8 Spectaculaire treinreizen

en goedkopere alternatieven

Zak weg in een fauteuil, boemelend door Zuid-Afrika, beleef India vanuit de Maharajas’ Express of rol door de Rockies in een panoramawagon. Acht treinreizen die je nooit meer vergeet. Plus daarnaast: hun betaalbare broertjes.  Treinprijzen veranderen regelmatig, per jaar of seizoen. De hier genoemde prijzen dus ook.

Eastern & Oriental Express: Singapore – Bangkok (Maleisië & Thailand)

De luxe Eastern & Oriental Express rijdt in 3 of 4 dagen over het gehele Maleisische schiereiland: van Singapore naar Bangkok, of andersom. Onderweg passeer je rivieren, rijstvelden, dichtbegroeide jungle, boerengehuchten met rokende vuurtjes en heb je uitzicht op de Golf van Thailand.

Dit alles vanuit de comfortabele restauratie, de observatiewagon of je eigen coupé: een zitkamer die ‘s avonds (terwijl je zelf dineert) wordt omgetoverd tot slaapkamer. Na vertrek uit Singapore passeert de trein de Straat van Johore (de waterweg die Singapore van Maleisië scheidt), Kuala Lumpur, Penang en Hua Hin, met Bangkok als eindbestemming, de culturele schatkamer van het ‘land van de glimlach’. Er is ook tijd voor diverse excursies: zo maak je een tocht per riksja door de multiculturele Maleisische smeltkroes Penang en een cruise over de beruchte River Kwai. Verzorging aan boord met o.m. live muziek, lunches & diners van sterren-niveau en dagelijks afternoon tea.
Kosten: vanaf circa € 2.875 pp, inclusief de maaltijden en de excursies.
Info/boeken:
orient-express.com
incento.nl

ALTERNATIEF: Thai- & Malaysian Railways

Tussen Thailand en Singapore rijden ook ‘gewone’ slaaptreinen. Je moet minimaal één keer overstappen en de trein stopt niet voor excursies, maar je hebt wel precies hetzelfde uitzicht. Minder comfortabel (hoewel zeker niet Spartaans), maar ook véél goedkoper. Als je kiest voor de meest luxe opties kost een enkele reis € 130, en de goedkoopste optie (met bedden) kost slechts € 70. Dat is exclusief maaltijden, maar je eet aan boord al voor € 5!
Meer info & tips voor boeken (= ter plekke aan het loket is vaak het goedkoopst): seat61.com/Malaysia & seat61.com/Thailand.

Aanbod van rondreizen van onze reisdochter FOX

Ben je geïnteresseerd in een rondreis? Bekijk de website van onze reisdochter FOX voor meer aanbod. FOX brengt je comfortabel naar het hart van jouw ultieme droombestemming.

Rondreis Thailand Rondreis Maleisië

Rocky Mountaineer: Toronto – Vancouver (Canada)

Sneeuw glinstert op de toppen, water dendert door het dal. de eeuwig zingende bossen, waarin je niet graag zou verdwalen, glijden voorbij. Stap in de Rocky Mountaineer en beleef Canada (eventueel vanuit de panoramawagon) van oost naar west of vice versa.

Op de eerste dag nemen passagiers Toronto onder de loep: de CN Tower, Harbourfront Centre en de Art Gallery zijn must-sees. Dag twee staat in het teken van de spetterende Niagara Falls. Maar er is meer: in Jasper National Park vang je wellicht een glimp op van wolven, elanden, arenden en beren. Een gondel zoeft naar de top van de Rocky Mountains in Banff en de natuurlijk gevormde rotsbrug in Yoho National Park fascineert elke reiziger. Overnachten gebeurt in een chique suite aan boord of in een sterrenhotel onderweg. Na 16 dagen eindig je, met genoeg frisse lucht voor een heel jaar in beide longen, in Vancouver.
Kosten: vanaf € 3290 pp, incl. hotelovernachtingen onderweg, alle excursies en diverse maaltijden aan boord.
Info/boeken:
rockymountaineer.com
incento.nl

