Vakantie Tsjechisch Ertsgebergte

Mineralen en ertsen

Het Tsjechische Ertsgebergte (Krušne hory) is de 130 km lange bergrug in het noordwesten van Tsjechië. Bekend om zijn rijkdom aan mineralen en ertsen. Vooral in het middengedeelte is veel erts gewonnen en worden dagbouwmijnen geëxploiteerd. 

De mooiste delen zijn te vinden aan beide uiteinden. Bij de bronnenbadplaatsen Karlovy Vary en Františkovy Lázne. En bij de zandsteengebieden van DeCín langs de Elbe: Tsjechisch Zwitserland (Ceské švýcarsko). Op veel plaatsen in het Ertsgebergte wordt 's winters aan wintersport gedaan.

Attracties en evenementen in het Tsjechisch Ertsgebergte

In Karlovy Vary worden jaarlijks verschillende festivals georganiseerd. In mei het internationale jazzfestival. Beroemd is het tweejaarlijkse internationale filmfestival in juli. In augustus het festival van Oude Muziek en de Beethovenconcerten. In september het Dvorákfestival en het internationale folklorefestival. Ook Františkovy Lázne laat van zich horen. Van mei tot september zijn er bijna dagelijks concerten in de stijlvolle kuurgebouwen. DeCín heeft in mei zijn songfestival.

Bezienswaardigheden in het Tsjechisch Ertsgebergte

Oude vulkanen liggen bij Františkovy Lázne en borrelende moerassen bij Soos. In het grijze verleden was het westelijk deel van het Ertsgebergte een vulkanische streek. Het warme en mineraalrijke water uit dit gebied wordt nog steeds dankbaar gebruikt in de bronnenbadplaatsen Karlovy Vary en Františkovy Lázne. Hier kun je de grandeur van het begin van de 20e eeuw beleven. Ten westen en ten oosten van de lijn Hrensko-DeCín liggen fascinerende zandsteengebieden met grillige rotsformaties en diepe ravijnen.

Dorpen en steden in het Tsjechisch Ertsgebergte

Cheb (Eger) heeft in het centrum een mooi plein met prachtige koopmanshuizen erlangs. De oudste dateren uit de 13e eeuw. Laat je eens verwennen in de badplaatsen Karlovy Vary (Karlsbad) en Františkovy Lázne. Daar staan badgebouwen uit begin 20e eeuw. En ook de hele entourage met zijn parken ademt die sfeer. Loket ten westen van Karlovy Vary ligt fraai in de bocht van de Ohre. Aan dezelfde rivier, ten oosten van Karlovy Vary ligt Kadan. Een kleurrijk stadje met gotisch raadhuis, barokke kerk en groot kasteel. Bezoek het glasmuseum in Nový Bor, een van de centra van de glasindustrie.

Eten en drinken in het Tsjechisch Ertsgebergte

Karlovy Vary is beroemd om zijn Becherovka. Een kruidenlikeurtje dat wonderen schijnt te doen voor de gezondheid. Hetzelfde geldt voor het zoute en ijzerhoudende water dat uit diverse bronnen stroomt. In Karlovy Vary en Františkovy Lázne kun je bij verschillende bronnen gratis het water proeven. Probeer de cake in het Grand Hotel Pupp in Karlovy Vary. Het wordt gemaakt volgens het recept van Pupp uit eind 19e eeuw. En vergeet de wafels van Karlovy Vary niet.

Kamperen: nationale hobby

Kamperen kan overal. De meeste campings liggen bij de bronnenbadplaatsen Františkovy Lázne en Karlovy Vary en in de zandsteengebieden ten westen en ten oosten van DeCín. Hoog in het gebergte, op de grens met Duitsland, liggen er maar een paar. Bijvoorbeeld Pod Císarem bij Tisa en Nancy Müller bij Krasnice. Op veel campings mag hout gestookt worden. Rustig kamperen bij ecologische boeren kan ook. Daar sta je met maximaal 7 tenten op een veldje bij de boerderij. Kinderen mogen de boer helpen bij zijn werk. Informatie hierover is te vinden op de website van Eceat.

Kunst en cultuur in het Tsjechisch Ertsgebergte

Het gesteente van het Ertsgebergte levert de grondstof voor de glas- en porseleinindustrie. Mooie glascollecties zijn te zien in het Glasmuseum van Nový Bor. Mooie porseleincollecties uit Europa, China en Japan in het slot van Klášterec nad Ohrí. Glas en porselein in de schilderachtig gelegen burcht van Loket en het museum van Karlovy Vary. Concerten en theatervoorstellingen zijn er te over in Karlovy Vary. Neem de Beethovendagen in augustus of het jazzfestival in mei. In Františkovy Lázne zijn vrijwel dagelijks Colonnadeconcerten in de stijlvolle kuurgebouwen.

