Musea en monumenten in Praag

De gebouwen in Praag zijn al een bezienswaardigheid op zich. Maar bekijk deze gebouwen ook eens van binnen, dit zijn namelijk de must-see musea in Praag én de mooiste monumenten.

De top 6 musea van Praag

Franz Kafka Museum

Ervaringsgericht museum over Franz Kafka, pal aan de Moldau. In dit museum word je bijna letterlijk zijn bizarre vertellingen ingezogen. Ook maak je op een duizelingwekkende manier kennis met het Praag van Kafka, de stad die hij bij voorkeur omschreef als ‘een kleine moeder met klauwen’. 

Geboortehuis Franz Kafka

Veel minder kafkaësk dan het Franz Kafka Museum, maar voor de Kafka-fans natuurlijk een must, want op deze plek (het huis zelf is weg) is de ‘analyticus van de angst’ geboren. Er hangen veel foto’s van Kafka, zijn familie en zijn stad, maar minstens zoveel ruimte nemen de Kafka-souvenirs in beslag. 

Huis van de Zwarte Madonna

Museum gewijd aan het Tsjechisch kubisme, gevestigd in het eerste kubistische huis van Europa (1912) van Josef Gočár, beter bekend als Het Huis van de Zwarte Madonna. Het huis dankt zijn naam aan het barokke Mariabeeld in de hoek van de gevel. Te zien zijn schilderijen, sculpturen en meubels. Op de begane grond is er een museumwinkel waar je boeken en servies kunt kopen. Op de eerste etage kun je koffie drinken in Grand Café Orient

Mucha Museum

In 1998 kreeg de beroemde Tsjech en veelzijdige Jugendstilkunstenaar eindelijk zijn Mucha Museum in Praag. Het is klein, maar zeker de moeite waard. Bekijk ook de film over zijn leven. Ook leuk: de vitrinekast met foto’s van zijn beroemde vrienden, onder wie de vrouw die hem beroemd heeft gemaakt, de actrice Sarah Bernardt – en een pianospelende Paul Gaugain in zijn onderbroek. Vergeet de Gregor-zaal niet die hij heeft beschilderd in het Art Nouveau paleis om de hoek: het Representatiehuis, waar in 1918 de staat Tsjecho-Slowakije is uitgeroepen. 

Kampa Museum

Museum voor moderne kunst uit Centraal Europa, prachtig gelegen op Kampa eiland aan de Moldau. Het Kampa Museum is opgericht door Meda Mládek als eerbetoon aan haar overleden echtgenoot, Jan Mládek, die vlak voor de Fluwelen Revolutie van 1989 stierf. Het echtpaar dat jarenlang in Amerika woonde, heeft een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd, begonnen met een klein schilderij van František Kupka. Meda Mládek schonk de omvangrijke kunstcollectie aan de stad Praag. In de vaste collectie, o.a. sculpturen van de kubistisch beeldhouwer Otto Gutfreund. Op de muur van het museum vind je een zeker voor Tsjechië treffend motto van Jan Mládek: ‘If a Nation’s culture survives, then so too does the nation.’ 

Communisme museum

In dit barokke (!) gebouw uit 1740 vind je alles wat herinnert aan de periode tussen 1948 en 1989. Saillant detail: de ingang zit naast MacDonalds en leidt ook naar het casino! Het Communisme museum is opgezet door de Amerikaanse zakenman Glenn Spicker, twaalf jaar na de val van de Berlijnse muur. Hij heeft de tentoonstelling laten ontwerpen door de Tsjechische filmer Jan Kaplan. Filmbeelden van de Fluwelen Revolutie maken indruk en ook de verhoorkamer laat een verpletterende indruk achter. 

Let op: de meeste musea zijn op maandag gesloten. 

De mooiste monumenten in Praag

Het mooiste monument is onbetwist de stad zelf. Er staat werkelijk geen lelijk gebouw tussen! Praag staat dan ook terecht op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. 

Jan Palach monument

Klein gedenkteken op het Wenceslasplein ter ere van de filosofiestudent Jan Palach die zich op deze plek op 19 januari 1969 in brand stak uit protest tegen de Russische onderdrukking van de Praagse Lente. Juist door de simpelheid van het monument – niet meer dan een gedenkplaat – weet de gebeurtenis 40 jaar later nog indruk te maken.

