De mooiste plekken van Thailand

... in 6 filmquotes

Van Bridget Jones tot American Gangster: tientallen Hollywoodfilms zijn opgenomen - of spelen zich af - in Thailand. Een reis langs filmquotes.

Tekst Wilke Martens fotografie Ruben Drenth, Frits Meyst

‘Arrived Bangkok, very hot. Relieved at last to throw myself into serious journalistic work’
Bridget Jones in The Edge of Reason
Felroze en knalgele linten zijn om een enorme boomstam gestrikt, in kleine altaartjes wordt eten en drinken aan de geesten geofferd en in de takken hangen lampionnen. Even verderop in het steegje staat een oude Mini weg te roesten. ‘No time to stop’, zegt Piyawat, de gids, en hij zigzagt verder door het tweehonderd jaar oude Chinatown van Bangkok. Als ik hem maar kan bijbenen, meteen al verdwalen in deze miljoenenstad is het laatste wat ik wil. Piyawat gaat nog een hoek om, dan een gebouw binnen. Ik volg hem de trappen op, helemaal naar boven. ‘Net op tijd voor een sunset beer’, grijnst hij als we op het dakterras aankomen. Hij wijst naar het prachtige uitzicht over Bangkok, waar de oranjerode zon op het punt staat onder te gaan. Een ijskoude Singha op deze hete dag, met uitzicht over de skyline, blijkt een uiterst aangename kennismaking. Maar, net als Bridget Jones in The Edge of Reason, moet er gewerkt worden en ga ik op culturele en culinaire ontdekkingstocht. Piyawat gaat me voor door de inmiddels donkere stegen, maar het duurt niet lang voordat we aankomen in de hustle & bustle van Chinatown, waar de straten door neon worden verlicht. Langs de weg wordt er op open vuurtjes druk gebarbecued, gewokt en gegrild. Op de ene straathoek staan enorme roestvrijstalen pannen waarin dim sum wordt gestoomd en op de andere hoek wordt verse granaatappelsap verkocht. En tussen al deze kraampjes door krioelen Thai als mieren, op zoek naar hun favoriete snack.

‘I will give you 20,000 baht if you can make this heap go any faster’
Roger Moore in The Man with the Golden Gun
'Wellkom op de James Bond-boot’, lacht Piyawat, terwijl we over de grachten, khlongs, van Bangkok scheuren. Het lijkt wel of de bestuurder daadwerkelijk 20.000 baht (zo’n 500 euro) heeft gekregen voor deze rondleiding. ‘Sinds The Man with the Golden Gun hier is opgenomen, hebben deze langstaartboten hun nieuwe naam.’ Piyawat moet schreeuwen om boven het lawaai van de motor uit te komen. Ongehinderd door alle ‘Roger Moores’ die langsvaren, ligt een varaan op een houten aanlegsteiger op te warmen. De boot legt aan bij Khlong Bang Luang, een kunstenaarsdorp waar de eeuwenoude houten huizen in sterk contrast staan met de moderne kunst die er gemaakt wordt. Het is druk, zowel Thai als toeristen verzamelen zich bij Baan Silapin, waar ieder moment een traditionele poppenshow begint. Gelukkig is er nog tijd voor een massaman: een simpele, maar heerlijke curry met kip, aardappel en pinda’s. Met volle maag schuif ik aan voor de voorstelling. In zwart geklede acteurs laten poppen het verhaal van Hanoeman, de Hindoe-god in de gedaante van een aap, vertellen. Kinderen volgen met open mond het verhaal, waarin Hanoeman een zware strijd moet leveren om de vrouw van god Rama te redden uit handen van demonen. James Bond is er niks bij…

‘It’s such a solid, well-designed job. Not like the temporary bridges the enemy usually throws together’
Majoor Warden in The Bridge on the River Kwai
Een stevige constructie torent uit boven de Khwae Yai-rivier, ondersteund door enorme betonnen pilaren. Tussen de stalen bogen van de brug loopt nog altijd een spoorlijn.Piyawat neuriet het bekende deuntje als we ernaartoe lopen, maar hij wordt algauw overstemd door zoetsappige ballads die over het pleintje schallen. Een koopman heeft gekopieerde cd’s in zijn kraam uitgestald en probeert met luide muziek klanten te lokken. De meeste bezoekers zijn echter te druk met foto’s maken van de brug, die beroemd is geworden door de film The Bridge on the River Kwai. ‘Vroeger was er verderop ook nog een houten brug’, zegt Piyawat. ‘Hoewel beide bruggen in de Tweede Wereldoorlog zijn gebombardeerd, staat deze brug nog steeds. Hij was ernstig beschadigd, maar nooit helemaal verwoest zoals in de film.’ Dat er wel meer historisch niet klopt in de film, blijkt in het Thailand-Burma Railway Centre. De tentoonstelling laat de pijnlijke werkelijkheid achter de Birmaspoorweg zien, het stuk spoor dat Bangkok moest verbinden met de toenmalige Birmese hoofdstad Rangoon. Honderdduizenden arbeiders en krijgsgevangenen (waaronder ook Nederlanders) werkten onder dwang aan de 415 kilometer spoorlijn door onherbergzaam gebied. Door het gebrek aan eten en medische voorzieningen, het onvoorstelbaar harde werk en het meedogenloze klimaat, stierven duizenden arbeiders tijdens de aanleg. Een tinnen trommeltje waar een krijgsgevangene uit Rijswijk bij gebrek aan papier tekeningen in had gegraveerd, is een van de droevige bewijzen in het museum.

