Treinreizen Europa: de 12 mooiste

Met de trein op avontuur? De ANWB heeft voor jou een selectie gemaakt van 12 mooie Europese treinreizen.

1. Treinreis Zwitserland: St. Moritz – Disentis – Zermatt

(ruim 275 km) 

Het traject van de Glacier Express per lokale trein begint overdonderend, met de Albulaspoorlijn, Werelderfgoed, naar Chur. En meteen daarna de Rheinschlucht, ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd. Vervolgens spoor je over de Oberalp-pas en door de Furka-tunnel. Een keertunnel van 270 graden zorgt ervoor dat de trein 150 meter lager het Rhônedal inrolt,  waarna je in Zermatt tot stilstand komt, met zicht op de Matterhorn. 

Hoe? De RegioExpress brengt je van St. Moritz naar Reichenau en vanaf Reichenau naar Disentis. Daar stap je over naar Andermatt. Vervolgens reis je van Andermatt naar Brig en van Brig naar Zermatt. 
Totale reistijd: circa 7,5 uur

2. Treinreis Zwitserland: Chur – St. Moritz – Berninapas – Tirano

(124 km)

Over de twee spectaculaire spoorlijnen die samen Unesco Werelderfgoed zijn, de Bernina- & de Albulaspoorlijn, rijden ook lokale treinen. De Albulaspoorlijn (63 km) begint in Chur, en gaat via tunnels en hoge viaducten (zoals het beroemde Landwasserviaduct, waarna de trein in een bergwand verdwijnt) naar St. Moritz. En daar begint de Berninaspoorlijn (61 km), die zich over de Berninapas slingert, via gletsjers en bergmeren. Om na vele bochten, tunnels en viaducten uiteindelijk net over de grens in het sfeervolle Italiaanse plaatsje Tirano te eindigen. 

TIP: maak een 8-daagse treinreis waarbij je beide treinreizen, hierboven genoemd én wereldberoemd, combineert.

TIP: kijk voor voordeelpassen waarmee je een aantal dagen in de Zwitserse treinen kunt reizen en 490 musea kunt bezoeken (én kinderen tot 16 jaar gratis mee mogen) op SwissTravelSystem.com.

Met de auto naar Zwitserland? Regel een vignet.

Met ANWB Ledenreizen naar Zwitserland

3. Treinreis Noorwegen: Bergen – Flåmsbana – Oslo

(ruim 520 km)

Een van de indrukwekkendste treinroutes van Europa is de Flåmsbana Scenic Railway. Je bereikt het traject door onderweg van Bergen naar Oslo (de Berger Railway) in Myrdal uit te stappen. Een hoogteverschil van 886 meter wordt overbrugd met als hoogtepunten de Kjosfossenwaterval en het Aurlandsfjord.

Hoe? Neem de Berger Railway van Bergen naar Oslo. Als je tijd hebt, ga dan met de Flåmsbana Scenic Railway naar het Aurlandsfjord.
Totale reistijd: circa 7 uur

4. Treinreis Scandinavië: tot over de poolcirkel en terug

In REIZEN Magazine 4/2017 verklapte Helmutt Brall, eigenaar van de Treinreiswinkel, zijn favoriete reis: ‘Via Stockholm door Zweedse bossen en langs meren noordwaarts naar Lapland, de poolcirkel over, en dan door Noorwegen terug.’ Langs ondermeer de Lofoten, rendieren en fjorden, maar ook Trondheim en Oslo. Voor een reportage in REIZEN Magazine 6/2017 maakte Bas van Oort deze treinreis (en door in Narvik een auto te huren pikte hij ook nog de Noordkaap mee). Bas: ‘Bizar mooi was het. Ja, het kan ook de wind zijn geweest, maar mijn ogen werden soms vochtig.’ Reizen met de trein in Scandinavië is makkelijk, betaalbaar en comfortabel. Vrijwel alle treinen bieden gratis wifi.’