ALTERNATIEF: VIA Rail Canada

VIA Rail biedt ongeveer dezelfde routes als de Rocky Mountaineer, maar dan zonder excursies en voor een meer vriendelijke prijs. Elke stoel wordt ´s nachts een bed, waarin je 4 nachten lang wiegend de uitzichten van de dag verwerkt. De Sleeper Plus class komt met een bed, maaltijden aan boord en dezelfde uitzichten als vanuit de Mountaineer, vanaf € 1100 dollar enkele reis. Prijzen verschillen sterk per seizoen, plan je reis dus ver van tevoren. Economy Class reizen kan ook, in een comfortabele, verstelbare stoel: vanaf € 444 dollar enkele reis, maaltijden niet inbegrepen.
Info/boeken: viarail.ca

Reisaanbod rondreizen Canada, reisdochter FOX

Rovos Rail: Pretoria – Kaapstad (Zuid Afrika)

Vorstelijk door Zuid-Afrika met Rovos Rail. Slapen in een hemels tweepersoonsbed, dineren zoals de upper class dat op een cruiseschip doet en badderen met uitzicht op landschappen die gephotoshopt lijken. Waar gaat de reis naartoe? In 51 uur (3 dagen) doorkruis je Zuid Afrika, van Pretoria naar Kaapstad, bijvoorbeeld.

Sporen over schier eindeloos grasland, door imposante gebergtes en eindigend bij de wijnvelden van Kaap de Goede Hoop. Wie wil dat niet? Ooit kocht Rohan Vos zijn eerste ‘Jaren ’20 locomotief’ op een veiling. ‘Leuk voor mijn dochter’, dacht hij destijds. Maar zijn hobby liep uit de hand, vandaag de dag glinstert op vele wagons de bijnaam Pride of Africa. Vos (zoon van Nederlandse ouders) had nooit durven dromen dat zijn Rovos Rail zo groot(s) zou worden. Zijn locomotieven beschouwt hij als mensen. Ze dragen namen van familieleden en onbruikbare (‘overleden’) exemplaren blazen hun laatste stoom uit op een ereplekje: de werkplaats.
Kosten: vanaf € 1.160 per compartiment, incl. maaltijden, drankjes en excursies. Let op: als je solo slaapt, betaal je 50% extra.
Info/boeken:
rovos.com
• incento.nl

ALTERNATIEF: Shosholoza Meyl

Je stapt op in Johannesburg en tuft in twee dagen – zonder onderweg uit te stappen voor excursies – naar Kaapstad. Een stuk minder luxe dan de Rovos Rail treinen, maar deze trein is wel voor de kleinere beurs toegankelijk. Tourist class (hierbij heb je een bed tot je beschikking) kost € 44 en een zitplek € 26,40 (maar dan moet je dus 2 dagen rechtop zitten). Beide prijzen voor een enkele reis, maaltijden niet inbegrepen. Er rijdt wel een karretje met consumpties, maar zelf je broodtrommel meenemen is geen overbodige luxe.
Info/boeken: shosholozameyl.co.za

Bekijk ook andere rondreizen in Zuid-Afirka van onze reisdochter FOX.

Indian Pacific: Sydney – Perth (Australië)

‘G’day mate!’
Welkom aan boord van de Indian Pacific. Van het Opera House naar Swan River, oftewel van Sydney naar Perth. In 4 dagen overbrug je 4352 kilometer Australië.

