10 onvergetelijke treinreizen

Rail je mee?

Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. 10 treinreizen om van te dromen. Rail away!

1. Spektakel in de Zwitserse Alpen: Bernina Express

De aanleg van de spoorlijnen door het weerbarstige Zwitserse en Noord-Italiaanse landschap was geen eenvoudige zaak. De noordzuidverbinding tussen Chur en Tirano vergde 196 bruggen en 55 tunnels. Tot de absolute hoogtepunten behoort het Landwasserviaduct (zie foto). Als de trein dit passeert, komt hij uit een kaarsrechte, steile rotswand, rijdt dan in een bocht over het 136 meter lange en 65 meter hoge viaduct en verdwijnt vervolgens weer in een tweehonderd meter lange tunnel. Ook spectaculair: bij Brusio is een schitterend keerviaduct gemetseld, waardoor het lijkt alsof de trein onder zichzelf doorrijdt.
Info www.rhb.ch.
Tip: de treintrajecten Glacier Express en de Golden Line zijn ook zeer de moeite waard.

2. Kleurenpracht: Cuzco-Machu Picchu

Een lappendeken van gele en groene velden, knalblauwe luchten, al even blauwe meertjes, groene eucalyptusbomen en altijd in de verte de machtige bruine flanken van de wit getopte Andesbergen. De felgekleurde poncho’s van de Peruaanse plattelanders completeren het palet. De drie uur durende treinreis van het sfeervolle koloniale Cuzco naar de legendarische, oude Incastad Machu Picchu in Peru is een fantastisch feest van kleuren.
Info www.perurail.com

3. Romantisch langs de Rijn: Mainz-Keulen

Op het treintraject tussen Rüdesheim en Koblenz zijn meer dan dertig kastelen te vinden. Om die reden noemen de Duitsers dit deel de ‘Romantische Rijn’. De Linke Rheinstrecke (die langs de westelijke oever loopt) is het meest pittoresk. Het traject tussen Mainz naar Keulen is 185 km lang. De treinen doen, afhankelijk van het aantal tussenstops (van ruim tien tot wel veertig), 2,5 tot 3,5 uur over de afstand.
Info www.bahn.de en www.rhein-info.de
Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

4. De matroesjka aller treinreizen: de Trans Siberië Express

Kazan, Jekaterinburg, Novosibirsk, het Baikalmeer, Irkoetsk, Oelan-Oede, Vladivostok… Alleen de namen al roepen een beeld op van spanning en avontuur! De ruim 9000 kilometer lange treinreis door Rusland kun je heel basic doen (voor € 400,-) of super-de-luxe (voor ruim € 12.000,-). Ook de lengte van de reis kan verschillen, van negen dagen tot veel langer, afhankelijk van het aantal tussenstops.
Info www.transsiberieexpress.nl

5. Beren op het spoor: Rocky Mountaineer

De luxe Rocky Mountaineer in Canada voert door een van de spectaculairste berglandschappen ter wereld: machtige, deels besneeuwde bergen, geheimzinnige naaldwouden en indrukwekkende wolkenluchten die regelmatig worden gespiegeld door uitgestrekte meren. Met een beetje geluk zie je vanachter je panoramaraam beren lopen. Halverwege, in de plaats Kamloops, wordt er overnacht in een luxe hotel.
Info www.rockymountaineer.com

6. Harry Potter-decor: North Yorkshire Moors railway

Nergens zijn museumtreinen zo populair als in Groot-Brittannië, de bakermat van het spoor. De populairste is de North Yorkshire Moors Railway. Een van de stations, Goathland, figureerde als Zweinsveld in de Harry Potter-films. Na Goathland gaat het langzaam heuvelafwaarts, richting het historische kuststadje Whitby, waar de geest van graaf Dracula de reiziger opwacht.
Info www.nymr.co.uk
Tip deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

7. Bella Toscana: Florence-Pisa

Vergeet de rechtstreekse intercity, kies voor het boemeltje tussen deze twee beroemde Italiaanse renaissancesteden en stap onderweg uit in Viareggio, Lucca of Pistoia. Geniet van het gekwetter van je Italiaanse medepassagies en van het beroemde landschap: lieflijk glooiend, begroeid met olijfbomen, cipressen en wijngaarden. Vertraging? In Nederland een bron van ergernis, hier een bonus op je reis.
Info www.trenitalia.it
Tip deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

8. Afdalen naar de Fjorden: Flåmsbana

Omdat de trein 866 meter moet dalen, trapt de machinist vrijwel de hele tijd op de rem. Dat levert een gepiep van jewelste op, maar wie naar buiten kijkt maalt daar niet om. De Flåmsbana voert van het in de bergen gelegen Myrdal, via een ruig en afwisselend landschap van rotsen, riviertjes, bossen en watervallen, naar het Aurlandsfjord, een uitloper van het grootste fjord ter wereld, het Sognefjord. De rit duurt een uur.
Info www.flaamsbana.no

9. Sprookjesachtig: Lissabon-Sintra

Bestaat er een station met een mooiere gevel? Vooral de twee hoefijzervormige entreeportalen in neo-manuelstijl zijn uniek (en dat heeft niets met Fawlty Towers te maken). Van het Rossio-station in Lissabon vertrekken de boemeltjes naar Sintra, 30 kilometer verderop. Sintra is een historisch kuststadje, op een heuvel, ideaal voor een dagtrip. Met een kasteel, een paleis en andere sprookjesachtige bouwwerken staat het sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst.
Info www.cp.pt
Tip deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

10. Dwars door de woestijn: The Ghan

Dwars door het hete en vuurrode hart van Australië voert The Ghan: van Adelaide aan de zuidkust tot Darwin in het tropische noorden. Of andersom natuurlijk. Onderweg staan o.a. Nitmiluk Gorge (zeg maar de Grand Canyon van Down Under) en Uluru (Ayers Rock) op het programma.
Info www.railaustralia.com.au

Je internationale treintickets boeken via de ANWB

Comfortabele stoelen, snel van A naar B... Reizen met de trein heeft veel voordelen. Met de Thalys, ICE International, Eurostar en de Intercity Berlijn, dé hogesnelheidstreinen, reis je comfortabel en snel naar je bestemming. Parijs, Londen, Berlijn en Brussel zijn zomaar wat steden waar je gemakkelijk kunt komen met de trein.

Boek je treinticket

Bekijk meer fantastische treinreizen

Kun je er geen genoeg van krijgen? Bekijk hier een overzicht van alle treinreizen.