Met de Kampioen naar Sri Lanka: een reportage

Marco Polo vond het in 1284 al een topbestemming en vandaag de dag denken wij er niet anders over. Kleurrijke tempelrituelen, hagelwitte stranden, theeplantages – een vakantie naar Sri Lanka heeft het allemaal!

Tekst: Hans Bouman | Fotografie: Hans Bouman en Frits Meyst

Sri Lanka: land dat al door Marco Polo werd bezongen, en waar vandaag de dag zelfs de meest gestreste westerling tot rust komt en zichzelf hervindt. Dat werd me voor vertrek al duidelijk op de luchthaven, toen ik zonder het te willen een gesprek van een groep Duitse dames afluisterde, die de zegeningen van ayurveda bezongen. Ayurveda, zo begreep ik, is een soort Hogere Wellness, een geneeskundig systeem dat al duizenden jaren wordt toegepast, goed voor lichaam en geest. Zelf heb ik geen ayurvedische plannen, maar al op mijn eerste dag op het eiland komt er een behaaglijk gevoel over mij heen. Is het de zwoele tropenatmosfeer? Zijn het de kruidige geuren in de lucht? De kleurrijke mensen? Of is het mijn onstuitbare nieuwsgierigheid om dit land te leren kennen?

Chauffeur en gids Soori manoeuvreert soepel door het verkeer: tjoekende tuktuks, scheurende bussen, spectaculair beladen fietsen. Met bewondering kijk ik naar de honden en (heilige) koeien, die tussen de verkeersstromen door doodgemoederd de weg oversteken. Duizenden jaren ayurveda hebben deze viervoeters geleerd in perfecte harmonie te leven met het meest hectische verkeer. Blijmoedige rituelen De reusachtige kloosterstad Anuradhapura is een voormalige hoofdstad uit de tijd van de Sri Lankaanse koningen. Het is een onmogelijke klus om hem helemaal te bekijken. Ik beperk me tot een aantal hoogtepunten: tempels, paleizen, stoepa’s, beelden, tuinen, vijvers.

De rituelen in Sri Lanka

De reusachtige kloosterstad Anuradhapura is een voormalige hoofdstad uit de tijd van de Sri Lankaanse koningen. Het is een onmogelijke klus om hem helemaal te bekijken. Ik beperk me tot een aantal hoogtepunten: tempels, paleizen, stoepa’s, beelden, tuinen, vijvers.

Het is zaterdag en Soori heeft me verteld dat hier vooral in het weekend veel religieuze vieringen plaatsvinden. Dat blijkt helemaal te kloppen. Ik zie hele families die zich in processie, offers in de hand, richting een reusachtige witte stoepa begeven. Sommigen dragen grote rollen oranje textiel, die rond de stoepa worden aangebracht. De stoet wordt voorafgegaan door musici met blaas- en slaginstrumenten. Als ik eerlijk ben heb ik geen flauw idee wat hier precies gebeurt, maar de bijzondere combinatie van waardigheid en blijmoedigheid van dit ritueel maakt indruk. Elders wordt wierook gebrand, gebeden, muziek gemaakt, gegeten. De talrijke apen in de omgeving zien alle religieuze activiteit met ayurvedische kalmte aan. Maar in hun alerte oogjes lees je: heeft er iemand misschien nog een banaantje over?

Witte uniformpjes

Het beklimmen van de Sigiriya Rots is voor elke bezoeker van Sri Lanka een heilige plicht. Hoewel hoogtevrees mijn tweede naam is, sluit ik mij aan bij enkele klassen in keurige witte uniformpjes gestoken schoolkinderen en doe net alsof de steile wanden en diepe afgronden die we onderweg moeten trotseren te flauw voor woorden zijn. We zijn tenslotte wel in het land van de ayurveda, hè. Eenmaal boven weet je precies waarvoor je het gedaan hebt: wat een uitzicht! En wat een mooie, traditioneel geklede mensen hier op de top! Tempels en natuurschoon: in Sri Lanka zijn ze zo rijk vertegenwoordigd dat je er bijna blasé van wordt. En natuur? Onderweg bezoek ik de botanische tuinen van Peradeniya en Hakgala en de nationale parken Minneriya en Yala. De botanische tuinen blijken ideaal voor een ontspannen en zonnige middag.

Luipaarden in Sri Lanka 

De nationale parken zijn het mooist bij zonsopgang, vanaf een uur of zes, als de kans om olifanten en luipaarden te spotten het grootst is. Ik heb geluk: we zijn getuige van een bijeenkomst van drie luipaarden. ‘Drie! Dat maak je maar zelden mee!’, fluistert de gids annex jeepchauffeur enthousiast. ‘Normaal zijn we met één luipaard al dolblij.’ Blijkbaar had het zo moeten zijn. In het land van de ayurveda moet je de dingen gewoon op z’n beloop laten. Dan komt het vanzelf wel goed.

Dit wil je weten over Sri Lanka

  1. Eten: Rijst & curry vormen de basis van de Sri Lankaanse keuken, maar de variatie in curry’s (dikwijls vegetarisch) is enorm. Alom vertegenwoordigd zijn hoppers (soort pannenkoekjes van rijstmeel en kokosmelk), stringhoppers (nestjes van rijstvermicelli) en rotty (of roti).
  2. Drinken: Alcohol (meestal niet goedkoop) en frisdrank zijn makkelijk verkrijgbaar, maar probeer zeker ook eens verse kokosmelk uit de noot, voor ca. 60 cent. Drink alleen water uit flesjes en mijd ijsblokjes.
  3. Nederlandse erfenis: Door de rijkdom aan specerijen, edelstenen en olifanten heeft Sri Lanka door de eeuwen heen veel buitenlandse handelaren getrokken zoals Portugezen, Nederlanders en Engelsen. In het stadje Galle zijn de Nederlandse sporen nog zichtbaar.

Meer bezienswaardigheden? Bekijk de 10 leukste tips voor Sri Lanka of bestel de ANWB Ontdek Reisgids Sri Lanka.

Zin gekregen in een vakantie naar het schitterende Sri Lanka?

Reis met ons mee langs theeplantages en met palmen omzoomde baaien, ontmoet de olifanten in hun eigen leefgebied en laat je overweldigen door de gastvrije bevolking. Een indrukwekkende groepsrondreis met ANWB Ledenreizen. En hoe langer je lid bent, hoe meer extra's je krijgt!

Bekijk aanbieding Sri Lanka

Deze groepsrondreis niets voor jou? Kijk dan eens bij reisdochter FOX voor een rondreis door Sri Lanka.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd