizer Septimus Severus Constantinopel herbouwde, en onder Constantijn de Grote werd het hét culturele hart van de stad. Ook de Ottomanen gebruikten het plein als paardenrenbaan en sportveld, en voor ander entertainment, zoals bloedige executies. Van dat oorspronkelijke plein is weinig over; alleen twee obelisken bleven bewaard. Later werd daar een derde obelisk, 1500 jaar oud en afkomstig uit Egypte, aan toegevoegd.

5. Topkapipaleis

Herinneringen aan de sprookjes uit Duizend-en-een-nacht: het uitgestrekte paleizencomplex van de sultan en zijn legendarische harem is geen voorbeeld van overdadige paleisarchitectuur. Het complex is een speels met paviljoengebouwen doorzoomd parkterrein met wereldberoemde collecties islamitische kunst.

6. Archeologisch Museum

Beelden, sarcofagen, zuilen en het eerste vredesverdag ter wereld: het Archeologisch museum in Istanbul biedt een grandioze verzameling van antieke schatten. Hoogtepunt is de marmeren sarcofaag. Bij het entreekaartje zijn ook het Museum van het oude Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen inbegrepen.

7. Grote Bazaar

Het grootste winkelcentrum ter wereld vormt een labyrint van duizenden winkels. Ongeveer vierhonderdduizend mensen doorkruisen op spitstijden dagelijks de 64 straten van deze bezienswaardigheid. De bazaar is opgedeeld in afdelingen: leer, tapijten, textiel of antiquiteiten. Onderhandelen over de prijzen hoort erbij.

Rondreis Turkije - Grote Bazaar

8. Tophane en Istanbul Modern

Jonge galerieën hebben zich ontwikkeld tot hotspots van de hedendaagse kunst. Er gaat geen maand voorbij zonder dat ergens weer een nieuwe galerie zijn deuren opent. Het Istanbul Modern Museum, wijdt zich als enige museum aan de ontwikkeling van de moderne en hedendaagse kunst in Turkije.

9. Maagdentoren

Wat de scheve toren is voor Pisa, de Eiffeltoren voor Parijs of het Colosseum voor Rome, dat is de Maagdentoren voor Istanbul. Het op een rots in de Bosporus gelegen bouwwerk siert steevast de voorkant van toeristische brochures. Al in de vijfde eeuw voor Christus stond er een tolpost op het micro-eiland, dat later dienstdeed als mausoleum-, fort-, vuurtoren- en gevangeniseiland. In de 18e eeuw verrees de huidige barokke toren, die ’s avonds verhuurd wordt voor feesten en partijen. Overdag wordt het eiland nauwelijks bezocht en is het een romantische plek voor een kop koffie of lunch.

10. Miniatürk

Geen tijd om alle bezienswaardigheden te bezoeken? Geen nood, je kunt ze ook in het klein zien, netjes bij elkaar geplaatst. Miniatürk is het Madurodam van Turkije, waar veel van Istanbul te zien is, maar ook van de rest van het land. Naast Aya Sofia, Blauwe Moskee en Galatatoren zie je hier in één oogopslag het mausoleum van Atatürk in Ankara, de Selimiye-moskee in Edirne, het Sümelaklooster bij Trabzon en Nemrut Dagi in het zuidoosten. Heel Turkije op een voetbalveld. De hoogste cultuurambtenaar van Istanbul, die twintig jaar aan zijn plan voor Miniatürk werkte, liet zich inspireren door Madurodam. En daar waren ze weer zo onder de indruk van het Turkse vakmanschap dat de regel om geen maquettes in het buitenland te bestellen meteen overboord ging.

Rondreis Turkije - Miniatürk

Rondreizen Turkije boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Turkije met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Turkije

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

SNP Natuurreizen