Wildwestroute door Noord-Spanje

Aragon, Navarra. Eeuwenlang vochten Spaanse koningen, Moren en bandieten hier in de uitlopers van de Pyreneeën. Die tijd is passé. Geen wapengekletter meer. Alleen voor de jaarlijkse stierenrennen en fiestas lopen de dorpelingen nog warm. Nu kun je er een route rijden door een miniwoestijn en langs de Cinco Villas: vijf kasteeldorpen. Vamos!

Westernlandschap

Bardenas Reales is een natuurgebied van 42.500 hectare op de grens van de provincies Aragon en Navarra. Het ligt nog geen half uur van de middelgrote stad Tudela. In het westernlandschap is het rond vijf uur ’s middags nog 35 graden Celsius. Alles is er droog en dor. Geen bomen, alleen struiken en overal prachtige uitgesleten patronen en ruige rotsen. Te voet kun je enkele hoogtepunten van het park ontdekken, vaak op amper honderd meter van de weg, zoals de fotogenieke maar minuscule, zandpilaar Cabezo de las Cortinillas en de grillig afgesleten heuveltoppen Pisquerra en El Rallon.

Als foto- en filmlocatie krijgt Bardenas Reales een dikke tien. Als je een uitgestrekte oneindige woestijn verwacht, dan valt het park echter een beetje tegen. In een paar uur tijd kun je het helemaal doorkruisen. Er loopt een niet-geasfalteerde weg door het park, die goed te berijden is als je onder de dertig kilometer per uur blijft. Overal staan keurige bordjes. Vanaf elk uitzichtpunt ontwaar je ook tekenen van de bewoonde wereld: een schapenkooi, een maïsveld. En wie bedacht dat NAVO-vliegveld middenin het park?

Tudela

Tudela is een onopvallende Spaanse provinciestad aan de Ebro. Je kunt er prima winkelen en eten, bijvoorbeeld verse groenten van de vruchtbare oevers van de Ebro. Eeuwenlang werd hier fel gestreden om de vruchtbare landbouwgronden en de glooiende heuvels. Daardoor staat er nu op bijna elke heuvel een kasteel of toren als uitkijkpost.

3x Droomkastelen

1. La Torrede Sibiriana

De Twin Towers avant la lettre, 22 kilometer vanaf Uncastillo. Een onneembare vesting met twee kleine torens, fantastisch bovenop een rots gebouwd. In september 2006 nog totaal niet toeristisch. Dit kasteel is vrijwel onvindbaar zonder een goede stafkaart, die eigenaar Miguel van Posada La Pastora je op verzoek uitleent.

2. Het kasteel van Olite

Een kasteel zoals een kasteel hoort te zijn. Zoals jongens ze bouwen en meisjes ze tekenen. Maar dan echt! 

3. Het kasteel van Loarre

Zo’n 67 kilometer van Uncastillo, maar de extra kilometers zeker waard. Een van de meest indrukwekkende kastelen van Noord-Spanje. Was filmlocatie voor Kingdom of Heaven, een kruisvaardersfilm van Ridley Scott.

Cinco Villas

Cinco Villas is een eeuwenoud stedenverbond. De Aragonese dorpen Tauste, Ejea de los Caballeros, Sos del Rey Catolico en Uncastillo vormen samen met Sádaba Cinco Villas. Sádaba, Ejea de los Caballeros en Tauste liggen in het laagland, vol waterbronnen en vruchtbare landbouwgrond. Rijker dan de hoger gelegen Villas, maar hier zijn de historische schatten niet zo goed geconserveerd dan in de hoger gelegen Villas.

Sos

In het oude stadscentrum van Sos zijn de middeleeuwse steegjes zo smal, dat overburen elkaar de hand kunnen schudden vanaf balkons. Een deel van de oude stadsmuur staat nog overeind. Vanuit Sos rijd je kronkelend over de heuveltoppen naar Uncastillo, de kleinste, armste en meest afgelegen van de vijf Villas, maar met stip het charmantste dorp. Elf maanden per jaar gebeurt hier niets, maar begin september vindt het dorpsfeest er plaats: oer-Spaans vermaak met stieren.

5x Fiestas

  • De 5-daagse Fiestas Patronales in Uncastillo, rond 8 september. Met Maria-processie, stierenrennen, vuurwerk en veel feestjes. Check exacte data bij het lokale VVV . Wie in Uncastillo wil overnachten tijdens de fiestas, boekt accommodatie ruim vooraf.
  • Rondom de Bardenas Reales zijn begin september overal soortgelijke lokale feesten, inclusief stierenrennen. De lokale bevolking is gekleed in roodwit, de kleuren van Navarra. In het streekblad van Navarra, de ‘Diario de Noticias’, vind je alle info over deze feesten bij ‘Fiestas: Agenda’.
  • Tudela staat van 24 tot 30 juli op zijn kop voor de feesten van patroonheilige Santa Ana.
  • Fiestas de San Fermin in Pamplona: van 6 tot 14 juli.
  • Op 18 september komen de streekherders met meer dan 90.000 schapen de Bardenas Reales inlopen, bij El Paso.

Rondreizen Spanje boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Spanje met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Spanje

Bekijk ook de rondreizen naar Spanje van onze reispartner Pharos reizen