Bezienswaardigheden Praag

Praag is na de val van het communisme opnieuw tot leven gekomen. De schitterende architectuur, sfeervolle straatjes en historische bezienswaardigheden trekken veel toeristen naar de Gouden Stad.

1. Staroměstské náměstí

Het perfecte beginpunt voor elk verblijf in de Moldaustad: een bonte drukte tegen een sprookjesachtige achtergrond. Dit plein is vanwege de sfeer en de bebouwing een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag.

2. Pařížská, Týnhof, Celetná

Van chique boetiek tot souvenirshop: winkelen in de Oude Stad kan naar hartelust. Het accent ligt vooral op souvenirs en kunstnijverheid, maar ook de chique modenamen ontbreken niet.

3. Het joodse Praag

Josefov: een krachtige getuigenis van de eens zo bloeiende joodse cultuur. Vijf synagogen getuigen nog van de bloei van dit stukje Praag. Hitler had het duivelse plan om hier het ‘museum van een uitgestorven ras’ in te richten. Paradoxaal genoeg heeft het huidige Joods museum om die reden een immense kunstcollectie.

4. Karlova, Karelsbrug, Kampa

Eeuwenlang trokken koningen en koninginnen van Bohemen over deze oeroude route. Ook nu is deze route nog een bezienswaardigheid die – ondanks de drommen toeristen – de moeite waard is. Klik hier voor meer informatie over de Karelsbrug in Praag.

5. De Praagse burcht

Een vijfsterrensymbool dat zelfs bij het kortste verblijf een must is: Pražský hrad. De Praagse burcht steekt boven de stad en meeste bezienswaardigheden uit, is de zetel van de president van de republiek en het brandpunt van nationale geschiedenis.

6. De paleistuinen in Malá Strana

Kom weer op adem en geniet van de geraffineerde landschapsarchitectuur van de paleistuinen in de wijk Malá Strana. Bij de aanleg baarde de exotische beplanting veel opzien: hier waren veel mediterrane soorten, zoals de befaamde tulp uit Turkije, voor het eerst ten noorden van de Alpen te zien.

7. Hradčany en Petřin

Tussen prachtige cultuurhistorische monumenten en bijna pittoreske landelijkheid laat de Gouden Stad zich van zijn groene kant zien. Tussendoor ziet u met het Strahovklooster opnieuw een topbezienswaardigheid uit de geschiedenis.

8. Het Veletržní palác

Een must voor liefhebbers van avant-gardekunst en een van de ­mijlpalen in de architectuurgeschiedenis. Deze indrukwekkende bezienswaardigheid bezit een schat aan Tsjechische en internationale moderne kunst en ook het gebouw zelf is erg bijzonder.

9. Staatsopera, Statentheater en Nationaal Theater

De Bohemers hebben de naam ontzettend muzikaal te zijn, maar ze hebben dan ook drie prachtige operahuizen in hun hoofdstad. Dvořák, Smetana of Mozart – alle drie de bezienswaardigheden in Praag staan borg voor een unieke muzikale belevenis.

10. Het Wenceslasplein

Deze boulevard is niet alleen een brandpunt van de nieuwste nationale geschiedenis, maar ook het flaneer- en winkelgebied van Praag.

11. Praagse jugendstil

Er is bijna geen metropool in Europa met een rijker en ongerepter erfgoed aan gebouwen uit de gotiek, renaissance en barok dan Praag. De jugendstil heeft hier echter ook een grote bloeitijd gekend en draagt een behoorlijk steentje bij aan de faam die deze stad geniet als architectonisch openluchtmuseum.

12. Laterna Magika en het zwarte theater

Het zwarte theater biedt een multimediaal totaalkunstwerk en staat garant voor een heel bijzondere avond. Muziek, film, dans, pantomime, lichteffecten en het zwarte theater versmelten hier tot een totaalkunstwerk.

13. Bier in de pivnice

Wat een bruine kroeg is voor Amsterdam, is de pivnice voor Praag. In een bierkroeg wordt gekletst, gefilosofeerd en met passie pivo naar binnen gewerkt. Het heffen van een glas in een Praagse pivnice is wat commercieel, maar dat mag de pret niet drukken.

14. Uitstapje naar Vyšehrad

Onderweg ziet u historische gebouwen, komt u door een prachtig park en hebt u fraaie uitzichten. Volgens de legende heeft de vorstin Libuse bovenop deze steile rots de glorierijke toekomst van Praag voorspeld.

15. Břevnov, Bílá hora en Hvězda

Het oudste monnikenklooster van Bohemen, de Witte Berg met zijn turbulente geschiedenis en een prachtig jachtslot zijn onmisbare bezienswaardigheden buiten de Oude en de Nieuwe stad.

Stedentrip Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Je profiteert altijd van het voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we de beste aanbiedingen voor je uitgezocht. Exclusief voor ANWB-leden!

Bekijk top 10 stedentrips Wenen