Hoe? Richtprijzen tickets: Amsterdam – Kopenhagen: € 97 (retour), Kopenhagen – Stockholm: € 75, Stockholm-Boden: € 67. Boden – Kiruna – Narvik: € 43, Bodø – Andalsnes € 70, Bergen – Oslo € 10 en Oslo – Göteborg € 60. Tickets boeken kan via anwb.nl/vakantie/treinticket. Maar wat ook kan: via treinreiswinkel.nl een complete Scandinavië-treinrondreis boeken.

Naar Noorwegen met ANWB Ledenreizen

5. Treinreis Spanje: Madrid-Cuenca-Valencia

(ca. 380 km)

Dat Madrid en Valencia de moeite waard zijn, heeft geen betoog. Voor beide steden kun je een touristcard kopen waarmee voor ondermeer gratis openbaar vervoer en toegang tot vele musea. Een 24-uur-kaart voor Valencia kost € 15 en voor Madrid € 45. Tussen bede steden loop de AVE hogesnelheidslijn en die maakt het mogelijk in Cuenca uit te stappen. Een klein stadje, maar sfeervol en zeker een bezoek waard. Tip: blijf minimaal één nacht slapen. Voor de hangende huizen, de imposante kathedraal, het middeleeuwse centrum, de ijzeren brug, de Castillo-wijk en nog veel meer.

Hoe? Met die hogesnelheidslijn kun je nu in 51 minuten van Madrid naar Cuenca(al voor € 14 indien je een vroege of late rit boekt), en in 57 minuten van Cuenca naar Valencia (al voor € 15 als je een vroege of late rit boekt). Meer info vind je op de site van de Spaanse spoorwegen: renfe.es.

6. Treinreis Spanje: Barcelona – Zaragoza – Madrid

(ruim 630 km)

Barcelona is, zoals bekend, een topstad. Maar Estacio Sants, het hoofdstation van Barcelona, is niet het mooiste van de Catalaanse metropool. Snel instappen dus en met de herinnering aan Gaudí’s meesterwerken naar Zaragoza. Tijdens de drie uur durende treinstop is er voldoende tijd om de Basílica de Nuestra Señora del Pilar te bezoeken. Na Zaragoza spoort de trein over de Spaanse meseta naar Madrid, ook weer een topstad.

Hoe? De regionale trein vertrekt een keer per dag om 09.03 vanaf Barcelona Saints (i.v.m. veiligheidsmaatregelen word je paspoort gecontroleerd en je bagage gescand) en komt aan op station Madrid Chamartin (tussenstop in Zaragoza).
Totale reistijd: circa 12 uur (inclusief tussenstop)

7. Treinreis Spanje: slow train Bilbao-Oviedo-Santiago de Compostela

(650 km)

Met spotgoedkope lokale treintjes vanuit Bilbao (voor pintxos & Guggenheim Museum), de hoofdstad van Baskenland, naar Santiago, de stad van Sint Jacob. Over smalspoor via Llanes (voor appelcider en bergkaas), de Playa de Po, de Picos de Europa, mini-akkertjes, Oviedo (‘Het lijkt Parijs wel, na al die dorpen!’) en Ferrol, met de knus boemelende Transcantábrico, dat is fiesta. Tot in Santiago de Compostela, waar het lijkt alsof de torens van de kathedraal de hemel raken. 

Hoe? Over het smalspoortreinennet van FEVE. Prijsindicatie: Bilbao – Llanes (186 km): € 17,75. Of Oviedo – Ferrol (266 km): € 23,15. Kaartjes koop je op het station, in Bilbao is dat station La Concordia, achter het grote RENFE-station. Of wat ook kan: treinreiswinkel.nl biedt een complete 9-daagse rondreis in Noord-Spanje aan met FEVE-treinen, vanaf € 729.

