Jugendstilwandeling door Praag

Een 4 uur durende wandeling langs Praags Jugendstil

Deze route voert je langs de mooiste Jugendstilgebouwen en monumenten, van de St. Vitus kathedraal tot de typische jugendstil-brug: Čechův.

De wandeling begint met het gebrandschilderde raam van Alfons Mucha in de St.Vituskathedraal, gesponsord door de bank van Slavia. De naam van de sponsor is ook in het raam gebrandschilderd – over ‘nieuwe tijd’ gesproken. Na de kathedraal daal je af via de Neroduvastraat en de Karelsbrug naar het Oude Stadhuisplein, wat een flink stuk wandelen is, voor het Jan Hus-monument.

Jan Hus-Monument

Dit jugendstil-beeldhouwwerk is opgedragen aan de grootste nationale held van Tsjechië. Jan Hus (1370-1415) was verantwoordelijk voor de Tsjechische religieuze hervorming. Het beeld kwam tot stand in 1915 toen het 500 jaar geleden was dat de martelaar op de brandstapel was gezet wegens ketterij.

Representatiehuis

Volg na het Jan Hus-monument de groene stadsbordjes naar het nabijgelegen Representatiehuis, een leuke stop voor de lunch of een kop koffie. Kroonluchters, grote spiegels, marmer, chroom, wandschilderingen en heel veel obers die rondrijden met karretjes vol taart. Vroeg of laat ga je voor de bijl. Je zal geen spijt hebben; de taartjes smaken voortreffelijk. Bovendien heb je in deze schitterende entourage wel wat anders te doen dan calorieën tellen. Alles ademt art nouveau.

Hotel Páriz

In de straat pal achter het Representatiehuis bevindt zich Hotel Páriz. Een hotel uit 1904 en een absolute aanrader voor Jugendstil-fans. Wie door het gastenboek bladert, komt veel celebs tegen. Zanger Nick Cave logeerde er en ook filmregisseur Oliver Stone, politicus Joschka Fischer, voormalig topmodel Eva Herzigová en oud-president Václav Havel waren er te gast. Bij binnenkomst waan je je helemaal in de tijd van Klimt en Mucha, maar de 86 kamers zijn inmiddels allemaal ‘gestript’ en gemoderniseerd.

Mucha Museum

Werp een blik naar binnen en wandel vervolgens naar het Mucha museum. In 1998 kreeg de beroemde Tsjech eindelijk zijn museum in Praag. Het werd geopend door de tweede vrouw van Václac Havel. Het museum is klein, maar zeker de moeite waard. Bekijk ook de film over zijn leven. Je staat versteldvan hoe productief de kunstenaar in zijn leven is geweest, tot en met het ontwerpen van postzegels en bankbiljetten aan toe. Ook leuk: de vitrinekast met foto’s van zijn beroemde vrienden, onder wie de vrouw die hem beroemd heeft gemaakt, de actrice Sarah Bernardt – en een pianospelende Paul Gaugain in zijn onderbroek.

Evropa Hotel

Loop na het museum de straat uit en sla rechtsaf tot je uitkomt bij het niet te missen Wenceslasplein met als jugendstil-trekpleister het Evropa Hotel. Een tikkeltje vergane glorie. Ook jammer: de mensen achter de receptie zijn bepaald niet servicegericht. Je voelt je er niet welkom en ook het ontbijt is niet om over naar huis te schrijven. Wie hier allemaal niet veel waarde aan hecht, maar wel graag slaapt in een van de mooiste Jugendstilpanden van Praag zit voor een betaalbare prijs op de eerste rang.

Centraal station

De zevende stop is het Centraal Station, kan een likje verf gebruiken maar helemaal jugendstil dankzij zijn vele decoraties, waaronder gebeeldhouwde mannenfiguren.

Hotel Central

Loop hierna de Wilsonova boulevard uit en sla linksaf (Hybernská straat) voor het mooiste jugendstil-hotel van de stad: Hotel Central. Zelden zag ik oud en nieuw zo bijzonder gecombineerd als in Hotel Central, een hotel met 130 kamers gesitueerd in een verder weinig spectaculaire straat op kruipafstand van de kruittoren. De gevel is een juweel van Belle Époque, het interieur een sieraad van decadent minimalisme waarbij de ontbijtzaal in de ruimte lijkt te zweven. Prettig dat de authentieke stijlkenmerken behouden zijn gebleven en knap hoe ze zijn geïntegreerd in het op alle fronten geslaagde eindresultaat van jarenlange renoveren.

Boulevard Pařížská

Via het Oude Stadhuisplein en de joodse wijk loop je naar de PC Hooftstraat van Praag: de Parijse boulevard Pařížská, een ketting van jugendstil-huizen en hippe café’s, waaronder het beroemde Pravda, een populaire plek voor het drinken van een borrel. Dresscode: zwart. Creditcard: gold. De straat komt uit op de typische jugendstil-brug: Čechův. Hier eindigt de wandeling.

Stedentrip Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Je profiteert altijd van het voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we de beste aanbiedingen voor je uitgezocht. Exclusief voor ANWB-leden!

Bekijk top 10 stedentrips Wenen