8 tips voor Catalonië

Catalonië kennen we van de costa en natuurlijk van Barcelona. Maar de eigenzinnige Spaanse regio heeft een achterland om je vingers bij af te likken. De volgende 8 tips geven je bezoek aan Catalonië net dat extra tintje.

1.  Het Meer van Banyoles

Op een steenworp afstand van Girona ligt Banyoles aan het grootste Catalaanse meer: Estany de Banyoles. Of je nu wandelt, jogt of gewoon op een terrasje gaat zitten ergens aan de lange oever; overal hangt een relaxte sfeer. Eenden dobberen tussen het riet, vissen zijn eenvoudig te spotten in het glasheldere water. Er moeten, volgens een VVV-folder, zelfs waterschildpadden rondzwemmen. Mooiste plek? De witte boothuisjes (privé-eigendom) aan de zuidoostkant. Sportievelingen lopen het 8 km-lange wandelpad rond het meer in twee uur.

2. Bergdorp Mieres

Mieres is een ideale lunchplaats aan de GI-524 naar Olot. Parkeer de auto onderaan de heuvel en klim door een smal dal naar dit bergdorp-met-kerk-en-kroeg. Een handvol oude robuuste huizen rond de kerk met onder een galerij een restaurant waar je in de schaduw kunt lunchen. De naam: Restaurant Can Met. De menukaart meldt  traditionele Catalaanse gerechten.

3. Vulkaan Montascopa

Vulkanen verwacht je midden in de natuur. Montsacopa vormt daarop een uitzondering. Het is een stadsvulkaan. Aan de noordkant van Olot loop je binnen twintig minuten over een boomstampad tot aan de top van de krater. Doe dit bij voorkeur aan het eind van de dag, tegen zonsondergang, dan heb je vanaf de kraterwand het mooiste uitzicht op Olot. Er is ook een kerkje op de kraterwand gebouwd: Església de Sant Francesc. Wees gerust. Montsacopa is een oude uitgedoofde vulkaan die al honderdduizend jaar met pensioen is.

4. Ripoll

Waar je ook doorrijdt in Catalonië; Barcelona kom je overal tegen. En dan bedoelen we de voetbalclub. Ripoll, op een kruispunt van wegen in de Pré Pirineus, heeft een groot plein: Plaça de l’Abat Olbia. Geloof en voetbal gaan er hand in hand. Aan een kant van het plein prijkt het Monestir de Santa María de Ripoll. Binnen de benedictijner kloostermuren werd in de dertiende eeuw het Gesta Comitum Barcinonensium geschreven, dat als de eerste geschiedschrijving van Catalonië wordt beschouwd. Aan de overkant regeren de pleinterrasjes. Goed voor een café con leche of een cerveza. Daar voetbalt de dorpsjeugd, uiteraard in Barça shirt.

5. Pyreneeën panorama

Naar het Belver de Cerdanya is het even zoeken. De Michelinkaart Barcelona/Costa Brava situeert het aan de N-260 vóór het dorp Prullants. Fout. Rijd vier kilometer door naar het oosten, daar is het panoramapunt. Een prachtplek; mirador zeggen de Spanjaarden. Het valt niet te timen, maar ook hier kun je het beste tegen het eind van de middag aankomen. Dan valt het licht schilderachtig op de ratelpopulieren in het dal en op de sparren hogerop. En met een beetje geluk spot je er raven en vale gieren.

6.  Sterrenwacht

Zin in een avondexcursie? Mocht je in de plaats Tremp verblijven dan is het de moeite waard om ’s avonds naar de het gehucht Àger (La Noguera) te rijden. Daar staat het recent geopende Parc Astronòmic Montsec. Je komt er via de binnenweg C-12. In het weekend kun je er tot middernacht terecht om de spectaculaire sterrenhemel te bekijken door telescopen (wel moet je twee uur voor sluitingstijd binnen zijn). Maar ook overdag is een bezoek de moeite waard. E. Daarnaast is er een permanente expositie over het ontstaan van aarde, heelal en Melkweg.

7. Waar de amandelbomen staan

Wie een wandeltocht door de Mont-Rebei canyon heeft gemaakt en op zoek is naar een binnendoorweggetje terug naar de ‘bewoonde wereld’ kan de LV-9124 nemen. Je rijdt er langs omgeploegde akkers, verweesde olijfbomen en droge beekbeddingen met op de achtergrond constant de ruige pieken van het Montsec d’Ares-gebergte. Onderweg passeer je ‘spookdorpen’ als Alsamora, St Esteve dela Sargaen Alzina. Het is bochtjes draaien met het autoraam open. Op de hellingen staan bomen met gitzwarte stammen. Doods? Allesbehalve. Aan de takken hangen rijpe amandelen.  

8. Montblanc beklimmen!

Montblanc zindert. Waarom je er stopt? Omdat het Centro Storico geheel ommuurd is: 1700 meter stadsmuur. Je stapt er – natuurlijk is het autovrij – binnen door een van de middeleeuwse stadspoorten. Op de Carrer Major staan de oude fotogenieke winkelpuien schouder aan schouder. Menige pui is opgetrokken in de modernismo-stijl, zoals die van banketbakker Rafael Andreu – sinds 1841. Iedereen in Montblanc groet elkaar ook. Voor een uitzicht over stad en muren met kantelen moet je een heuse berg op. Jawel de Mont Blanc:350 meter boven zeeniveau gelegen, midden in de plaats.

Op vakantie naar Spanje met ANWB Ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Spanje met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB Ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle vakanties naar Spanje

Bekijk ook de rondreizen door Spanje van onze reispartner Pharos