Natuur in het Tsjechisch Ertsgebergte

Het Ertsgebergte is een mijnbouwgebied. Vooral in het middengedeelte is veel van het landschap daaraan opgeofferd. Hoger in het gebergte en aan de beide uiteinden echter zijn mooie en uitgestrekte beboste gebieden. Beroemd zijn de zandsteenformaties ten westen en ten oosten van DeCín langs de Elbe. Dagen kun je er doorheen trekken. De bronnenbadplaatsen Karlovy Vary en Františkovy Lázne zijn omgeven door bossen. In het beschermde natuurgebied van Soos borrelt het van de koolzuurhoudende gassen. De gedoofde vulkaan Komorní Hurka bestaat uit zwart bazalt. Een deel ervan is beschermd natuurgebied.

Overnachten in het Tsjechisch Ertsgebergte

In het Ertsgebergte is overal onderdak te vinden. Van sjieke badhotels in Karlovy Vary en Františkovy Lázne tot stoere berghutten hoog in het gebergte. En ieder dorp heeft wel zijn lokale hotel of pension. Toeristische centra zijn de bronnenbadplaatsen in het westen. ´s Zomers zijn de dorpen in de zandsteengebieden bij DeCín erg in trek. ´s Winters de langlauf- en skigebieden van het gebergte. Bij BoŽí Dar-Klínovec, Bublava en Zadní Telnice bijvoorbeeld. Probeer ook eens zomaar een Ubytovaní, Privat of Apartmá onderweg. Een leuke manier om de bewoners te leren kennen.

Uitgaan in het Tsjechisch Ertsgebergte

Karlovy Vary is echt een stad om uit te gaan. Overal zijn eetgelegenheden. In veel grote hotels worden dansfeesten georganiseerd. In de Propaganda Music Club zijn regelmatig optredens van bands. En er worden veel concerten en theatervoorstellingen gegeven. In de dorpen in toeristische centra zoals bij Mezní Louka zijn verschillende hotels en café´s. In het weekend wordt daar vaak disco gehouden. Bioscopen zijn er vooral in de grote steden zoals Karlovy Vary, DeCín en Ústí nad Labem.

Winkelen in het Tsjechisch Ertsgebergte

De mooiste winkelstad van het Ertsgebergte is Karlovy Vary. Loop eens over de Stará Louka, de elegante winkelstraat. Laat je verleiden door het Boheems glas van de beroemde Moserfabriek, de mode en de begin 20e-eeuwse sfeer. Františkovy Lázne heeft een chique winkelpromenade. De grote steden Ústí nad Labem en Chomutov aan de voet van het Ertsgebergte hebben allemaal hun centrum met grote internationale winkels en kleine winkeltjes met verrassende waar.

Wintersport in het Tsjechisch Ertsgebergte

Vooral het westelijk deel van het Ertsgebergte is geliefd bij skiërs. Het grote wintersportcentrum BoŽí Dar-Klínovec biedt alles en je kunt er zelfs doorsteken naar het Duitse Overwiestenthal. Het is sneeuwzeker: ligt er geen sneeuw, dan wordt er sneeuw op de banen gespoten. Voor kinderen is er een gratis baantje. Kleinere centra in die streek zijn Pernink, Nové Hamry, Kraslice en het aantrekkelijk gelegen Bublava. In het oostelijk deel van het Ertsgebergte ligt een wintersportgebied bij Zadní Telnice. De kleinere wintersportcentra hier zijn Mikulov-Bournák en Ceský Jiretín.

Zon, water en strand

Tips

Teplice
De naam van dit stadje is afgeleid van teplý, wat 'warm' betekent in het Tsjechich. Er zijn natuurlijke warme bronnen, zwembaden en sauna's. Teplice ligt aan de voet van het Ertsgebergte.

Kokorínsky Dul
Dit dal ten noorden van Praag langs de rivier de Pšovka is een beschermd natuurgebied. Er bevinden zich mooie zandsteenrotsformaties en op verschillende plaatsen kan gezwommen worden.

Stuwmeer Vrbenský (Matylda)
Dit natuurgebied bij de Hnevín en de Široký, twee bergen, is een mooi recreatiegebied waar in de zomer allerlei watersporten, zoals windsurfen en waterskiën beoefend worden. Aan de oostkant is een strand.

Kamencové jezero
Dit meer is van een zeldzaam soort, omdat er zoveel aluinsteen in het water zit, zodat er geen planten, vissen en algen in leven. In de zomer is het een populair recreatiegebied met camping.

Aquadrom Most
Dit waterpark in het stadje Most is in 2003 geopend op de plaats van het oude thermale bad. Er zijn onder meer verschillende baden, sauna's, een midgetgolfbaan en een restaurant.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Tsjechië