Met ANWB Ledenreizen naar Spanje

8. Treinreis Schotland: Fort William – Mallaig

(ruim 70 km)

Volg de route van Harry Potter’s Zweinsteinexpres met de Jacobite train. Het traject van de West Highland Line loopt dwars door de mysterieuze Schotse hooglanden. Het 21 bogen tellende Glenfinnan-viaduct inspireerde vele filmregisseurs en enkele treinwagons zijn gebruikt voor de Harry Potter-films. Als de trein door de Schotse heuvels dendert, is er niet veel fantasie voor nodig om de School voor Hekserij en Hocus-Pocus om de hoek te zien liggen.
Totale reistijd: circa 2 uur

9. Treinreis Ierland: Rosslare – Dublin – Galway

(ruim 370 km)

Met de auto reis je in Ierland veel sneller, maar de trein neemt je mee door het achterland. Door het berglandschap van County Wicklow met haar watervallen, talloze moeras- & heidegebieden en hoofdstad Dublin tot in niemandsland Connemara met als eindpunt de Cliffs of Moher, die tweehonderd meter hoog uit zee oprijzen.

Hoe? Met de Iarnród Éireann of Ierse Spoorwegen neem je vanuit Rosslare de trein naar Dublin Connolly om vervolgens op Dublin Heuston over te stappen op de trein naar Galway.
Totale reistijd: circa 5,5 uur

10. Treinreis Frankrijk: Nice – Digne-les-Bains

(150 km)

Niet lang na vertrek uit het mooie Nice kun je vanuit de Train des Pignes al besneeuwde Alpentoppen zien. Bergdorpje Entrevaux is dan een fijn plekje om even uit te stappen. Zo ook, even verderop, het gehucht St-André-les-Alpes dat een populair is vanwege het bergpanorama. De treinrit eindigt in Digne-les-Bains, voor Provençaalse begrippen een metropool (16.000 inwoners).

Hoe? De Train des Pignes vertrekt vier keer per dag vanaf het Gare de Nice CP. Er zijn 28 haltes tussen de twee steden, vaak in prachtige, middeleeuwse dorpen.
Totale reistijd: circa 3,5 uur

Met ANWB Ledenreizen naar Frankrijk

11. Treinreis Italië: Bologna – Florence – Pisa

(ruim 225 km)

Vanuit Bologna, de eeuwenoude universiteitsstad, door de Apennijnen naar Florence, via droomdorpjes en steden als Lucca, de ‘stad van honderd kerken’. En na Florence eindigt je reis in Pisa, uiteraard nabij het Veld der Wonderen (Campo dei Miracoli), met de befaamde Scheve Toren en het Baptisterium.

Hoe? Met de intercity van Trenitalia vertrek je vanaf Bologna Centrale naar Firenze Rifredi. Op Firenze Rifredi stap je over op de stoptrein naar Pisa Centrale.
Totale reistijd: circa 2 uur

Met ANWB Ledenreizen naar Italië

12. Treinreis Portugal: Lissabon – Porto – Douro

(ruim 500 km)

Spoor van Lissabon naar de havenstad Porto, de voormalige hoofdstad die qua no-nonsense mentaliteit sterk aan Rotterdam doet denken. Maar niet qua uiterlijk, want het complete historische centrum is Werelderfgoed. Vanaf het Sao Bente Station neem je de Linha do Douro-spoorlijn naar de bovenloop van de Douro. Door 26 tunnels en over 30 bruggen boemelt de trein langs wijngaarden waar de ‘portdruiven’ groeien. Dan kun je zien, ruiken en proeven.

Hoe? Companhia dos Caminhos van de Ferro Portugueses (CP) rolt van Lissabon naar Porto. Neem hier de Linha do Douro van Porto naar Douro.
Totale reistijd: circa 5,5 uur

Met ANWB Ledenreizen naar Portugal

Je internationale treintickets boeken via de ANWB

Comfortabele stoelen, snel van A naar B... Reizen met de trein heeft veel voordelen. Met de Thalys, ICE International, Eurostar en de Intercity Berlijn, dé hogesnelheidstreinen, reis je comfortabel en snel naar je bestemming. Parijs, Londen, Berlijn en Brussel zijn zomaar wat steden waar je gemakkelijk kunt komen met de trein.

Boek je treinticket

Overzicht van alle treinreizen