Dáárom een stedentrip Valencia!

Tips voor de Spaanse stad Valencia

Valencia wint meer en meer aan populariteit onder Nederlandse vakantiegangers. Je vliegt er voordelig heen, het weer is het hele jaar tiptop en je raakt niet uitgekeken in de historische binnenstad. Highlights van een van de mooiste Spaanse steden. 

Fietsen door Valencia

Het is altijd heerlijk struinen door de nauwe steegjes van een historisch stadshart. Vooral als deze 'openluchtmuseumwaardig' is zoals het 2000 jaar oude centrum van Valencia. Fietsen is een prima alternatief voor de gebruikelijke stadswandeling. Valencia heeft het voordeel dat er een 9 kilometer lang stadspark door de stad slingert. Deze voormalige rivierbedding leent zich prima voor een fietstocht, maar je kunt ook makkelijk een zijpad nemen naar de belangrijkste attracties in de stad. Twee handen komen tekort om alle stadspareltjes te tellen!

Bezoek de échte Heilige Graal

We lopen van het belangrijkste plein - het centraal gelegen Plaça de l’Ajuntament - naar het belangrijkste artefact van de de stad. De Valencianen zijn maar wát trots op hun wereldberoemde christelijke icoon: de met veel mysterie omhulde Heilige Graal. We kunnen nauwelijks geloven dat de stenen beker, waaruit Jezus heeft gedronken tijdens het Laatste Avondmaal, zich 'gewoon' in de kathedraal van Valencia bevindt! Pas geleden heeft een Spaanse kunsthistoricus de beker op echtheid onderzocht. De bijzondere vorm, de inhoudsmaat en het materiaal wijzen erop dat de Graal voor 99,9 procent authentiek is.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Bedevaartsgangers trekt de unieke bokaal genoeg. Ook buiten de kathedraal hoeven de bezoekers zich niet te vervelen. Van de dertiende eeuw reis je in Valencia in no time naar de moderne tijd. Het oogverblindend witte gebouwencomplex Stad van de Kunsten en Wetenschappen van architect Calatrava is de grootste publiekstrekker van de sinaasappelstad. Van buiten is het complex met z'n futuristische vormen en azuurblauwe waterbassins al een pláátje, van binnen is het één groot vermaakcentrum. Bezoek zeker het Aquarium ('Oceanografic') en het Wetenschapsmuseum.

Zijdebeurs La Lonja en de Mercado Central

Wat een geluk dat Valencia vroeger aan de Zijderoute heeft gelegen. De vroegere zijdebeurs La Lonja (1482) is een luisterrijk gebouw waarin de gigantische stenen zuilen die palmbomen moeten voorstellen hun best doen de aandacht te trekken. Zeker bezoeken! Nog zo'n must: de Mercado Central. Dit overdekte wonder - het is een van de grootste overdekte markten van Europa met 960 kramen - is the place to be voor de lekkerste lokale kazen, fruit en worsten. Verlies ook de schitterende modernistische architectuur niet uit het oog.

Paella smullen in Valencia

Yés, Valencia beschikt over een strand. Drie maar liefst. De Valencianen houden wel van een frisse duik, maar ze bezoeken de kust ook graag om een andere reden: paella eten. Valencia is de bakermat van het beroemde Spaanse rijstgerecht, met kip en konijn als hoofdingrediënten. Een (befaamd) paella-adres is La Pepica. Schrijver Ernest Hemingway prikte hier graag een vorkje. Valencia is op weg wereldberoemd te worden!