Sporen van Grote Oceaan naar Indische Oceaan (de zeeën die deze trein zijn naam gaven) of andersom. Via de mysterieuze Blue Mountains zet de trein koers richting ‘Silver City’ Broken Hill, een mijnstadje waar je afremt om erfgoed & cultuur op te snuiven. Na de Outback is Adelaide aan de beurt, de bruisende en culinaire hoofdstad van het zuiden. Iets heel anders is spookdorp Cook – in de schier eindeloze Nullarbor woestijn – dat door bandieten geplunderd lijkt. En Kalgoorlie laat zien wat edelmetaal (goud) in de grond met een gebied kan doen. Dit alles ervaar je vanuit je suite met fijne stoelen, airco, tweepersoonsbed en eigen badkamer. A ripsnorter of a trip! Vrij vertaald: onvergetelijk.
Kosten: de hier beschreven Platinum Service kost € 2945 pp (enkele reis). Dit is inclusief excursies, maaltijden en drankjes.
Info/boeken:
incento.nl/Indian-Pacific

ALTERNATIEF:  Indian Pacific – Gold Service

Tot juli 2016 kon je in dezelfde trein ook via de zogenaamde Red Service reizen, op een verstelbare fauteuil met voetsteun, en met aan het eind van de wagon douches & toiletten. Kosten: € 850 enkele reis. Maar deze Red Service is – ‘Sorry mate!’ - geschrapt. Goedkoopste kaartje is nu € 1715 (Gold Service). Minimaal 6 maanden vooraf boeken levert je 25% korting op.
Info: seat61.com/Australia

Bekijk ook andere rondreizen in Australië van onze reisdochter FOX.

Maharajas’ Express: Delhi – Mumbai (India)

India is een treinland. 11.000 treinen verplaatsen over 108.000 kilometer rails dagelijks 13 miljoen passagiersvan A naar B. En aIs de trein van binnen vol is, dan is er altijd nog wel een plekje op het dak. Hoewel…

Stiekeme meelifters zul je op de Maharajas’ Express, een van de meest luxe treinen in het land, niet treffen. Weelderige suites met glanzend beddengoed smeken om nooit meer verlaten te worden en de restauratiewagons lijken – met glimmende zetels, gelakt houtsnijwerk en serviesgoed met decoratief verwerkt bladgoud – regelrecht gekopieerd uit een paleis. Hoogtepunten van het traject? We noemen de marmeren Taj Mahal bij zonsopgang (onder het genot van een champagne-ontbijt). Tijgers en luipaarden spotten in Ranthambhore National Park. Een bezoek aan ‘Roze Stad’ Jaipur (met het bekende Amber Fort). Een polowedstrijd met olifanten. Wandelen in het Venetië van het Oosten: Udaipur. En, last but not least sir, het Dinosaur Fossil Park. Op de achtste dag arriveer je, helemaal zen, in Mumbai.
Kosten: de goedkoopste suite (voor 2 personen) kost € 6875 pp (o.b.v. een Deluxe Compartiment). Dat is inclusief alle maaltijden, drankjes en excursies (met Engelstalige gidsen). Geldboom in je tuin? Tel dan ruim € 20.000 neer voor de Presidential Suite, het grootste treincompartiment ter wereld (42 m²) met 2 slaapkamers en een aparte zit/eetkamer.
Info/boeken: incento.nl

ALTERNATIEF: Indian Railways

Het traject Delhi – Mumbai kan sneller en goedkoper. Met Indian Railways doe je er 26 uur over en betaal je slechts een fractie: eersteklas reizen (met airco) kan vanaf € 42 per persoon. En dat is zelfs nog de ‘duurste’ optie.
Info/boeken: indianrail.gov.in
Een IndRail Pass aanschaffen kan voordelig zijn als er meerdere treinreizen binnen India op het programma staan, zie ook: indianrail.gov.in/international_Tourist

Bekijk ook andere rondreizen in India bij onze reisdochter FOX.

Golden Eagle Trans-Siberian Express: Moskou – Vladivostok (Rusland)

Zonder twijfel ’s werelds meest beroemde trein. Doorkruis acht tijdzones en schommel vanaf Moskou 9000 km (bijna een kwart van de aardomtrek) naar Vladivostok. Vanuit je suite, van Silver Class tot Imperial, heb je weids uitzicht op de Oeral en over de Siberische steppen.

