De leukste 10 evenementen en festivals in Praag

Praag staat bol van de prachtige architectuur. Maar ook op het gebied van festivals en evenementen is Praag een bezoek waard. Een overzicht van de top 10 jaarlijks terugkerende evenementen.

1. Masopust (Vastenavond)

Zangkoren en gemaskerde lieden begeven zich op Vastenavond in een optocht naar het cultuurcentrum Palác Akropolis. De traditie wil dat iedereen die deze optocht tegenkomt zich mag aansluiten. In Akropolis wachten dan grote hoeveelheden bier en varkensvlees. Je snapt het: vanouds een feest om nog één keer de beest uit te hangen voordat de sobere Vastentijd aanbreekt. Februari.

2. Khamoro in Praag

Khamoro is een festival rond de Romacultuur, met concerten, lezingen en workshops. Voor buitenlandse bezoekers zijn vooral de concerten aantrekkelijk: van vioolorkestjes tot, jawel, gierende gitaren. Mei/juni.

3. Pálení čarodźjnic (Walpurgisnacht)

Op 30 april wordt in Tsjechië (en ook in Duitsland, Zweden en Finland) Walpurgisnacht, oftewel ‘de nacht van de heksen’ gevierd. Het feest markeert de dood van de winter en de geboorte van de nieuwe lente. Er worden grote open vuren gestookt om de wintergeesten te verjagen en er wordt een pop die een heks voorstelt verbrand. Om begrijpelijke redenen zijn de autoriteiten wat voorzichtig met het toestemming geven voor het aanrichten voor vuren, maar als die wordt gegeven is de Petřínheuvel in Malá Strana de locatie.

4. Dnů evropského filmu (Dagen van de Europese Film)

Al meer dan twintig jaar worden in april de Dagen van de Europese Film gehouden, waarbij films uit EU-landen worden vertoond, dikwijls met Engelse ondertiteling. Veel filmmakers treden gedurende het festival op.

5. Internationale Dag van de Arbeid (en van de Liefde)

Is in deze voormalige socialistische staat nog altijd een evenement. In het Letnápark houden voormalige communisten een bijeenkomst en constateren daarbij dat de vrije markt ook niet alles is. Soms demonstreren ze in de straten van Praag. Maar 1 mei is hier vooral ook de Dag van de Liefde. Geliefden van alle leeftijden maken op deze dag een pelgrimstocht naar het standbeeld van Karel Hynek Mácha op Petřín Hill, waar ze bloemen neerleggen. Mácha, een 19de-eeuwse Romantische dichter, is de auteur van het beroemde melancholieke liefdesgedicht Máy (mei) en als dát wordt gereciteerd gaan Praagse verliefden helemaal los.

6. Biennale van Praag

Om het jaar, gedurende de oneven jaren, vindt in de periode mei/juli een kunsttentoonstelling plaats, die weliswaar niet zo beroemd is als die van Venetië, maar als je toch in de stad bent (en om hedendaagse kunst geeft) zeker de moeite waard, Biennale van Praag.

7. Pražské jaro (Praagse Lente)

De naam heeft niets met politiek te maken (Praagse Lente is ook de naam van de periode in 1968, tien partijleider toen Alexander Dubček het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde). Het grootste culturele festival van Praag stamt al uit 1946 en vindt plaats tussen half mei en de eerste week van juni. Op allerlei locaties in de stad worden muziekuitvoeringen gegeven, variërend van klassieke muziek tot jazz en wereldmuziek. Tijdig reserveren is bij de populaire festival een must.

8. United Islands of Prague (Verenigde Eilanden van Praag)

De Moldau is de centrale locatie van dit groots opgezette openluchtmuziekfestival, United Islands of Praque, in juni. Er treden zowel lokale als Europese acts op, en in de biertenten die dan overal opduiken is het een drukte van belang. Sfeer! En: de toegang is gratis!

9. Aankomst van de burčák

Noem het het Tsjechische equivalent van de Beaujolais primeur. Eind september, begin oktober arriveert de burčák in Praag: een wat troebele, piepjonge wijn uit Moravië. Hij wordt rechtstreeks vanuit het vat in de kroes geschonken en – wij waarschuwen maar één keer – drinkt verraderlijk gemakkelijk weg.

10. Sinterklaasavond in Praag

Ja, ook in Praag rijdt de Goedheiligman op 5 december, al ziet het er hier wel een beetje anders uit. De Sint wordt hier niet vergezeld door Pieten, maar door een engelfiguur (die zich ontfermt over de kinderen die zoet zijn geweest) en een koboldachtige duivel. De laatste maakt alle kinderen – braaf of stout – doodsbang, en waarschijnlijk ook menige volwassenen. We hebben er de VN nog niet over gehoord. Plaats van handeling: omgeving Karelsbrug en Staroměstské náměstí.

Speciaal voor jou geselecteerd