6x Doen in Valencia

Wat is er te doen in Valencia? Genoeg! We geven zes tips die zowel inspanning als ontspanning bieden. Zo haal je het maximale uit je stedentrip Valencia.

Tip 1: Paella eten bij La Pepica

Vaak wordt gezegd dat paella een typisch Spaans gerecht is. Nee hoor, de paella is typisch Valenciaans. Het gerecht ontstond dankzij de rijstvelden ten zuiden van de stad. In Valencia is het gebruikelijk om de paella midden op tafel te zetten, zodat iedereen rechtstreeks uit de pan kan lepelen. La Pepica (klemtoon op de i) is een restaurant aan het stadsstrand met uitzicht op de Middellandse Zee. Het is groot, gezellig luidruchtig, verlicht door TL-buizen, met wanden van authentiek, handgeschilderd keramiek en zeer vriendelijke en professionele bediening. Met name de arroz negro (zwarte paella van inktvis) en de fideuà (bereid met zeevruchten en vis) zijn hier het aanbevelen waard. Reserveren is een must.

Tip 2: De Fallas bezoeken

De Fallas is het Valenciaanse voorjaarsfeest. Het feest, dat zijn oorsprong vindt in het op straat verbranden van overtollig hout uit de winter, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen en buitenland. Van het hout werden door de jaren heen steeds vaker poppen gemaakt, eventueel met papier marché, voordat het verbrand werd. De beelden (fallas) werden steeds groter en kregen steeds vaker een maatschappijkritische betekenis. Tegenwoordig heeft elke wijk zijn een Fallas-vereniging, die het hele jaar fondsen werft en manifestaties organiseert ten behoeve van het feest. Zo is er de jaarlijkse verkiezing van de fallera, het mooiste meisje van de wijk gekleed in traditionele Valenciaans kleder- en haardracht. Zij is één jaar lang de koningin en de voornaamste vertegenwoordiger van de comisión fallera. De fallas, die meestal op kruispunten staan, zijn enorm, sommige zelfs tot 30 meter hoog. Daaromheen staan de ninots, de kinder-fallas met hoogtes tot circa 1,8 meter. In de vuurnacht worden alle Fallas-monumenten in brand gestoken. Er is dan ook een indrukwekkend vuurwerk- en lichtspektakel.

Tip 3: Kennismaken met de Moorse erfenis

Tussen 711 en 1492 stonden grote delen van de Iberisch schiereiland onder Moors (Arabisch) bestuur. De Moren hadden een hoog ontwikkelde cultuur en hebben in Valencia (zij noemden het Balansiya) indrukwekkende sporen achtergelaten. Best leuk om daar iets meer van te weten te komen.

  • Een mooi voorbeeld zijn de Baños del Almirante, een hamam (badhuis) die uit 1313 stamt. Er zijn veel historische details bewaard gebleven of hersteld en een videofilm geeft je de nodige achtergrondinformatie.
  • Het Museo de la Historia de Valencia is gevestigd in een voormalige cisterne (waterbassin). De Moren beschikten over een grote kennis op het gebied van waterhuishouding en slaagden erin om een groot deel van de regio Valencia van goede irrigatie te voorzien en in cultuur te brengen. Ook hier geeft een videopresentatie goede achtergrondinformatie.
  • Weetje 1: Ben. ‘Ben’ betekent ‘zoon’ in het Arabisch en plaatsnamen beginnend met Ben zijn talrijk in Spanje. ‘Benidorm’ is waarschijnlijk de bekendste. In Valencia hebben veel voormalige dorpen (thans stadsdelen) een naam die aan de Moren herinnert: Beniferri, Benimaclet, Benicalap. In Benimaclet vind je nog de sfeer van een Moors dorpje.
  • Weetje 2: de sinaasappel. Valencia is haast synoniem met de sinaasappel. Maar deze vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit China (het Nederlandse woord is een verbastering van ‘China’s appel’) en kwam via de Zijderoute naar Europa. Het waren de Moren die de sinaasappel in hun landbouwprogramma opnamen.

Tip 4: De Torres de Serano beklimmen

Vanaf deze veertiende-eeuwse stadspoort aan de rand van de wijk El Carmen heb je een mooi uitzicht over de stad en de Rio Turio.

Tip 5: Een horchata drinken bij horcheteria Daniel

Horchata is een melkachtig drankje, gemaakt van aardamandelen (oftewel chufa), water en suiker. Het is een typische Valenciaanse lekkernij, die je in elk geval éénmaal geproefd moet hebben. Reuze gezond! 

Tip 6: Fietsen in Valencia

Verken Valencia op een typisch Nederlandse manier, op de fiets!

ANWB Extra Reisgids Valencia

Dit en nog veel meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Valencia. Je kunt 'm heel gemakkelijk online bestellen. Inclusief uitneembare kaart.

ANWB Reisgids Valencia bestellen

Een stedentrip naar Valencia boeken

Wil je Valencia met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top stedentrips naar Valencia 

Speciaal voor jou geselecteerd