De legendarische reis begint in Moskou. Maar vóór de trein vertrekt, spendeer je met het reisgezelschap een dag in de Russische hoofdstad voor onder meer de Basilius kathedraal en het Kremlin bij het Rode Plein. ‘s Avonds begint de reis richting Vladivostok en geniet je de eerste maaltijd aan boord van de Golden Eagle. Ook de rest van de reis biedt een goed gevuld programma: het door Unesco erkende Kremlin-fort in Kazan, het ‘Parijs van Siberië’ (oftewel Irkoetsk), een lunch aan de oevers van het Baikalmeer en een wandeltocht op dag 14 langs de militaire installaties van het ‘verboden’ Vladivostok. In de royale restauratiewagons serveert het personeel een mix van Russische en Westerse gerechten.
Kosten: Silver Class geniet je vanaf € 14.195 pp,  inclusief maaltijden, excursies en hotelovernachtingen. De Imperial Suite (met persoonlijke butlerservice) gaat vanaf € 27.695 per persoon.
Info & boeken: incento.nl

ALTERNATIEF: Rossiya

Moskou – Vladivostok kan ook in 7 dagen. De Rossiya is vele malen goedkoper: een enkele reis in de 2de klas (stapelbedden) is er vanaf € 450 pp. Maaltijden zijn niet inbegrepen (maar wel te koop). Zelf wat te knabbelen meenemen kan echter geen kwaad.
Info/boeken:
• seat61.com/Trans-Siberian
En voor de 9-daagse Trans-Siberie-Express-Basic, zie De Treinreiswinkel.

Bekijk ook andere rondreizen in Rusland bij onze reisdochter FOX.

Shangri La: Peking – Ürümqi (China)

Van metropool Peking naar een van de meest geïsoleerde steden op aarde, omringd door woestijnen en aan de voet van het Tian Shan gebergte: Ürümqi. Onderweg In de Shangri La, een van de modernste en comfortabelste treinen van China, ontbreekt het je aan niets.

Er zijn topchefs aan boord, de airco zorgt voor een aangename temperatuur, mahoniehouten meubels geven een luxe-gevoel en er zijn aan boord diverse mogelijkheden voor het volgen van Chinese lessen in het gemoedelijke barrijtuig. Tijdens de 12 dagen durende reis kom je ogen tekort. In Peking bezoek je De Verboden Stad, het Keizerlijk Paleis dat vroeger voor ‘het gewone volk’ niet toegankelijk was, gevolgd door een lunch van, hoe kan het anders, Pekingeend. Ook houdt de trein halt bij o.m. de door bos omringde Shaolin tempel, de vestingmuren van Xi’An, de Huaqing Hot Springs, de ‘zingende’ zandbergen bij Dunhuang (zand en wind geven samen een concert), de indrukwekkende Mogao grotten en de ruïnes van Jiaohe.
Kosten: vanaf 899 dollar per persoon.
TIP: met de Shangri La én de Transsiberian Express kun je ook een groot deel van de Zijderoute afleggen, een reis van 21 dagen door vijf verschillende landen. Opstappen geschiedt in Moskou en na drie weken eindig je dan in Peking.
Info/boeken: incento.nl

ALTERNATIEF: China Railways

Ook met een ‘gewone’ trein kun je China verkennen. Hetzelfde traject (Peking – Urümqui) duurt met China Railways 30 tot 40 uur, het verschilt per trein. Er zijn verschillende klassen. ‘Soft sleeper’ (stapelbedden) is aan te raden, anders zit je op een stoel die elk uur harder lijkt te worden. Een bedje aan boord is er al vanaf ca. € 100 per persoon.
Meer info:
seat61.com/China
travelchinaguide.com

Bekijk ook andere rondreizen in China van onze reisdochter FOX.

Seven Stars: Kyushu (Japan)

De ongekend luxueuze Seven Stars in Kyushu rijdt als cruisetrein over Kyushu, Japans meest zuidelijke eiland. Volgens de Japanse pers verslaat de Seven Stars legendarische treinen als de Orient Express met gemak. Dat mag ook wel voor circa € 3000 per persoon. Wat krijg je voor dit geld?

