Doen rondom Praag

Nog tijd over na je bezoek aan Praag? Sla dan deze bezienswaardigheden in de buurt van Praag zeker niet over.

30 km van Praag: Karlstein

Een kasteel zoals een kasteel bedoeld is. Hoog op een rots, met sprookjesachtige torens. In één van de torens, de Grote Toren, bevindt zich de legendarische Kapel van het Heilige Kruis. De muren van de kapel zijn versierd met 2400 edel- en halfedelstenen, die in verguld gips zijn ingelegd. Daarboven welft zich een eveneens vergulde en met vele honderden Venetiaanse glazen sterren bezette kunstmatige hemel. Dit kasteel der kastelen is alleen per rondleiding te bezoeken.

50 km van Praag: Theresienstadt

Vanuit Praag ben je in ongeveer vijf kwartier in het stadje Terezín, bij ons beter bekend als Theresienstadt. Het pittoreske stadje kreeg in de Tweede Wereldoorlog een heel ander aanzien toen de Duitsers van de stad een berucht doorvoerkamp maakten, van waaruit tienduizenden Joden naar concentratiekampen werden doorgestuurd naar het oosten. In het centrum herinnert het Getto Museum aan de bezetting van Terezín door de nazi’s. Voorheen was hier op de begane grond een tentoonstelling te zien van tekeningen gemaakt door kinderen in het kamp, maar die is nu verplaatst naar de Pinkas-synagoge in Praag. Buiten het centrum ligt het Kleine Fort, dat door de Gestapo gebruikt is als gevangenis voor ‘politieke gevangenen’. Om het fort te bereiken loop je langs een begraafplaats waar meer dan 10.000 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog liggen begraven. Het fort zelf is ook te bezichtigen.

70 km van Praag: Kutná Hora

Omzoomd door een granieten landschap van flats, snap je misschien niet waarom deze stad op de Werelderfgoedlijst staat van de Unesco. Maar ben je eenmaal de buitenwijken voorbij en wandel je het oude centrum binnen, dan wordt het snel duidelijker. Niet missen: St.Barbara-kathedraal (schoolvoorbeeld van de gotische architectuur) en het zilvermuseum Hrádek. Dit museum is gevestigd in een oud fort. Als bezoeker krijg je een klassieke witte mijnwerkersoutfit aan en kun je een ondergrondse rondleiding krijgen, inclusief mijnwerkerslamp.

180 km van Praag: Cesky Krumlov

Na Praag trekt Cesky Krumlov de meeste bezoekers. Het stadje betovert onmiddellijk als je via één van de stadspoorten 750 jaar geschiedenis binnenwandelt. Behalve populair als historisch stadje (lees: 1 miljoen bezoekers per jaar) is Krumlov een populaire kanoplek. De Moldau meandert er dwars doorheen en zorgt op een paar plekken voor spectaculaire stroomversnellingen.

Zeker doen

 • Rondleiding door het barokke theater. Zonder dit betoverende theater bezocht te hebben met zijn oorspronkelijke theaterfonds, heb je het kroonjuweel van Krumlov gemist.
 • De toren van de burcht beklimmen. Na 180 treden heb je een prachtig uitzicht over de stad.
 • Egon Schiele Art Centrum bezoeken. Dit museum met tekeningen en meubels van de Oostenrijkse schilder (1890 – 1918) is gevestigd in een oude bierbrouwerij en inspireert op alle fronten. Want ook het gebouw zelf is mooi.
 • Een Mojito drinken bij de beste cocktail-shaker van Krumlov, (onder aan de hoofdingang van de burcht). Raadselachtig genoeg wordt deze Cubaanse ‘limoensap’ hier op elke straathoek geschonken. Een beetje vreemd, maar wel lekker!
 • Gaan raften.
 • Kloostertuin bezoeken (steegje tegenover de burcht): een oase van rust temidden van de drukte.
 • Een klassiek concert bijwonen in de Maskeradezaal (burcht). Zelfs al wordt er op z’n Oost-Europees gespeeld, dat wil zeggen met veel techniek en weinig bezieling, de entourage is er sprookjesachtig.

Beter niet doen

 • Český Krumlov bezoeken in de maanden juli en augustus. In de zomermaanden kun je er over de hoofden lopen. Alcoholics United! Overigens is een bezoek aan de brouwerij zelf wel de moeite waard.
 • Het Torture Museum bezoeken. Marteling op zich.
 • Op zoek gaan naar leuke snuisterijen uit grootmoederstijd bij Antique Nostalgique aan de voet van de slottrap (Zámecké schody 8). Of je moet al jaren op zoek zijn naar een exemplaar van ‘Mein Kampf’ (!) en gespen met SS-insignes sparen.
 • Plein der Eendracht. Weinig elegant en veel te druk.

Een stedentrip naar Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Praag

Speciaal voor jou geselecteerd