Shoppen in Praag

Gericht winkelen wordt lastig in Praag, want er zijn geen grote winkelstraten of centra. Maar daar waar je het niet verwacht duiken de leukste winkels op. We zetten ze voor je op een rij.

Soorten winkels in Praag

Hip

De wijk SoNa (‘South of Narodni’): het Praagse antwoord op de New Yorks wijk Tribeca.

Chic

Pařížská Třída (Parijse boulevard) in de joodse wijk is uitgegroeid tot de PC Hoofstraat van Praag. Brunchen doe je bij Pravda, lunchen bij Café Barock en shoppen c.q. windowshoppen bij Pařížská 18, met in het assortiment alle merken die ertoe doen; rmani, Versace en Dolce & Gabbana. Dresscode: zwart. Creditcard: gold.

Alcohol

Becherovka (lokale kruidenlikeur). Mind you: 42 % alcohol (!) Absinth. Van Gogh werd er gek van, hier op elke straathoek te koop

Glas

Praag is ook de stad van het glas. Merken als Moser zijn wereldberoemd, maar er is gelukkig ook goedkoper glas te koop, te vinden bij Art Glass en Blue Praha, beide o.a. op het Oude Stadhuisplein te vinden.

 • Blue Praha
  Kleurrijk glaswerk (schalen, glazen) en andere originele souvenirs. Verschillende filialen door de stad, o.a. aan het einde van de Karelsbrug.
 • Art Glass
  Net iets hipper glas dan bij Blue, o.a. op het Oude Stadhuisplein.

Minstens even populair: houten speelgoed en marionettenpoppen. Gevolgd door: Russische legerpetten.

Antiek

Dankzij jaren van isolement is in Praag nog altijd veel antiek en kunst te koop.

 • Antikvariát U Zlaté Číše
  Hartje Malá Strana vind je dit winkeltje met waar je kijkt hoog opgestapelde boeken.
 • Bric à Brac Antiques
  Ontzettend veel spullen te vinden in Bric à Brac, een curiosawinkeltje vlakbij het Oude Stadhuisplein. Wie denkt zijn slag te slaan heeft het mis, want wat rotzooi lijkt, blijkt tijdens het afrekenen flink geprijsd. Logisch als je je bedenkt dat er veel originele artikelen tussen zitten uit de Art Nouveau en Art Deco-periode.
 • Antique Újezd
  Ideaal gelegen, namelijk tegenover de tramhalte, winkeltje met prachtig antiek, o.a. glas van Moser en zelfs een hangertje van art nouveau-ontwerper Lalique.

Vintage boetiek

Halverwege de Praagse burcht en de Karelsbrug loop je langs deze must-stop boektiek: Phase 2. Hét Praagse vintage-adres. Topmerken (Gucci, Prada) tegen bodemprijzen. Tassen, sieraden, kleding, schoenen, jassen. Alles vind je er. 

Haute-couture

 • Butik Klára Nademlýnská
  Mooie, maar helaas ook dure haute-couture van de in Parijs opgeleide Praagse ontwerpster Klára Nademlýnská. 
 • Pařížská
  In de duurste straat van Praag vind je uiteraard de duurste merken. Niet uit Praag maar uit Milaan. Versace, Dolce & Gabbana, Armani. 
 • Pavla & Olga
  Schuin tegenover het vintage design hotel SAX, in het rustige Vlasská in Malá Strana. Een boetiekje gerund door twee zussen: Pavla & Olga. De naaimachine ratelt als je binnenkomt. Hip, jong en een beetje gek. De zwart-wit foto’s aan de muur van de roemruchte sixties zijn van mams. O ja, er hangen ook schilderijen, van paps. Een creatieve familie! 
 • Laly Vintage Clothes
  Vlak achter de Tyn kerk en het Oude Stadhuisplein, vind je een hip straatje: Stupartska. Met op nummer 3 een winkeltje met vintage, een hoog 9-straatjes-gehalte (Jordaan).

Op zoek naar winkels met uitverkoop?

Mluvíš česky? Spreekt u Tsjechisch? Wij ook niet. Toch pikt een beetje shopaholic er in no time het belangrijkste uit. Sleva betekent uitverkoop en die begint na kerst.

Openingstijden in Praag

Tsjechië kent geen winkelsluitingswet, dus sommige winkels zijn ook ‘s avonds en ’s zondags geopend.

Een stedentrip naar Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Praag

Speciaal voor jou geselecteerd