‘I Promise you they will fight the ancient way’
Jean-Claude van Damme in The Kickboxer
De torens van de oude, verwoeste tempels tekenen zich af tegen de rode, ondergaande zon. Op de rand van de ruïne staat Jean-Claude van Damme, in gevechtshouding. In The Kickboxer tenminste, want de tempelruïnes van het vroegere koninkrijk Ayutthaya vormen een populaire setting voor gevechtsfilms. Maar dit werelderfgoed was niet alleen het toneel voor fictionele gevechten: eind 18de eeuw werd hier een hevige oorlog met de Birmezen gevoerd. ‘Het Thaise leger kon het niet van ze winnen en de stad werd compleet verwoest’, vertelt Piyawat. We struinen langs afgebroken stupa’s en beschadigde Boeddhabeelden.Langzaamaan neemt de natuur het weerover van de oude stad: tussen dikke bodhiboomwortels is alleen nog maar het hoofd van een Boeddha te zien.

‘No. This is the jungle. Tigers.Vietcong. The fuckin’ snakes alone will kill you’
Denzel Washington in American Gangster
Het is maar een halfuur rijden vanaf Chiang Mai om in de jungle te komen, maar in tegenstelling tot Frank Lucas in American Gangster houden we ons verre van opium en papavervelden. Chiang Mai, waar de film deels is opgenomen, is namelijk de ideale uitvalsbasis om meer van het Thaise platteland te zien. En dat doen we, Hollands als we zijn, natuurlijk op de fiets. ‘In Thailand zijn we nog niet zo gewend aan fietsers’, zegt gids Wanna, voordat we op pad gaan, ‘blijf dus links houden, want in Thailand rijden we links!’ Vanaf het hotel duurt het niet lang voordat we de stad uit zijn en over smalle straatjes fietsen. We zijn vroeg vertrokken, maar toch is er al volop bedrijvigheid. Winkeltjes worden geopend, monniken vegen het binnenplein van het klooster en op het land zijn boeren al aan het werk. Het is haast onvoorstelbaar dat we maar enkele kilometers buiten de stad zijn. ‘Langzaam, uitkijken’, zegt Wanna - in het Nederlands! De route gaat langs een oude leprakolonie, rijstvelden en boomgaarden. Maar het meest bijzondere op de route is wederom een archeologische site: op tien kilometer van Chiang Mai liggen de ruïnes van de oude stad. ‘Wiang Kum Kam is nog maar 45 jaar geleden ontdekt’, vervolgt Wanna, in het Engels, ‘toen er nieuwe huizen gebouwd werden. Archeologen kwamen erachter dat deze oude stad zo’n zevenhonderd jaar geleden overstroomd was, waarna de koning een nieuwe stad liet bouwen, Chiang Mai. De oude raakte helemaal bedolven onder de modder en bleef tot voor kort verborgen.’

‘In a few years’ time, we will return’
Collin Farrell in Alexander
Wat voor archeologische schatten zouden hier nog meer verborgen zijn, vraag ik me af, als ik in de nachttrein naar Bangkok Alexander zit te kijken. De conducteur komt langs om de coupé te verbouwen, de bankjes veranderen in bedden. Ik heb vreselijk veel gezien de afgelopen week, maar tegelijkertijd was het maar een fractie van dit enorme land. Over een paar jaar,besluit ik, kom ik terug.

Ledenaanbieding

Groepsrondreis door Thailand

14 dagen vanaf € 1.149,- p.p.

Reis van bruisend Bangkok naar de historie van de River Kwai tot de bergstammen in het noorden. De laatste nachten verblijf je aan het strand.

Wat krijg je?

Je vliegt naar Bangkok en overnacht tijdens de rondreis in goede drie- en viersterrenhotels. Na Bangkok reis je naar de 'Bridge on the River Kwai', de pagodes van Ayutthaya en Chiang Mai. De laatste dagen verblijf je heerlijk aan het strand van Hua Hin/Cha-Am. 

Meer informatie en boeken