John-Lennon-muur

Toen de beroemde Beatle op 8 december 1980 werd neergeschoten, ontstond op Kampa eiland spontaan een monument dat tot 1989 een twistpunt zou blijven tussen dissidenten en de communistische overheid die niets wilde weten van de opruiende graffiti. Nog altijd kan iedereen die dat wil zijn boodschap aan de wereld kwijt op dit kleurrijke pamflet van liefdesgetuigenissen en politieke statements. 

Jan Hus monument

Monument op het Oude Stadhuisplein opgedragen aan de grootste nationale held van Tsjechië. Jan Hus (1370-1415) was verantwoordelijk voor de Tsjechische religieuze hervorming. Het beeld kwam tot stand in 1915 toen het 500 jaar geleden was dat de martelaar op de brandstapel was gezet wegens ketterij.

Zizkov televisietoren

Een belangrijk symbool uit de tijd van het communisme is de televisietoren. Het futuristische bouwsel werd in de jaren ‘80 door de communisten gebouwd als stoorzender om uitzendingen uit het westen tegen te houden. Pas in 1992 was de toren volledig operationeel én – net na de Fluwelen Revolutie – meteen volledig overbodig. In het café-restaurant op 63 meter en vanuit de panoramakubussen op 100 meter heb je een mooi uitzicht. Op dit bouwwerk – overigens het hoogste gebouw van Praag – heeft de in Praag werkzame kunstenaar David Cerny zijn fantasie mogen loslaten. Hij heeft dit gedaan door reusachtige baby’s naar boven te laten kruipen. 

Petrin-toren

Ideale zondagmiddag-bestemming: de mini-Eiffeltoren uit 1891 (299 treden, 63,5 meter) op de Petrin-heuvel. Praag in vogelperspectief! Ook leuk: de lachspiegels aan de voet van de toren. Tip: naar boven met de kabelbaan (26 Kc), terug afdalend door het groen van de Petrin-heuvel. 

Het Dansende Huis

Zelden was een kantorencomplex zo de moeite van het bezoeken waard. Ten eerste is de wandeling ernaartoe al een attractie op zich. Je loopt langs de Moldau en de prachtigste jugendstilpanden, en dan krijg je hem in het vizier: Het Dansende Huis, ontworpen door de in Kroatië geboren Tsjech Vlado Miluníc. ‘Ik wilde een gebouw ontwerpen dat de situatie in Tsjechië weergaf tijdens de Fluwelen Revolutie’, legt de architect uit. ‘Verandering, beweging. Twee torens, twee periodes: de totalitaire en de vrije wereld.’ De buurman vond het ook een briljant idee.

Naast de plek waar het kantorencomplex in 1997 gebouwd werd, woonde niemand minder dan Vaclav Havel. De twee hadden grootste plannen voor een multi-functioneel gebouw dat zou moeten draaien om kunst en cultuur, maar helaas moest de eerste knieval aan het kapitalisme al tijdens het zoeken naar investeerders worden gemaakt. Om kort te gaan: een kantorencomplex bleek wél te realiseren in plaats van een cultureel centrum. Maar dan nóg was het moeilijk. De tekening was behoorlijk controversieel voor Praagse begrippen. Praag gaat immers prat op haar rijke historische architectuur. Goedkeuring kwam er dan ook pas nadat Frank Gehry zijn naam aan het project verbond. De man achter o.a. het Guggenheim Museum in Bilbao (Spanje) had voldoende autoriteit om de Pragenaars ervan te overtuigen dat dit gebouw er moest komen. Eenmaal gebouwd, kregen de twee dansende torens al snel de bijnaam ‘Ginger & Fred’ naar het beroemde danskoppel Ginger Rogers en Fred Astaire. Voor de rest heeft het gebouw niets met Hollywood kitsch te maken. Integendeel zelfs.

TIP: diverse routes, praktische tips en nog meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Praag.

Een stedentrip naar Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Praag

Speciaal voor jou geselecteerd