De Seven Stars rijdt twee routes. Een korte in het noorden van Kyushu van 2 dagen en 1 nacht. En een lange van 4 dagen en 3 nachten, waarbij je één nacht buiten de trein slaapt in een ryokan (een traditionele Japanse herberg). Tijdens de lange route krijg je een indruk van het uitbundig mooie Kyushu-eiland. De trein glijdt langs heuvels, rijstvelden, bergen, rokende vulkanen,  de oceaan en dampende, hete bronnen loopt. Kortom, het idyllisch Japanse landschap inclusief lage huisjes met kruldaken, die je uit de schoolboeken van vroeger kent. De Seven Stars (de 7 staat voor de 7 prefecturen van het eiland) biedt zowel glimmende wagons met gouden tekens als een legertje stewards en gastvrouwen die helpen tot en met het aantrekken van je yukata (de lichte kimono voor het diner). Treinontwerper & kunstenaar Eiji Mitooka haalde voor het interieur alles uit de kast. Het houtwerk in de gangen is kunstig. De douches zijn gelambriseerd met hinoki cipres, dat heerlijk geurt als het nat wordt. Voor het raam hangen bamboeschermen. Er zijn ook excursies. Zoals per luxedesignbus naar Nagasaki of, een dag later, naar de Aso, de grootste actieve vulkaan in Japan, in Kyushu’s groene, vruchtbare hart. En het nachtje slapen in de ryokan, in een Hobbit-landschap met kronkelpaadjes . Verder wordt de treinreis begeleid door een mitrailleurvuur van schaaltjes met eten. Nooit gewoon. Altijd pijnlijk nauwkeurig verzorgd, versierd met bloemetjes en twijgen. Vijf soorten vis bij het ontbijt, tempura gerechten, misosoep, enzovoort.
Info/boeken: een 2-persoons-suite kost € 1100 pp voor de ‘2 dag/1 nacht’ en € 3000 voor de ‘4 dag/3 nacht’. Inbegrepen: overnachting, excursies, maaltijden, drankjes, plus de nacht in de ryokan. Beide routes (800 en 1200 km) beginnen en eindigen in Fukuoka. 
Hoe kom je er? KLM vliegt retour v.a. circa € 981. Fukuoka wordt met de snelle Shinkansen trein verbonden met Tokio en Osaka.

ALTERNATIEF: Orange Restaurant Express

Een poor man's cruisetrein die je in 3 uur al dinerend langs de mooiste plekjes van Kyushu voert. Prijs: € 60 pp. Eten en bediening uitstekend. Design (je kent hem): Eiji Mitooka.

Wil je een week lang heel Kyushu per trein doorkruisen, schaf dan de goedkope Japan Rail Pass aan, speciaal bestemd voorbuitenlandse reizigers. 7-dagenpas: € 205 (1ste klas: € 273), 14-dagen-pas: € 327. De pas geeft toegang tot vrijwel alle treinen van de Japan Railways maatschappij (JR) door heel Japan, van de snelle Shinkansen-treinen tot de lokale- en de exprestreinen, 24 uur per dag op het gehele Japanse spoorwegnetwerk (20.000 km). Ook sommige bussen en ferry’s en de Tokio Monorail (luchthaven) zijn inbegrepen. Reserveren hoeft niet maar doen ze graag voor je op de grote stations. De Shinkansen is uiterst comfortabel (Engelse info, catering, stopcontact voor je laptop’.
Info/boeken: japan-rail-pass.nl & jrkyushu.co.jp/english
TIP: koop in station of warenhuis voor in de trein de bento, een lunchdoos met rijst, vis of vlees en groenten in alle combinaties, compleet met stokjes. Met trein & taxi kom je overal. Budgethotels kosten ca. € 60 pp.

Bekijk ook andere rondreizen in Japan van onze reisdochter FOX.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd